12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Subota

11.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Buča je ukrajinska Srebrenica, u nekim mjestima je još gore, dajte nam oružje da spasimo i nas i vas

Svijet

Comments 0

Levčenko: Buča je ukrajinska Srebrenica, u nekim mjestima je još gore, dajte nam oružje da spasimo i nas i vas

Zaharova govori da je u Srebrenici genocid izmišljen, a ranije je baš sam Putin plašio stanovništvo okupiranog Donbasa mogućnošću ponavljanja genocida Srebrenice

Autor: Antena M

  • Viber
U Ukrajini već imamo mjesta gdje je situacija čak puno gora nego u Buči. U predgrađu Kijiva satrt je s lica zemlje gradić Borođanka, koji je imao 17 hiljada stanovnika. Tek sada je oslobođen, ali izgleda je tamo poginulih puno više. Da ne govorim o Mariupolju. Tamošnje strahote saznaćemo kasnije.

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Buča je postala ukrajinska Srebrenica.

Ruska Z-vijer ubila je na stotine mirnih stanovnika okupiranog grada, moskovski V-andali silovali su žene, poslije su ih u mukama ubijali, a kasnije su ih još htjeli spaliti da sakriju svoj Zločin.

Ova ruska okupatorska vojska ubica, silovatelja, pljačkaša postala je znak najokrutnijega Zla savremenosti.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zapitao se ko su ti ljudi počinioci masovnih okrutnih ubistava? Kako su njih odgajile ruske majke, koje isto snose odgovornost za neisprovocirana Zvjerstva svojih sinova.

Prijedlog ukrajinske strane je da u Buču dođe svaki političar koji sumnja u neophodnosti čvrstog zaustavljanja ruske agresije.

Mjesec prije rata imao sam dugačak sastanak sa gradonačenikom Buče. Mikola Fedoruk je unikatna ličnost, obavlja svoj posao glavnog čovjeka grada već 24 godine. Razgovarali smo o perspektivama razvoja. Nijesmo znali da je rat na pragu. Posebno, ja sam kao savjetnik ministarke za pitanja ratnih veterana zamolio za podršku naših momaka - stanovnika grada, koji su prošli rat na Donbasu. On se saglasio sa mnom da je ovo snažna rezerva naše čitave vojske.

Tako je i ispalo, ukrajinski veterani u Buči nanijeli su okupatoru ogromne, nepovratne gubitke.

Kremaljska administracija sada negira strašna ubistva Ukrajinaca, ali u ovoj situaciji lažljiva putinska propaganda nikako ne može uticati na mišljenje demokratskog svijeta, koji traži strogu odgovornost svih počinilaca ovih ratnih Zločina s oznakama genocida.

Vladimir Putin više puta u zadnje tri godine plašio je stanovnike okupiranih područja mogućnostima ponavljanja zločina Srebrenice na Donbasu ako ukrajinska vojska uđe na privremeno nekontrolisanu teritoriju. Navodno - da Ukrajinci želje masovna ubistva nad civilima.

Zbog toga su njemu više puta napomenuli da je baš ruska strana stopirala u Savjetu Bezbjednosti UN donošenja Rezolucije o priznanju masovnih ubistava u Srebrenici kao akta genocida. Tada je Moskva insistirala da Međunarodni sud u Hagu pusti zbog zdravstvenih problema ratnog zločinca generala Mladića u Rusiju.

Kremlj je uvijek prećutkivao da su na ratištu u opkoljenoj Srebrenici bili odredi ruskih dobrovoljaca i kozaka tako da se ne isključuje njihovo učešće u masovnim ubistvima Bošnjaka.

Sada ruska portparolka M. Zaharova insistira da Zapad želi izmisliti genocid u Buči kako je to već pokušao da uradi u Srebrenici. Zaharova govori da je u Srebrenici genocid izmišljen, a ranije je baš sam Putin plašio stanovništvo okupiranog Donbasa mogućnošću ponavljanja genocida Srebrenice!? To vam je niska ruska propaganda, koja nema granice podlosti i obmana.

Što je najgore, u Ukrajini već imamo mjesta gdje je situacija čak puno gora nego u Buči. U predgrađu Kijiva satrt je s lica zemlje gradić Borođanka, koji je imao 17 hiljada stanovnika. Tek sada je oslobođen, ali izgleda je tamo poginulih puno više. Da ne govorim o Mariupolju. Tamošnje strahote saznaćemo kasnije.

Sve to radi ruska vojska po zapovjedi Kremlja. Sada je ruska agencija Novosti publikovala članak o tome kako se vidi završetak rata u Ukrajini. Da skratim: fizičko uništenje ogromnog broja Ukrajinaca, a takođe i samog naziva zemlje Ukrajina. To je etnocid nad narodom od 45 miliona stanovnika!

Ako Evropa misli da će političkim izjavama i sankcijama to zaustaviti, sigurno da neće. Ukrajina svakodnevno ekonomski gubi mnogo puta više nego Rusija od sankcija. Ako još dodate porast cijena na plin i naftu, RF čak pod sankcijama ima više novca nego bez ovih sankcija u prošloj godini.

Sankcije mogu promijeniti stav Moskve ako bude uveden embargo na kupovinu ruske nafte, plina i uglja. Bez ovog Rusija će probati ostvariti svoj Zvjerski naum uništenja cijelog ukrajinskog naroda.

Znam da neki zapadni političari gledaju na sve ravnodušno, ali u ovoj situaciji imamo samo jednu hitnu molbu: dajte nama traženo savremeno oružje koje će spasiti nas i vas.

Morate priznati da ovo je rat za našu i vašu slobodu. 

(Autor je bivši ambasador Ukrajine u Hrvatskoj, Srbiji i BiH)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR