26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD i EU saglasni – dijalog s Moskvom oko Ukrajine vodiće se uz učešće Brisela

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

SAD i EU saglasni – dijalog s Moskvom oko Ukrajine vodiće se uz učešće Brisela

Izvor: N1

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Šefovi američke i evropske diplomatije Entoni Blinken i Žozep Borelj složili su se da će se razgovori o evropskoj bezbjednosti sa Rusijom voditi uz koordinaciju i učešće Evropske unije, saopšteno je iz Brisela.

Dvojica zvaničnika su u telefonskom razgovoru takođe istakli značaj korišćenja diplomatskih puteva i međunarodnih i regionalnih foruma kao što je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za suočavanje sa tim izazovima, navodi se u saopštenju službe visokog prestavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borelja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objavio je da se u januaru očekuju prvi razgovori Ruisja-SAD i Rusija-NATO o bezbjednosnim garancijama koje Moskva traži vezano za ukrajinsku krizu.

Zapad optužuje Rusiju za agresivno ponašanje pošto je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici s Ukrajinom.

Blinken i Borelj su istakli potrebu koordinisane akcije da se podrži suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ponovo potvrdili da će svaka nova ruska agresija protiv Ukrajine imati teške posljedice za Rusiju, navodi se u saopštenju portparola američkog državnog sekretara Neda Prajsa.

Pomoćnica američkog državnog sekretara zadužena za Evropu Karen Donfrid, već je ranije dala uvjeravanja da neće biti razgovora o evropskoj bezbjednosti bez Evropljana.

Borelj je ranije u srijedu rekao da Evropska unija računa na SAD i NATO da će osigurati da će biti zastupljeni njeni interesi u razgovorima sa Rusijom o evropskoj bezbednosti. On je ocjenio da je evropska bezbjednost pod prijetnjom.

Rusija je prošle nedjelje predala nacrte bezbjednosnih sporazuma kojima traži zabranu daljeg širenja NATO na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike i povlačenje iz centralne i istočne Evrope. Vašington i saveznici nijesu pristali da daju takva obećanja ali su izrazili spremnost za razgovor.

SAD su ponovo danas optužile Rusiju da nastavlja „eskalaciju“ na granici sa Ukrajinom i ponovili upozorenje u slučaju „agresije“ protiv te zemlje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR