15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Finski predsjednik nazvao Putina, ruski predsjednik uvjeravao da ne prijeti nikome

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Finski predsjednik nazvao Putina, ruski predsjednik uvjeravao da ne prijeti nikome

Izvor: index, hina

Autor: Antena M

  • Viber

Finski predsjednik Sauli Ninisto pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi razgovarali o planovima Finske za pridruživanje NATO-u. Finska je objavila detalje razgovora.

Navodi se da je Ninisto rekao Putinu "da je njegova invazija drastično promijenila bezbjednosno okruženje Finske". "Predsjednik Ninisto najavio je da je Finska odlučila tražiti članstvo u NATO-u u sljedećih nekoliko dana", dodaje se.


“Razgovor je bio direktran i otvoren i vođen je bez zaoštravanja. Izbjegavanje napetosti smatralo se važnim”, rekao je Ninisto u izjavi.

Podsjetimo, nakon najave Finske da planira podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, ruske isporuke električne energije toj zemlji su prestale, a Rusija je izvela vojne vježbe na svojoj teritoriji na Baltičkom moru, u Kalinjingradu.

Nedugo nakon finskog, stiglo je i zvanično rusko saopštenje.

Putin je svom finskom kolegi zaprijetio da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj. Putin je rekao da ne postoje prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez. 


 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

dragan

Ovaj predsjednik Fnske ka da niije "punoljetan"vjeruje Putinu na rijec,a riijec Putina kao kora od banane plus lazavcina odvratna,lik rodjen prije lisice.