7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi imaju novi, sve veći problem - ukrajinske partizane

Svijet

Tag Video
Comments 3

Rusi imaju novi, sve veći problem - ukrajinske partizane

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Eksplozija bombe koja je skoro raznijela automobil istaknutog kolaboracionista u ukrajinskom gradu Hersonu u subotu samo je posljednji u nizu napada koji se pripisuju ukrajinskim partizanima, odnosno pokretu otpora na okupiranoj teritoriji. 

Jevhen Soboljev, načelnik lokalne kažnjeničke kolonije, parkirao je svoj automobil kad je bomba, koja je navodno bila pričvršćena za obližnje stablo, detonirala. Preživio je, ali je prema izvještajima ukrajinskih i ruskih medija hospitalizovan.

Prema snimci automobila nakon eksplozije koja je objavljena na Twitteru, bomba je bila ili premalena ili predaleko da bi raznijela automobil i usmrtila Soboljeva. Ruska vojska okrivila je upravo "ukrajinske partizane" za ovaj "teroristički napad", prenose ukrajinski mediji.

Zanimljivo je da je kancelarija ukrajinskog državnog advokata prethodno protiv Soboljeva podigla optužnicu za veleizdaju, optužujući ga da je prešao na rusku stranu te da je, među ostalim, naredio zatvorenicima pod svojom nadležnošću da popravljaju rusku vojnu opremu.

Nije trebalo dugo čekati na novi partizanski napad. Već u ponedjeljak su, prema izvještaju Operativnog zapovjedništva jug ukrajinske vojske, trojica ruskih vojnika ustrijeljena u kafiću u Hersonu, prenosi portal Kyiv Independent. Dvojica su navodno ubijena, a treći je ranjen i hospitalizovan u vojnoj bolnici na Krimu.

Sve je više znakova da ruski okupatori namjeravaju da naprave isto s Hersonom i drugim osvojenim djelovima Ukrajine, od Zaporižje do Donbasa, gdje su njima odani separatisti već jednostrano proglasili Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Vladimir Rogov, jedan od članova okupatorske "civilno-vojne administracije" u Zaporiškoj oblasti, krajem prošlog mjeseca otvoreno je izjavio da se "Zaporižja i Herson više nikad neće vratiti pod kontrolu Kijeva". 

U Hersonu se prošlog mjeseca uveo rubalj kao službena valuta, a ranije ovog mjeseca počele su da se izdaju ruski pasoši Ukrajincima. Ta je praksa već godinama na snazi u okupiranim djelovima Donbasa, što analitičari vide kao još jedan vid integracije ovog teritorija u "ruski svijet", a naposljetku i u samu Rusku Federaciju.

I sam ruski predsjednik Vladimir Putin je na Ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu kazao da će te okupirane regije same odlučiti o svojoj budućnosti, a da će Moskva "poštovati njihov izbor", što je slična retorika onoj koju je koristio oko Krima.  

No dok okupatorske vlasti u Hersonu izdaju ruske pasoše i najavljuju referendum o pridruživanju - ali tek kada završe borbe - ukrajinska protivofanziva opasno se približava istoimenom gradu i već je na dvadesetak kilometara od njega, na svojoj najisturenijoj poziciji, a ukrajinski partizani iza neprijateljskih linija ne miruju. 

Krajem prošlog mjeseca šest ruskih graničnih vojnika navodno je ubijeno kada je vatra otvorena na njihov položaj u blizini graničnog prelaza Zernovo na sjeveru Ukrajine.

Dva dana kasnije, autobomba je eksplodirala u Melitopolju u blizini ureda Jevgenija Balickog, kojeg su ruski okupatori postavili za guvernera regije Zaporižje, izvijestio je Ukrajinski centar za otpor. Ruske vlasti izričito su okrivile ukrajinske partizane, odnosno sabotere, za ovaj bombaški napad u kojem je ranjeno dvoje ljudi, ali ne i Balicki.

Analitičari su još na početku rata predviđali da će se, ako regularna ukrajinska vojska i bude poražena, a vlast prisiljena na kapitulaciju - a tada su, prisjetimo se, mnogi smatrali da će se to dogoditi vrlo brzo - brzo formirati pokret otpora i da će rat naprosto preći u fazu gerilskog sukoba.

I zaista, kako je Serhij Kuzan iz Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju objasnio za Guardian, ukrajinske specijalne snage počele su da obučavaju buduće partizane u sklopu mjera za samodobranu još prije invazije, zajedno s teritorijalnom odbranom. 

"Ideja je da okupator uvijek osjeća prisutnost partizana i da se oni nikada ne osjećaju sigurnima. Nedavno su partizanske snage u regijama Harkiva, Zaporižje i Hersona sprovele koordinisanu kampanju s naljepnicama i lecima protiv takozvanog ruskog svijeta", rekao je Kuzan.

Ipak, obje strane trenutno imaju interes predstaviti ovu gerilsku ili partizansku aktivnost kao intenzivniju nego što zaista jeste, piše Guardian - ukrajinska kako bi demoralisala ruske okupatore, a ruska kako bi imala opravdanja za još brutalniju represiju nad lokalnim stanovništvom. 

Američki nevladini Institut za proučavanje rata (ISW) je zaključio kako "ruske vlasti vjerovatno očekuju ukrajinski partizanski pritisak u Lugansku", regiji koju separatisti takođe svojataju kao Lugansku Narodnu Republiku i čiji grad Severodonjeck ruske snage već sedmicama ne uspijevaju zauzeti do kraja.

S druge strane, ISW je naknadno upozorio na mogućnost da Rusi izvode "napade pod lažnom zastavom" na Donjeck i druge okupirane gradove u toj oblasti, ali i oko Hersona. Cilj bi im mogao biti pokrenuti dalju mobilizaciju separatista u Donbasu i odvratiti stanovništvo od podrške ukrajinskoj protivofanzivi. Kao primjer su naveli eksploziju na pijaci u gradiću Čornobaivka.

Alexander Motyl, istoričar i stručnjak za Ukrajinu s američkog Univerziteta Rutgers, piše da je takva partizanska aktivnost, u koju spadaju sabotaže, atentati i antiokupatorska propaganda, kao i dojavljivanje informacija ukrajinskoj vojsci, sve intenzivnija. Podaci s ukrajinskih stranica koje je Motyl prikupio sugerišu da su uglavnom koncentrisane u i oko Melitopolja. 

"Naravno, moguće je da su ukrajinske specijalne snage bile uključene u neke od ovih akcija; takođe je vjerovatno da su podaci nepotpuni, budući da su neke radnje vjerovatno ostale neprijavljene. Uprkos tome, broj gerilskih akcija je impresivan i govori o trendu sve veće partizanske aktivnosti", zaključuje ovaj ekspert.

Melitopolj je inače pao već trećeg dana rata, bez velikog otpora, a sve upućuje na to da su, kao i u ostatku okupiranog juga i jugoistoka Ukrajine, osvajačima na jedan ili drugi način pomogli domaći kolaboracionisti. 

Ali, onda je u ovom gradu zabilježen čitav niz sabotaža i napada, zbog čega ga je Economist opisao kao "neslužbenu prijestonicu ukrajinskog otpora". Tako je uništen oklopljeni voz, raznesena je željeznička pruga i radarska baza, a eksplodirala je i kuća jednog kolaboracionista. 

"Naši ljudi čine sve kako bismo osigurali da zemlja gori pod nogama okupatora", rekao je za Economist ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji više nije u gradu nakon što su ga Rusi oteli pa pustili na slobodu.

To ne znači da su u drugim okupiranim gradovima vlasti mogle mirovati. Andrij Ševčik, kojeg su postavili za "narodnog gradonačelnika" okupiranog Enerhodara u Zaporižji, teško je ranjen u eksploziji na ulazu u zgradu u kojoj živi, zajedno s tjelohraniteljima, javili su ukrajinski mediji.

Posebno je zanimljiv - iako nije poznato tko stoji iza njega - napad na ruski tenk T-72 prošlog mjeseca. Na snimku koju je objavila kineska televizija vidi se kako kupola ruskog tenka s topom, od siline eksplozije, leti u vazduh. Napad je izvršen duboko na teritoriji Donjecke Narodne Republike, pored gradića Novoazovska koji je pod ruskom kontrolom od 2014.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov kaže da su partizani u tom gradu likvidirali oko stotinu ruskih vojnika, pozivajući se na podatke ukrajinskih službi. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk

Ovako su "Srbski" bjelaši 1918g činjeli da unište Crnogorsku državu uz pomoć Srbske i Francuske vojske a sile atlante im uveliko u tome pomogle ,kako vidimo i današnji zapadni ambasadori im idu naruku i pritiskaju Crnogorce dok crkvi Srbije i njenim separatistuma gledaju kroz prste....

klaniocak

U šta se Rusija uvalila, napala je narod koji se bori dok ne pogine palila mu domove i ubijala đecu.Sad ih gađe milion obučenih isksunih vojnika koji upravljaju svim vrstama oružja više proizvođača i modernog i sovjetskog, i plus nekoliko miliona partizana. Klanica. Putin samoubica i zločinac.

Radivoje Vukcevic

Novi Valter. Ovaj put ne brani Sarajevo.