24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinski nuklearni inspektorat: Černobilj još nema struje, koje su posljedice

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Ukrajinski nuklearni inspektorat: Černobilj još nema struje, koje su posljedice

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski regulator za nuklearnu energiju je saopštio da nuklearna centrala Černobilj i dalje nema struju. Ovo saopštenje je u suprotnosti sa tvrdnjama ruskom ministarstva energetike koje je navelo da su bjeloruski stručnjaci juče ponovo uspostavili dotok struje u bivšu nuklearku.

Ukrajina je upozorila na moguće curenje radijacije ukoliko dalekovodi, koji su oštećeni tokom intenzivnih borbi snaga Moskve i Kijeva, ne budu popravljeni.

 „Pokušaji da se ponovo uspostavi dotok struje u nuklearku napreduju“, saopštio je ukrajinski Državni regulatorni nuklearni inspektorat, prenosi BBC.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko dao je juče instrukcije beloruskim stručnjacima da obezbjede snabdjevanje električnom energijom za nuklearnu elektranu u Černobilju u Ukrajini, javila je bjeloruska novinska agencija Belta.

Ukrajina je u srijedu saopštila da postoji opasnost od curenja radioaktivnih materija u Černobilju, nakon što je ta bivša nuklearka ostala bez struje.

Naime, ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je obustavljena isporuka električne energije bivšoj elektrani Černobilj, upozorivši da bi moglo da dođe do oslobađanja radioaktivnih supstanci, jer istrošeno nuklearno gorivo ne može da se hladi.

Energoatom je u postu na Telegramu napisao da je visokonaponska linija koja snabdjeva elektranu isključena, nakon što je pretrpjela oštećenja tokom ruskog zauzimanja nuklearke prije skoro dvije sedmice.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kazao je za BBC da Ukrajina nema pristup informacijama o monitoringu u nuklearki i da zbog toga ne može da procjeni da li su oslobođene bilo kakve radioaktivne supstance.

"Moramo to da popravimo što brže možemo", rekao je Galuščenko.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba pozvao je Rusiju da pristane na prekid vatre kako bi bile izvršene hitne popravke u zatvorenoj nuklearki u Černobilju.

 On je naveo da rezervni dizel generatori imaju kapacitet da strujom 48 sati snabdjevaju nuklearku.

"Poslije toga, sistemi za hlađenje skladišta istrošenog nuklearnog goriva će prestati sa radom, zbog čega će biti neminovna emisija radijacije", napisao je Kuleba na Tviteru.

U međuvremenu, Međunarodna agencija za atomsku energiju nije primijetila "nikakve kritične posljedice po bezbjednost".

Ona je na Tviteru napisala da trenutni razvoj situacije predstavlja ugrožavanje ključnog bezbjednosnog stuba za osiguranje neprekidnog snabdjevanja električnom energijom, ali da "u ovom slučaju IAEA ne vidi kritične posljedice po bezbjednost".

Rusija je optužila ukrajinske snage za napad na dalekovode i trafostanicu koja napaja nuklearku, prenosi agencija Rojters.

Nuklearka Černobilj, koja je i daje radioaktivna, nalazi se oko 100 kilometara od Kijeva. Njen četvrti reaktor eksplodirao je u aprilu 1986. godine tokom neuspješnog testa bezbjednosti, poslavši oblake radijacije koji su se proširili Evropom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR