15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin i Bajden održali video sastanak visokog rizika

Izvor: Foto: Printscreen

Svijet

Comments 0

Putin i Bajden održali video sastanak visokog rizika

Autor: Antena M

  • Viber

Video sastanak predsjednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, završen je danas nešto poslije 18.08h po srednje-evropskom vremenu, javile su ruske agencije.

Razgovor je trajao oko dva sata, prenijele su ruske agencije TASS, Ria Novosti i Interfaks.

Agencija Frans pres je prethodno ocijenila sastanak kao razgovor „visokog rizika“, jer Vašington želi da se izbjegne vojna eskalaciji u Ukrajini, dok Moskva namjerava da označi sopstvene strateške „crvene linije“.

„Drago mi je da Vas ponovo vidim“, rekao je Bajden i izrazio nadu da će naredni sastanak biti uživo.

„Pozdravljam Vas, gospodine predsjedniče“, rekao je Putin uz osmijeh, sjedeći za velikim stolom ispred ekrana na kojem se vidi Bajden.

Putin je vodio razgovor iz svoje rezidencije u Sočiju, dok je Bajden bio u jednoj prostoriji Bijele kuće nazvanoj „Situation Room“, koja je zatvorena za medije. Bijela kuća nije prenijela fotografije sa početka sastanka.

Izbor Amerikanaca da sastanak bude u toj visoko obezbjeđenoj sobi, u kojoj američka izvršna vlast nadgleda osjetljive vojne intervencije, otkriva visok stepen napetosti u Vašingtonu, ocijenio je Frans Pres.

Bajden će poslije video-sastanka sa Putinom, imati telefonske razgovore sa liderima Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije, saopštila je večeras Bijela kuća.

Bajden će razgovarati sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, odlazećom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerima Italije i Velike Britanije, Mariom Dragijem i Borisom Džonsonom.

Bijela kuća je podsjetila da je Bajden u ponedjeljak razgovarao sa tim liderima i dogovoreno je da ostanu „u bliskom kontaktu“.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vježbi na Crnom moru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR