20 °

max 27 ° / min 16 °

Utorak

24.05.

27° / 16°

Srijeda

25.05.

28° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 18°

Petak

27.05.

29° / 18°

Subota

28.05.

29° / 19°

Nedjelja

29.05.

26° / 14°

Ponedjeljak

30.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo koje zemlje imaju najveći rizik od zemljotresa u Evropi

Svijet

Comments 0

Evo koje zemlje imaju najveći rizik od zemljotresa u Evropi

Izvor: Agencije

Autor: Antena M

  • Viber

Najtrusnija područja Evrope, odnosno zemlje sa najvećim rizikom od zemljotresa, jesu Italija, Grčka, Rumunija, Albanija, Turska i Hrvatska.

Nova interaktivna karta najtrusnijih područja Evrope pokazuje da gradovi poput Zagreba, Tirane, Sofije, Lisabona, Brisela i Bazela imaju nadprosječni nivo rizika od potresa u poređenju sa manje izloženim gradovima poput Berlina, Londona ili Pariza.

Prema Evropskom modelu rizika od zemljotresa, zgrade izgrađene prije osamdesetih godina prošlog vijeka, urbana područja i zone visoke potresne opasnosti glavni su faktori rizika.

Najugroženije su srednje visoke armiranobetonske okvirne zgrade sagrađene prije osamdesetih godina 20. vijeka i niske zidane nearmirane kuće.

Najefikasnija mjera za smanjenje rizika od potresa u Evropi bila bi, ističu, dogradnja ili zamjena najranjivijih zgrada.

Kad bi se samo u Italiji i Turskoj sve zgrade stavile pod okvire novog evropskog standarda prosječan broj smrtnih slučajeva od zemljotresa u Evropi mogao bi se smanjiti za više od 50, a prosječni godišnji ekonomski gubici za bar 30 odsto.

Osam od deset zgrada u Evropi sagrađeno je prije 1990. Iako se u većini evropskih zemalja upotrebljavaju noviji propisi i norme koji obezbjeđuju prikladnu zaštitu od potresa, još ima mnogo starijih neojačanih ili nedovoljno ojačanih zgrada, što predstavlja visok rizik za stanovnike.

Karta rizika od zemljotresa u Evropi zasniva se na prvom javno dostupnom modelu seizmičkog rizika i ilustruje relativnu distribuciju očekivanog rizika u Evropi putem kompozitnog indeksa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR