16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO jedinstven po pitanju Rusije, akcije te zemlje narušavaju bezbjednosni poredak u Evropi

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1
Završen vanredni sastanak ministara vanjskih poslova NATO

NATO jedinstven po pitanju Rusije, akcije te zemlje narušavaju bezbjednosni poredak u Evropi

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Ministri vanjskih poslova NATO završili su vanredni sastanak na kojem je glavna tema bila situacija u Ukrajini i akcije Rusije u i oko ove zemlje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da su saveznici razgovarali o ničim izazvanim i neopravdanim vojnim jačanjem Rusije oko Ukrajine. Poručio je da je rizik od sukoba stvaran, te da agresivne akcije Rusije narušavaju bezbjednosni poredak u Evropi.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO-a danas su saopštili da su i dalje jedinstveni protiv bilo koje moguće ruske vojne akcije u Ukrajini i signalizirali da su mnogi bezbednosni zahtevi Kremlja neprihvatljivi."Žao nam je što uprkos pozivima međunarodne zajednice, Rusija tokom mnogo nedjelja nije preduzela korake za deeskalaciju. Nastavlja se jačanje ruske vojske sa desetinama hiljada borbenih trupa, kao i prijeteća retorika i upotreba sile protiv susjeda", kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon održanog sastanka.

Ponovio je i da NATO ostaje posvećen  dvostrukom pristupu Rusiji: snažno odvraćanje i odbrana, u kombinaciji sa smislenim dijalogom.

Saveznici će se, kako je rekao, u srijedu sastati sa predstavnicima Rusije u Savjetu NATO-Rusija.

Moskva ipak odbacuje optužbe da planira da izvrši invaziju na Ukrajinu i umjesto toga optužuje Kijev da gomila snage na istoku Ukrajine.

Na sastanku će biti riječi o situaciji u Ukrajini i oko nje i implikacijama po evropsku bezbjednost. Pozdravljam i to što će SAD i Rusija u ponedjeljak razgovarati u Ženevi i što će se OEBS sastati u četvrtak. Serija angažmana sljedeće nedjelje je prilika za Rusiju da pokaže da je ozbiljna po pitanju dijaloga i diplomatije, dodao je šef NATO, navodeći da je Alijansa spremna da sasluša ruske argumente.

"Ali da bi dijalog bio smislen, mora se pozabaviti i dugogodišnjom zabrinutošću saveznika u vezi sa postupcima Rusije, mora se zasnivati na osnovnim principima evropske bezbjednosti i to mora da se odvija u konsultacijama sa Ukrajinom", dodao je on.

Dodaje da će se NATO uključiti u dijalog sa Rusijom u dobroj namjeri, ali kako kaže “moramo biti spremni i na mogućnost da diplomatija propadne”.

U Vašingtonu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je poslije NATO sastanka da je diplomatsko rješenje pitanje raspoređivanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i dalje moguće i poželjno, ali da je Alijansa spremna da snažno odgovori na rusku agresiju.

"Tako su danas ministri naglasili da bi svaka dalja agresija prema Ukrajini imala značajne posljedice i da bi imala veliku cijenu za Rusiju. Saveznici i dalje stoje uz Ukrajinu", kazao je Stoltenberg.

Ponavlja da su saveznici jasno stavili do znanja da će "NATO uvijek preduzimati neophodne korake da zaštiti i odbrani naše nacije".

Kremlj je nedavno objavio nacrte dva dokumenta, bezbjednosnog ugovora Rusije i SAD i bezbjednosnog sporazuma Moskve i NATO-a, sačinjenih u vrijeme sve većih tenzija zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine. Razmještanje ruskih vojnika podstaklo je strahovanja Kijeva i Zapada od moguće invazije Rusije na Ukrajinu.

Rusija traži garancije da se NATO neće širiti na teritoriju Ukrajine i da neće raspoređivati oružje na njenoj teritoriji. Na predloge koje je iznijela u nacrtima dokumenata Rusija očekuje odgovor do kraja januara.

NATO pak želi da se Moskva ponovo angažuje u mirovnom procesu u istočnoj Ukrajini, gdje je oko 15.000 ljudi poginulo tokom sedmogodišnjeg konflikta između snaga ukrajinske vlade i proruskih separatista.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Aco

A šta kažu na tome Zdravkisa i Injac ahahaha