26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netflix mora da dokaže da nije oklevetao bivšu šahistkinju u seriji Damin gambit

Svijet

Comments 0

Netflix mora da dokaže da nije oklevetao bivšu šahistkinju u seriji Damin gambit

Izvor: N1

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Sud u Kaliforniji odbio je da odbaci tužbu koju je protiv Netfliksa podnijela bivša prvakinja svijeta u šahu Nona Gaprindašvili pa će advokati te platforme u sudnici morati da dokažu da u seriji "Damin gambit" nije oklevetana jedna od najboljih šahistkinja u istoriji.

Tužba je uslijedila zbog toga što je u izuzetno popularnoj i gledanoj seriji rečeno da Gaprindašvili nikada nije igrala šah protiv muškaraca, iako je veoma lako pronaći podatke da je ona do 1968. godine, na koju se odnosi serija, igala protiv čak 59 šahista.

Njeni advokati su u tužbi naveli da su joj kreatori serije na taj način „ukaljali ličnu i profesionalnu reputaciju“, a tvrdnju da nije igrala protiv muškaraca su okvalifikovali kao „seksističku i omalovažavauću“, prenio je Varajeti.

Netfliks je tražio da sud odbaci tužbu, tvdeći da Prvi amandman kreatorima daje široku umjetničku slobodu, a naveli su i da "nijedan razuman gledalac spornu tvrdnju ne bi shvatio kao iznošenje činjenice", jer je očigledno da se radi o izmišljenm likovima.

Pored toga, ocijenili su i da bi milioni gledalaca morali dobro da poznaju sovjetski šah iz šezdesetih godina prošlog vijeka da bi razumjeli da se radi o navodnoj kleveti.

Sudija Virdžinija Filips se s tim nije složila i zaključila je da Gaprindašvili ima sasvim uvjerljive argumente da je oklevetana, kao i da djela sa fiktivnim likovima nijesu oslobođena optužbe za klevetu, ukoliko se u njima omalovažavaju stvarne ličnosti.

Činjenica da se u seriji govori o fiktivnim likovima ne oslobađa Netfliks odgovornosti za klevetu, ukoliko su prisutni svi elemeti klevete, zaključila je Filips.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR