18 °

max 22 ° / min 16 °

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina: Bombardovali su pozorište iako je velikim slovima pisalo da su djeca unutra

Izvor: EPA - fotografija napravljena danas u Harkovu

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 1
BAJDEN: PUTIN JE RATNI ZLOČINAC; KREMLJ: TO JE NEDOPUSTIVA IZJAVA

Ukrajina: Bombardovali su pozorište iako je velikim slovima pisalo da su djeca unutra

Autor: Antena M

  • Viber

Najvažnije vijesti 21. dana ruske agresije na Ukrajinu:

23:25 Fejsbuk uklonio objave ruskih stranica koje kažu da je napad na dječiju bolnicu u Mariupolju prevara

Potparol Fejsbuka kazao je da je američka društvena mreža danas ponovo uklonila objave zvaničnih ruskih stranice koje govore o napadu na dečiju bolnicu u Mariupolju kao o prevari, prenosi Rojters.

Podsjećamo, Fejsbuk i Tviter su 10. marta uklonili objave ruske ambasade u Velikoj Britaniji koje su napad na dječiju bolnicu opisivale kao prevaru koju je Ukrajina iscenirala.

23:10 Bivši šef CIA-e: Ovo je opasan trenutak. Dovoljna je jedna krivo usmjerena raketa...

Bivši šef CIA-e Leon Paneta rekao je u razgovoru za njemački Der Spiegel da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati. 

"Ovo je opasan trenutak za svijet", rekao je. "Dovoljna je jedna pogrešno usmjerena raketa da sukob u Ukrajini eskalira", dodao je.

"Putin je agent KGB-a i uvijek je djelovao kroz moć. I ono što on jasno razumije je moć. I Zapad kroz sankcije i oružje koje šalje Rusiji mora pokazati svoju moć. I moramo pokazati jedinstvo", prenosi CNN njegove riječi.

22:30 Ispred pozorišta bilo napisano "djeca"

Satelitski snimak koji je objavila američka kompanija Maxar, a koja je napravljena prije dva dana, prikazuje rusku riječ "djeca" napisanu velikim bijelim slovima na prednjoj strani pozorišta u Mariupolju.

Lokalni službenici tvrde da je pozorište korišćeno kao sklonište za stotine civila prije nego što su ga danas bombardovale ruske snage. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da njihova vojska nije granatirala tu lokaciju.

21:40 SZO: Napadi na bolnice postaju ratna taktika

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je 43 napada na bolnice i medicinske ustanove u Ukrajini od početka ruske invazije.

Pošto je u drugim sukobima širom svijeta ukupno izbrojano 46 napada na bolnice, SZO ističe da je ova stopa napada na bolnice najviša ikada zabilježena.

Izvršni direktor zdravstvenog programa za hitne slučajeve SZO-a Majk Rajan kazao je da ovi "neprihvatljivi" napadi na zdravstvo "postaju dio ratne strategije i taktike".

21:30 Slovačka pristala da pošalje Ukrajini oružje ako joj NATO to nadoknadi

Slovačka je pristala da pošalje Ukrajini protivraketne odbrambene sisteme S-300 (iz ere Sovjetskog saveza) ali samo ako NATO može da garantuje da će se svo oružje nadoknaditi, saznaje CNN.

Iz Slovačke danas stiže još jedna važna vijest:

21:00 Bajden nazvao Putina ratnim zločincem

Američki predsjednik Džo Bajden je po prvi put rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac zbog njegove invazije na Ukrajinu.

"On je ratni zločinac", rekao je Bajden novinarima nakon događaja u Bijeloj kući, dok se broj poginulih i razaranje u Ukrajini nastavljaju.

Ubrzo se oglasila i Rusija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Bajdenovi komentari u kojima Putina naziva ratnim zločincem "neprihvatljiva i neoprostiva retorika".

Bajden je ranije danas najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, vrijedan oko 800 miliona dolara i koji uključuje nabavku dronova.

Sjedinjene Američke Države takođe su navele da pomažu Ukrajini da "identifikuje i nabavi protivvazdušne sisteme većeg dometa" i potrebnu municiju.

20:47 U granatiranoj zgradi u Černihovu pronađena tijela troje djece

Spasilačka ekipa pronašla je tijela pet osoba, među kojima i troje djece, tokom pretresa stambenih zgrada oštećenih granatiranjem u gradu Černihiv na sjeveru Ukrajine.

Ukrajinska služba za hitne slučajeve saopštilla je da su tijela pronađena u ruševinama zgrade studentskog doma.

20:20 Rusija optužuje Ukrajinu: Pripremaju napad hemijskim oružjem

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu da priprema napad hemijskim oružjem na civile za koji ima namjeru optužiti Moskvu.

"Imamo vjerodostojna saznanja da ukrajinska unutrašnja obavještajna služba SBU priprema provokaciju putem korištenja toksičnih supstanci uz podršku zapadnih država", rekao je portparol Igor Konašenkov.

Rusi takođe demantuju da su bombardovali pozorište u Mariupolju. 

20:00 SAD: Primijetili smo pojačanu rusku aktivnost u Crnom moru

Američke službe su primijetile pojačanu rusku pomorsku aktivnost na sjeveru Crnog mora, rekao je visoki američki odbrambeni službenik

“Takođe smo zapazili granatiranje nekih gradova u blizini Odese”, rekao je i dodao da se vjeruje da rakete dolazi s ruskih ratnih brodova u Crnom moru.

19:41  Ukrajina: Rusi oslobodili gradonačelnika Melitopolja 

Kirilo Timošenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika, saopštio je da su ruske snage danas oslobodile gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova nakon što su ga kidnapovali prošle nedjelje.

„Specijalna operacija oslobađanja gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova upravo je uspješno završena“, piše Timošenko na Telegramu.

19:20 Rusija blokirala sajt BBC-a

Ruska kompanija za nadzor nad medijima Roskomnadzor blokirala je danas pristup glavnoj veb stranici BBC-a, a moskovsko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na dodatne mjere odmazde protiv medija.

„Mislim da je ovo samo početak mjera odmazde zbog informacionog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Roskomnadzor je naveo veb lokaciju BBC news kao blokiranu u Rusiji.

Evropska unija je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik, jer ih smatra sredstvima Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

Ova odluka bila je dio jednog od četiri paketa sankcija koje su uvedene Rusiji nakon što je 24. februara napala Ukrajinu.

19:05 Bajden najavio novi paket 'pomoći bez presedana' Ukrajini

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

On kaže da Bijela kuća pruža "pomoć bez presedana" u vrijednosti od oko 800 miliona dolara, uključujući nabavku dronova.

SAD takođe pomaže Ukrajini da "identifikuje i nabavi protivvazdušbe sisteme većeg dometa" i potrebnu municiju.

Bajdenova najava dolazi nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao istorijsko obraćanje američkom Kongresu, tokom kojeg je ponovio molbu za zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

Bijela kuća je ponovo odbacila njegov zahtjev, ali je rekla da je nova pomoć već na putu.

18:50 U Mariupolju bombardovano pozorište u kojem su se krili civili

Lokalne vlasti u Mariupolju objavile su kako su ruske snage prilikom bombardovanja pogodile gradsko pozorište. Prema izjavama Gradskog savjeta, u pozorište su se prije nekoliko dana sklonili civili.

"Ruske snage su namjerno i cinično uništile Dramsko pozorište u srcu Mariupolja", naveli su iz Gradskoga vijeća putem Twittera.

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov za BBC tvrdio je da je tamo boravilo između 1000 i 1200 ljudi. 

18:40 Putin: Rusija će ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini i da se neće predati pod, kako je opisao, pokušajem Zapada da dođe do globalne dominacije.

Govoreći na sastanku vlade koji je emitovanna državnoj televiziji, Putin je rekao da zapadne zemlje žele pretvoriti Rusiju u „slabu nezavisnu državu, narušiti njen teritorijalni integritet i raskomadati je na način koji njima odgovara“.

U najeksplicitnijim izjavama o efektima sankcija, rekao je da će inflacija i nezaposlenost rasti i da su potrebne strukturalne promjene u ekonomiji.

Dodao je i da je Rusija spremna razgovarati o ukrajinskom neutralnom statusu.

„O pitanju principa naše države i budućnosti – neutralan status Ukrajine, njena demilizarizacija i denacifikacija – bili smo spremni i spremni smo razgovarati“, kazao je.

18:00 Ruski izvorni plan je propao?

NATO tvrdi da je Putinov plan propao, te da se drže odluke o zabrani letova. Više o tome pročitajte na sljedećim linkovima

17:08 NATO želi da rasporedi više trupa u Evropi

Generalni sekretar NATO saveta Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa želi da rasporedi više trupa u istočnu Evropu, zbog sve veće opasnosti koja stiže iz Rusije.  Kazao je i da su saveznici ujedinjeni u odluci da se ne uvodi zona zabrane letenja.

16:58 Zelenski: Međunarodni sud pravde naredio Rusiji da prekine invaziju

Ukrajina je pobijedila protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde UN, saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

16:22 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas američkom Kongresu. Dok je govorio američkim zvaničnicima prikazan je snimak na kojem se vidi kakva je razaranja pretrpjela Ukrajina tokom invazije koja traje od 24. februara.

Upozoravamo da je snimak uznemirujući!

Više o tome pročitajte u posebnoj vijesti.

15:42 Putin: Zapad podsticao Kijev na krvoproliće, ruska vojska uništila planove 

Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su namjeravale da krenu u rat, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je dodao da su zapadni pokrovitelji Ukrajine podsticali Kijev na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike. 

15:06 Savjet Evrope zvanično izbacio Rusiju

Savjet Evrope zvanično je izbacio Rusiju iz najvećeg tijela za ljudska prava na kontinentu zbog njene invazije i rata u Ukrajini.

U saopštenju Savjet navodi da Ruska Federacija prestaje da bude članica Savjeta Evrope od danas, poslije 26 godina članstva.

15:05 Lavrov: Sastanak Putina i Zelenskog moguć samo da bi se potpisao sporazum

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se sastanak ruskog predsjednika Putina i ukrajinskog predsjednika Zelenskog održati samo da bi se potpisao konkretan sporazum, prenosi Rojters. Lavrov je novinarima rekao da nema prepreka za sastanak ruskog i ukrajinskog lidera.

14:35  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas američkom Kongresu i istakao da Amerika posjeduje avione koji mogu da doprinesu odbrani Ukrajine

Pored toga, on je apelovao na usvajanje dodatnih sankcija ruskim zvaničnicima koji su odobrili rat u Ukrajini.

Zelenski je Kongresu poručio da se "trenutno odlučuje o sudbini njegove zemlje, sudbini njegovog naroda".

Poručio je da je invazija Rusije na Ukrajinu više od Ukrajine, da je tu riječ o demokratiji, slobodi i izboru sopstvenog puta. 

14:29 Zelenski dobio ovacije u Kongresu prije govora

Ukrajinski predsjednik dobio je ovacije prije obraćanja na specijalnoj sjednici Kongresa SAD.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi prestavila je Zelenskog i pohvalila njegovu "hrabru" odbranu o invazije ruskih snaga.

Govorila je malo i na ukrajinskom jeziku. Zelenski je potom započeo svoje obraćanje. Istakao je da je ponosan što se obraća Kongresu iz Kijeva koji napadu ruske trupe, dok njegova zemlja "ne odustaje".

14:09 Rusi uništavaju i pravoslavne hramove Ukrajine

13:17 Otet još jedan gradonačelnik

Ruske snage su otele Oleksandara Jakovljeva i Jurija Paljuha, gradonačelnika i zamjenika lučkog grada Skadovska, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Kako navode lokalni mediji, njih je navodno uhvatila ruska vojska.

13:12 Savjetnik Zelenskog: Ukrajina odbacuje model neutralnosti bez bezbjednosnih garancija

Mihail Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, rekao je da vlada te zemlje odbacuje ideju koju je iznijela Rusija da Ukrajina treba da usvoji švedski ili austrijski model neutralnosti. Podoljak je rekao da je Ukrajina sada u stanju rata sa Rusijom, a bezbjednosni model „može biti samo ukrajinski“ sa „zakonski verifikovanim bezbjednosnim garancijama. I bez drugih modela ili opcija“, javio je CNN, prenosi Nova.rs. 

„Šta to znači? Prvo, apsolutne bezbjednosne garancije, što bi značilo da potpisnici garancija ne stoje po strani u slučaju napada na Ukrajinu, kao što je to danas. Umjesto toga, oni bi aktivno učestvovali na strani Ukrajine u sukobu i obezbijedili nam momentalno snabdijevanje neophodnim oružjem“, rekao je i ponovio zahtjev za zonom zabrane letova iznad Ukrajine.

12:03 Očekuje se da će Bajden dati Ukrajini 800 miliona dolara pomoći

Očekuje se da će američki predsjednik Džo Bajden kasnije saopštiti da će Ukrajini dodijeliti 800 miliona dolara bezbjednosne pomoći.

Taj potez dolazi uoči današnjeg obraćanja ukrajinskog predsjednika Zelenskog američkom Kongresu.

11:49 Kremlj: Kompromis bi bila Ukrajina poput Austrije ili Švedske

U Kremlju kažu da bi stvaranje demilitarizovane Ukrajine poput Austrije i Švedske, sa sopstvenom vojskom, bilo smatrano kompromisom, prenosi RIA Novosti.

"To je varijanta o kojoj se trenutno raspravlja i mogla bi da se smatra kompromisom", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenosi Rojters.

11:29 Pokrenut proces isključenja Rusije iz Savjeta Evrope

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) jednoglasno je ocijenila da Ruska Federacija ne bi trebalo više da bude članica te organizacije, uz najavu da će Komitet ministara SE u srijedu održati vanredni sastanak povodom saopštenja ruskog ministarstva spoljnih poslova o odluci ruskog rukovodstva da istupi iz Savjeta Evrope.

11:23 Lavrov: Ozbiljno se razgovara o neutralnosti Ukrajine

Rusija je danas saopštila da mirovni pregovori sa Ukrajinom nijesu bili laki, ali da postoji nada da će se postići kompromis i da se ozbiljno razgovara o neutralnosti Ukrajine.

Više o tome u POSEBNOJ VIJESTI.

10:53 Zelenski se danas obraća američkom Kongresu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas će se obratiti američkom Kongresu. On je ranije tražio od Bajdena da sad pojačaju napore kojima će odseći Rusiju od međunarodne trgovine.

10:29 Ukrajina: Četvrti ruski general ubijen u akciji

Savjetnik u kijevskom ministarstvu unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, ustvrdio je na Telegramu da su ukrajinske snage ubile ruskog general-bojnika Olega Mitjaeva tokom intenzivnih borbi na periferiji jugoistočnog grada Mariupolja.

BBC nije provjerio ovu tvrdnju, a Moskva još nije komentarisala izvještaj o njegovoj smrti.

Geraščenko je napisao da je Mitjaev bio komandant 150. motorizovane divizije te je objavio fotografiju, kako je rekao, mrtvog generala.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe je izvijestio o smrti još jednog ruskog generala tokom svog noćnog obraćanja iz Kijeva, ali nije ga imenovao.

Vjeruje se da Rusija ima oko 20 generala u Ukrajini koji predvode invaziju.

09:22 Ukrajinska vojska tvrdi da je ubila 13.800 Rusa

Ukrajinska vojska tvrdi da je ubila 13.800 ruskih vojnika od početka njihove invazije na Ukrajinu.

Prema izvještaju oni su navodno uništili i 430 tenkova, 1.375 borbenih oklopnih vozila, 190 artiljerijskih sistema i 108 helikoptera.

09:05 Ukrajinci tvrde da je 500 ljudi poginulo u Harkovu

Službe za hitne slučajeve u istočnom ukrajinskom regionu Harkov tvrde da je najmanje 500 stanovnika ubijeno od početka ruske invazije.

Rojters nije mogao da provjeri ove informacije, a Rusija nastavlja da negira da gađa civile.

08:02 Napadnut Harkov

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkov takođe se našao na udaru ruskih snaga tokom noći. Potvrđeno je da su dvije osobe poginule i da su dvije stambene zgrade uništene.

"Kao rezultat artiljerijskog napada na višespratnice u Nemišljanskom okrugu u Harkovu, uništeno je nekoliko stanove u dvije stambene zgrade", saopštila je jutros ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

07:59 Pogođena stambena zgrada od 12 spratova u Kijevu

Stambena zgrada od 12 spratova pogođena je jutros u kijevskoj četvrti Ševčenkovski.

Više o tome u ODVOJENOJ VIJESTI.

07:09 Zelenski potvrdio pomak u pregovorima: Stavovi Rusije i Ukrajine zvuče realnije

Stavovi Rusije i Ukrajine u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno još vremena, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom kasnovečernjem obraćanju naciji.

Više o  tome u POSEBNOJ VIJESTI.

06:28 Ukrajinski ministar obrane obratiće se danas NATO-u

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov obratiće se danas na sastanku ministara obrane NATO-a, izjavio je visoki američki zvaničnik, javlja Sky News.

06:15 I jutros sirene u više gradova u Ukrajini

Oglasile se sirene u više gradovaSirene su aktivirane i u Čerkasiju, Dnjepru, Lavovu, Kijevu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Vinici, Kirovogradu, javlja Kijev Independent.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

D. Mustafić brani

Sarajevski reditelj brani rusku kulturu da je ne treba bojkovat. E moj Dino Mustafiću ruski fašisti ruše škole, pozorišta. Pozorišta Mustafiću !!! Đe god bude tvoje u novinama, vaciću novine.