Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opasna prijetnja Putinovom carstvu stiže - iz Rusije: "Umarširaćemo ti u Moskvu. Nema druge..."

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Opasna prijetnja Putinovom carstvu stiže - iz Rusije: "Umarširaćemo ti u Moskvu. Nema druge..."

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber
Kada budemo imali dovoljno snaga, oslobodićemo cijelu rusku regiju. Uspostavićemo vladu. Pobuna će rasti, a mi ćemo krenuti u druge regije dok ne umarširamo na Moskvu, kaže Cezar za Politico.

Cezar - riječ je o ratničkom nadimku - zamjenik je zapovjednika Legije slobodne Rusije, paravojske sa sjedištem u Ukrajini kojoj je cilj svrgnuti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Morao sam biti na strani ukrajinskog naroda", dodaje Cezar pričajući svoju priču o prelasku na ukrajinsku stranu ubrzo nakon početka u februaru 2022. godine.

Taj bivši fitness trener iz St. Peterburga otac je četvoro djece, a smatra da ne postoji drugi način za Putinovo rušenje osim silom.

Spreman je, kaže, za dugu borbu koja će se vjerovatno proširiti i dalje od rata koji bjesni u Ukrajini. "Ako ostanem živ, vratiću se u svoju domovinu s oružjem u ruci da uklonim Putinov režim", uvjeren je.

Kao zamjenik zapovjednika paravojske, Cezar je na čelu saboterskih timova koji djeluju u Rusiji pokušavajući izazvati što veći haos, iako čvrsto poriče da su imali ulogu u prošlogodišnjem bombaškom napadu na kafić u St. Peterburgu u kojem je povrijeđeno 40 osoba i ubijen istaknuti ultranacionalistički vojni bloger Vladlen Tatarski. Također poriče da su njegovi borci na bilo koji način povezani s bombaškim napadom u kojem je ubijena Darja Dugina, kći Aleksandra Dugina, ultranacionalističkog ideologa bliskog Putinu.

"To jednostavno nije naš stil", tvrdi.

Paravojska na čijem je čelu, Legija slobodne Rusije, jedna je od tri ruske militantne skupine koje se bore za Ukrajinu, a protiv Kremlja. Među njima je i Ruski dobrovoljački korpus (RVC) čiji je šef Denis Kapustin, prema riječima njemačkih vlasti, "jedan od najuticajnijih neonacističkih aktivista" na europskom kontinentu.

Dok se nekima u ukrajinskim snagama ne sviđa veza između ukrajinske vojne obavještajne agencije i Kapustinova RVC-a, ne postoje slične pritužbe na Cezarovu Legiju slobodne Rusije.

Treća skupina je nešto noviji Sibirski bataljun. Politico piše kako su sve tri paravojske u središte zanimanja došle nakon što su 12. marta pokrenule dosad najveće prekogranične napade u ratu oko Kurska i Belgoroda. Ostale su na ruskom tlu i borile se više od dvije sedmice, podsjeća Politico. Kapustin i Cezar se spore u pitanju oko toga koja je paravojska veća, ali Cezarova Liga preuzela je vodeću ulogu u upadu u Kursk. Bila je to veća operacija od borbe u Belgorodu i duže je trajala.

Glavni zapovjednik Lige je Ukrajinac i on je glavni kada se Cezarovi ljudi bore na ukrajinskom tlu. Međutim, kada su u Rusiji, zapovjedništvo se mijenja i tada Cezar vodi glavnu riječ, objašnjava.

U intervjuu u hotelu u središtu Kijeva Cezar je Politicu iznio svoje dugoročne planove.

"Kada budemo imali dovoljno snaga, oslobodićemo cijelu rusku regiju. Sastavit ćemo vladu. Mobiliziraćemo narod. Mi ćemo ih trenirati. Pobuna će rasti, a mi ćemo ići u druge regije dok ne umarširamo na Moskvu", kaže.

"Mi nismo Prigožin", dodaje, misleći na pobunu vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina protiv Kremlja prošlog juna. "Nismo avanturisti. Mi smo politički vojnici. Jasno razumijemo svoje ciljeve. Korak po korak dolazit ćemo do pobjede. Neće to biti skoro, kao ove godine. Možda neće biti sljedeće godine. Ali, to je samo pitanje vremena", uvjeren je.

Cezar priznaje krajnje desne korijene njegove vojno-političke borbe i otvoreno priznaje da se prije 15 godina pridružio bjelačkom suprenacističkom Ruskom imperijalnom pokretu, koji su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom. No, Cezar tvrdi da je to učinio kako bi dobio vojnu obuku i usavršio svoje vještine.

Prema njegovim riječima, korijeni njegove skupine sežu u mart 2022., nekoliko sedmica nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ligu je tada osnovalo nekoliko desetaka časnika i vojnika koji su bili u invazijskim snagama, ali su odlučili prebjeći prije nego što su ispalili metak, tvrdi on.

"Sada je drugačije na prvoj liniji: ako želite prebjeći ili se predati, vrlo je opasno. Tu su minska polja, dronovi, artiljerijska granatiranja, vrlo je riskantno. Prve linije bile su mnogo fluidnije prije dvije godine", dodaje. Nije da Liga uzima vojne prebjege koji su se borili u Ukrajini. "Ne želimo ih u našoj jedinici jer su možda ubijali Ukrajince", kaže.

"Uprkos opasnostima, neki nam Rusi ipak dolaze preko granice iz Rusije. Neki od naših novaka su Rusi koji su živjeli ovdje u Ukrajini, a neki su Rusi koji su živjeli u Evropi i Americi", objašnjava.

No, Liga se sve više usredotočuje na Rusiju, a ne samo na velike upade koji su bili vrlo popularni. "Od lipnja stalno izvodimo upade. Jedan ili dva voda ući će i ubiti nekoliko ruskih vojnika, uništiti vozila, oštetiti vojarne i onda otići. Puno je malih operacija koje ne ističemo", rekao je.

Najveća frustracija im je miroljubiva ruska opozicija. Cezar ustraje na tome da nenasilna opozicija nije djelotvorna protiv totalitarnog režima. "Nema šanse", kaže on. Žali se što mnoge grupe u egzilu "ne žele sarađivati s nama niti nas podržavati".

Ističe kako je jedini način da se Rusija riješi Putina put kojim ide Liga.

"U posljednjem velikom napadu ubili smo oko 700 ruskih vojnika i ranili ih još 1300. Uništili smo deset tenkova, oko 30 oklopnih vozila i 30 haubica. Naši su gubici bili vrlo mali. Bio je to veliki vojni rezultat i imao je veliki politički i propagandni učinak jer je pokazao da Putin nema kontrolu", kaže i poziva sve Ruse da im se pridruže i krenu u rat protiv vlade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR