11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Respiratori, žito, tehnika... sad i umjetnine: Rusi 'oslobodili' Mariupolj kulturnog nasljeđa

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Respiratori, žito, tehnika... sad i umjetnine: Rusi 'oslobodili' Mariupolj kulturnog nasljeđa

Autor: Antena M

  • Viber

Ruske vojne snage uzele su više od 2.000 umjetničkih djela iz muzeja u okupiranom Marijupolju i sklonile ih na teritoriju Donbasa, koju kontrolišu, tvrde ukrajinski zvaničnici.

„Okupatori su ‘oslobodili’ Marijupolj istorijskog i kulturnog naslijeđa. Ukrali su i sklonili više od 2.000 jedinstvenih djela iz muzeja u Marijupolju i sklonili u Donjeck“, saopštilo je Gradsko veće Mariupolja.

 Među ukradenim vrijednim djelima, kako tvrde iz Gradskog vijeća, jeste nekoliko originalnih djela iz 19. vijeka koje je potpisao poznati slikar Arkhip Kuindži, kao i slavni likovni umjetnik Ivan Ajvazovski u to doba najprofitabilniji slikar s tih prostora. Rusi su, po tvrdnji Gradskog vijeća, poharali i jedan primjerak Jevanđelja, kao i svitak Tore.

"Gradsko vijeće Marijupolja pripremilo je dokumentaciju kako bi iniciralo kriminalnu istragu i obratilo se za pomoć Interpolu", dodaje se u saopštenju ovog veća.

Rusija je zaplijenila, kako tvrdi Petro Andrijuščenko, član Gradskog vijeća, tri originalna platna Arkhipa Kuindžija, slikara rođenog 1841. godine baš u Mariupolju, koji se proslavio svojim djelima na kojima je ovaplotio ruske pejzaže. Ukradena djela, kako je kazao, bila su "pohranjena" u tri lokalna muzeja, od kojih je jedan Kuindži muzej umjetnosti, žestoko oštećen tokom ruskog bombradovanja još 21. marta.

Djela Kuindžija i Ajvazovskog predala je ruskim snagama Natalija Kapustnikova, direktorka Marijupolj muzeja lokalne istorije. Direktorka je to učinila, kako je izjavila, da bi "prekinula neprijateljstva":

Moskva je maltene preuzela kontrolu nad Marijupoljem, gradom devastiranim od ruskih bombi. Ukoliko su ovi navodi tačni zapljena umjetničkih dobara u ovom ukrajinskom gradu bila bi prva masovna krađa ruskih snaga od početka rata, podsjeća britanski dnevnik "Gardijan".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojne snage za masovnu krađu nakon što su se pojavili audio i video zapisi ruskih vojnika kako šalju sanduke ukradenih dobara za Rusiju. Krađa ukrajinskih djela od strane Rusa, tvrdi "Gardijan" pozivajući se na dobro obaviještene izvore ali i dokaze, obrazac je ponašanja ruske vojske od početka agresije.

I dok je u prvim danima izbijanja rata, još prije dva mjeseca, Ukrajina pokušala da sačuva svoja umjetnička dela i spomenike, bilo je mnogo onih koji su upozoravali da će se Moskva s namjerom ostrviti na ukrajinsko kulturno blago, što je zločin po međunarodnom zakonu.

Strah Ukrajinaca za svoje kulturno blago još je više došao do izražaja nakon javnih istupa Vladimira Putina u kojim je nipodaštavao ukrajinski identitet, jezik i tradiciju.

 



Brojni ukrajinski muzeji su od početka agresije sklonili svoja umjetnička djela na tajne lokacije.

Organizacija za zaštitu svjetske umjetnosti Geti upozorila je da su milioni umjetničkih djela i spomenika u Ukrajini u opasnosti da budu uništeni ili poharani.

"Materijalno kulturno blago svijeta je blago svih nas, naš identitet i inspiracija za čitavo čovječanstvo. Kulturno blago ima moć da nas ujedini i od suštinske važnosti je za postizanje mira. Nažalost, počesto je kulturno blago meta ratova, koji su samo još jedan od načina da se preuzme jedno društvo time što će njegova istorija biti obrisana.

Britanski dnevnik podsjeća da su brojna ukrajinska kulturna dobra već uništena tokom agresije. Među njima je i Muzej Ivankiv, koji je baštinio ukrajinsko folklorno naslijeđe. Unesko je nedavno iznio procjenu da je oko pedesetak zdanja od istorijskog značaja u Ukrajini oštećeno u ruskom bombardovanju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

Jeste li sigurni da je Gering umro jer on je iznimno volio umjetnine