27 °

max 27 ° / min 15 °

Subota

21.05.

27° / 15°

Nedjelja

22.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 16°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 19°

Petak

27.05.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski: Želimo nešto konkretno po pitanju članstva u NATO

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Zelenski: Želimo nešto konkretno po pitanju članstva u NATO

Izvor: Nova.rs

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da je NATO garancija za bezbjednost i da Ukrajina hoće konkretne mjere po pitanju članstva u Alijansi. Navodi o mogućoj eskalaciji sa Rusijom izazivaju paniku na tržištu i u finansijskom sektoru, kaže ukrajinski predsjednik, a to se negativno odražava na ekonomiju a investitori su počeli da povlače novac iz Ukrajine.

„Mi govorimo o bezbjednosti i garancijama. Hoćemo konkretne mjere na temu članstva u NATO, moramo da na nešto računamo. Drugo pitanje je pitanje nivoa na kome se nalazi naša vojska, bez obzira na to, da li ćemo biti članica NATO-a ili ne. Nažalost, ne zavisi sve od nas, sigurno ćemo razvijati našu vojsku, mi to moramo da radimo kako bismo se zaštitili. Sada nam je jasno, ako nismo u NATO-u, onda mi sami sebe moramo da štitimo, a kada sam sebe štitiš … Onda se pitaš, šta predstavljaju sankcije poslije agresije“, rekao je Zelenski za inostrane medije.

Prema njegovom mišljenju, sankcije s ciljem odvraćanja Rusije bi trebalo uvoditi prije agresije, a ne poslije.

"Poginulo je 15.000 naših ljudi, a mnoge zemlje svijeta razmatraju sankcije koje bi se uvele poslije. Mislim da je to nepošteno“, dodao je on.

Zelenski je istakao da Rusija treba djelima da potvrdi izjave da ne želi da napadne Ukrajinu, a ne koncentrisanjem vojnih snaga na granici.

Navodi o mogućoj eskalaciji sa Rusijom izazivaju paniku na tržištu i u finansijskom sektoru, kaže ukrajinski predsjednik, a to se negativno odražava na ekonomiju i investitori su počeli da povlače novac iz Ukrajine.

On je dodao da su investitori počeli da povlače finansijska sredstva iz Ukrajine i da će zemlja potrošiti oko 4-5 milijardi dolara kako bi stabilizovala ekonomiju.

Posljednjih meseci zapadne zemlje optužuju Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, zbog čega je nagomilala snage duž granice sa tom zemljom.

Rusija je u međuvremenu iznijela predloge o garancijama bezbjednosti, u okviru kojih je jedan od ključnih zahtjeva da Alijansa prestane da se širi na istok, održani su pregovori sa SAD, NATO i OEBS, a potom je uslijedio odgovor Vašingtona i NATO Rusiju.

O odgovoru, kako je ranije rekao predsjednik Rusije, nema odgovora na ključne stvari koje brinu Rusiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR