27 °

max 27 ° / min 15 °

Subota

21.05.

27° / 15°

Nedjelja

22.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 16°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 19°

Petak

27.05.

30° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predsjednik Kazahstana Tokajev na čelu vladajuće partije umjesto dugogodišnjeg lidera

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Predsjednik Kazahstana Tokajev na čelu vladajuće partije umjesto dugogodišnjeg lidera

Izvor: B92

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Vladajuća partija Kazahstana izabrala je danas za svog novog lidera predsjednika države Kasim-Žomarta Tokajeva.

Taj potez će dodatno smanjiti uticaj bivšeg predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva (Nazarbayev), koji je decenijama bio dominantna politička ličnost u zemlji.

Tokajev je izabran za lidera stranke Nur-Otan nedugo poslije ovomjesečnih nemira u kojima je poginulo više od 220 ljudi i u kojima su zapaljene vladine zgrade.

Nazarbajev, koji je vodio Kazahstan od sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, podnio je ostavku na mjesto šefa države 2019. godine, ali je zadržao ogroman uticaj kao lider stranke Nur-Otan i kao predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Tokajev je zamijenio Nazarbajeva na mestu predsjednika Savjeta tokom nemira, kada su mnogi demonstranti uzvikivali "Izbacite starca", misleći na 81-godišnjeg bivšeg predsjednika.

Nazarbajev je u novembru najavio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke, a Tokajev je za lidera izabran na partijskom kongresu.

Masovne demonstracije, koje su izbile početkom januara zbog naglog poskupljenja goriva, brzo su se proširile na cijelu zemlju, odražavajući šire nezadovoljstvo javnosti zbog konstantnog smanjenja prihoda, pogoršanja uslova života i autoritarne vlasti.

Tokajev je pozvao na sprovođenje temeljnih reformi sa ciljem smanjenja obimnog učešća države u ekonomiji, premošćivanja jaza između bogate manjine i siromašne većine i eliminisanja potencijalnih povoda za dalja previranja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR