22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Austrijski kancelar odbio rukovanje s Putinom i zajedničke fotografije: Ovo nije prijateljska posjeta!

Izvor: Karl Nehamer, Foto: EPA-EFE

Svijet

Comments 6

Austrijski kancelar odbio rukovanje s Putinom i zajedničke fotografije: Ovo nije prijateljska posjeta!

Autor: Antena M

  • Viber

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je održao “teški” i neprijateljski sastanak danas sa Vladimirom Putinom, nakon što je prvi sastanak nekog evropskog zvaničnika sa ruskim predsjednikom otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru.

Sastanak austrijskog kancelara i ruskog predsjednika završio se nakon 75 minuta, a, na zahtjev Beča prošao je bez kamera, zajedničke fotografije te protokolarnog rukovanja.

“Ovo nije prijateljska posjeta. Upravo sam došao iz Ukrajine i vidio sam svojim očima neizmjernu patnju koju je izazvao ruski agresorski rat”, rekao je Nehamer u izjavi koju je izdao njegov kabinet nakon sastanka s Putinom, prenosi CNN.

Nehamer je prvi evropski lider koji se sastao sa Putinom licem u lice od njegove invazije na Ukrajinu. Njegova posjeta podijelila je mišljenje među liderima EU, a neki su izrazili skepticizam u vezi sa angažmanom s ruskim liderom.

Njih dvojica su razgovarali oko 75 minuta u Putinovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo u blizini Moskve, rekao je Nehammerov portparol, u razgovorima koji je austrijski lider opisao kao “veoma direktne, otvorene i teške”.

Prije posjete Rusiji, Nehamer se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i posjetio grad Buču, gdje su tijela nenaoružanih civila pronađena razbacana po javnim ulicama nakon mjesec dana ruske okupacije.

“Govorio sam o teškim ratnim zločinima u Buči i drugim mjestima i naglasio da svi oni koji su odgovorni za njih moraju odgovarati”, rekao je Nehamer, navodi se u saopštenju.

“Takođe sam rekao predsjedniku Putinu bez sumnje da će sankcije Rusiji ostati i nastaviće se pooštravati sve dok ljudi umiru u Ukrajini.”

Austrija je vojno neutralna, ali njena vlada se pridružila svojim susjedima u osudi Putinove invazije.

Kancelar je rekao da je pokrenuo pitanje koridora za evakuaciju s Putinom, nakon više slučajeva u kojima su pokušaji evakuacije oko Ukrajine bili probijeni ruskim napadima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su u ruskom napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku u petak poginule desetine ljudi, uključujući nekoliko djece.

“Takođe sam jasno stavio do znanja ruskom predsjedniku da postoji hitna potreba za humanitarnim koridorima kako bi se voda za piće i hrana dovozili u opkoljene gradove i da bi se izvukle žene, djeca i ranjeni”, rekao je Nehamer u svojoj izjavi.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Strasno koliko si nepismen, a 21 je vijek.

dragan

Uz duzno postovanje gospodine Kancelaru,vjerujem sto se tice olosi Putina kao da nijesi ni bio tamo to je smet Ruski.

TV_EU

@Vasilije , blago DFu sa ovakvim pilećim mozgovima, uvijek će imati glasače