18 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasadori država EU i G7 zatražili da BiH prati sankcije protiv Rusije

Svijet

Comments 0

Ambasadori država EU i G7 zatražili da BiH prati sankcije protiv Rusije

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ambasadori država članica Evropske unije i grupe G7 pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da prate zapadne sankcije protiv Rusije, potvrđeno je nakon njihovog sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem u Sarajevu.

Kako stoji u saopštenju iz Predsjedništva BiH, ambasadori su iskazali zahvalnost BiH za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama EU-a o ovom pitanju.

“Od Bosne i Hercegovine su zatražili da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu istorije te da nadležne institucije BiH sprovedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije predviđene aktima Evropske unije kojima se BiH pridružila”, navedeno je u saopštenju.

Džaferović je potvrdio kako lično oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu te podržava sve restriktivne mjere, a najavio je da će od Vijeća ministara BiH tražiti da se izvršna vlast toga striktno pridržava i provodi sve mjere kakve preduzima i Evropska unija.

BiH je podržala rezoluciju UN-a kojom je osuđena ruska agresija kao i izjave i stavove EU, srpski član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je najavio kako će blokirati svaki pokušaj da se Rusiji ili njenim državljanima u BiH uvode bilo kakve sankcije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR