21 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svijet je upravo vidio Putinovo oružje sudnjeg dana: "S lica Zemlje može izbrisati Francusku"

Izvor: Screenshot Youtube

Svijet

Comments 4

Svijet je upravo vidio Putinovo oružje sudnjeg dana: "S lica Zemlje može izbrisati Francusku"

Izvor: jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je danas objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat, novi dodatak nuklearnom arsenalu. 

Na televiziji je prikazano kako je vojska predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na Kamčatki na krajnjem istoku.

S obzirom na to da se projektil godinama razvijao, njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Razvoj Sarmata, koji je počeo još 2009. godine, tako je došao svome kraju i prema najavama zamijeniće dosadašnji sistem R-36M2 Vojvoda (u NATO krugovima poznat i kao SS-18 Sotona, op.a.). S obzirom na to da će naslijediti oružje tako zvučnog naziva, ni RS-28 nije izbjegao jednako zloglasni nadimak - SS-X-30 Sotona 2 Ili Sotonin sin.

Definitivno se radi o najmoćnijem projektilu koji će Putin sada imati na raspolaganju, a Rusi tvrde i da takve rakete na svijetu nema. RS-28 Sarmat teži 208 tona, dugačak je 35,5 metara, a promjer mu je 3 metra.

Može nositi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti 10 težih nuklearnih bojevih glava ili 15 lakših.

'Oružje sudnjeg dana', kako ga neki na Zapadu nazivaju, navodno ima domet od čak 18.000 kilometara, a Sarmatovi konstruktori tvrde kako je sistem svojevrsni ubica raketnih štitova jer su njegovi projektili u stanju da izbjegnu odbrambene radarske sisteme.

- U stanju je u sekundi s lica Zemlje izbrisati područje veličine Teksasa ili Francuske, hvalili su se ruski mediji prošle godine predstavljajući novu Sotonu.

Putin je čestitao svima na uspješnom lansiranju.

Dodao je kako je Sarmat isključivo ruski proizvod što će "pojednostaviti serijsku proizvodnju".

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Cedo

Molio bih da pustite komentar jer to ne radite s Antenu redovno pratim , ne znam sta je razlog. Kepec - spijun pa predsjednik plasi svijet a jasno je da ce on biti povod u kome nece biti pobjednika. A onda pitanje ko je on da unisti svijet, da je Rusa bio bi svrgnut, ali ne reaguju.

europeac

@PODGORIČANIN Sve je to moguće, ALI AKO KINEZI BUDU DALI. Znaju i oni da je to i njhov kraj za sva vremena. Nuklearni rat nikoga neće ostavlja na životu.

PODGORIČANIN

PREDSTAVA ZA BUDALE. Shima je jasno da ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje, svijet nece više postojati pa ni Rusija!