17 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Detalji posljednjeg razgovora Putina i Makrona: Nećemo se vidjeti neko vrijeme...

Izvor: EPA arhiva

Svijet

Comments 2

Detalji posljednjeg razgovora Putina i Makrona: Nećemo se vidjeti neko vrijeme...

Autor: Antena M

  • Viber

Francuski predsjednik Emanuel Makron pokušao je, kroz nekoliko poziva i posjetu Moskvi, urazumiti Vladimira Putina uoči napada na Ukrajinu. U opsežnom izvještaju o Rusiji, temeljnom na razgovorima s više desetina obavještajnih i diplomatskih izvora, Wall Street Journal donosi detalje Makronovih pokušaja.

 Nakon što je posjetio Putina u Moskvi, Makron se vratio izuzetno zabrinut. S Putinom je imao dobar odnos, nekoliko godina ranije ugostio ga je u svojoj rezidenciji na francuskoj obali, no čovjek kojeg je susreo u Moskvi nije bio isti Putin.

“Držao je višesatne monologe o istorijskim zbivanjima, iznosio nelogične i nerazumne zahtjeve na temelju davnih događaja, panično se bojao korone, te odbijao pričati o sadašnjosti i problemima s Ukrajinom”, kazali su ljudi iz Makronove delegacije.

Osim posjete Moskvi, Makron se nekoliko puta telefonskih čuo s Putinom, a zadnji duži razgovor uoči rata bio je 20. februara, kada su razgovarali do 3 sata ujutro. Makron je tada pokušavao organizirati mirovni samit između Rusije i SAD-a.


“Mislim da si ti zadnja osoba koja još možda može nešto učiniti, Joe”, kazao je Makron američkom predsjedniku na video sastanku zapadnih lidera. Bajden složio se da se može pokušati sastati s Putinom, što je onda Makron pokušavao organizovati.

Te noći 20. februara, Makron je razgovarao s Bajdeenom i Putinom naizmjenično, pokušavajući dogovoriti detalje mogućeg susreta. No, idućeg dana Vladimir Putin ga je nazvao i kazao kako ipak ništa od susreta.

“Odlučio sam priznati nezavisnost separatističkih pokrajina u Ukrajini”, kazao mu je Putin. “Fašisti su ugrabili vlast u Kijevu”. Žalio se što NATO nije odgovorio na njegove sigurnosne bojazni te najavio da će u Ukrajinu postaviti nuklearno oružje.

“Mi se sada nećemo vidjeti neko vrijeme”, kazao je Putin francuskom predsjedniku na kraju poziva. “No, nadam se da ćemo jednog dana opet moći razgovarati”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

@Boka Ne bih se baš složio sa vama, da je od vazda postojalo prijateljstvo između Rusa i Francuza. Sjetimo se samo pohoda Napoleona na Moskvu kad je preko 300.000 Francuza izginulo. Makron je drugačiji, a i Francuska.

Boka

Od Francuza se ne treba puno nadat oni su vazda bili prikriveni prijatelji Rusije.