9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džonson podnio ostavku, ostaje premijer do izbora novog lidera stranke

Svijet

Comments 0

Džonson podnio ostavku, ostaje premijer do izbora novog lidera stranke

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Britanski premijer Boris Džonson je saopštio da podnosi ostavku na funkciju predsjednika Konzervativne stranke, ali da će ostati na funkciji predsjednika britanske vlade do izbora novog partijskog lidera.

Džonson je u obraćanju javnosti rekao da je jasno da je volja Konzervativne stranke da se izabere novi partijski lider, a samim tim i novi premijer.

Džonson kaže da proces izbora novog lidera počinje odmah, a da će raspored koraka koji slijede biti objavljen sljedeće nedjelje.

„U politici niko nije nezamjenjiv. Naš briljantni sistem stvoriće novog lidera koji će voditi ovu zemlju naprijed kroz teška vremena“, poručio je.

Moramo da nastavimo da rastemo, nastavimo da oslobađamo potencijal svakog dijela Ujedinjenog Kraljevstva, nastavlja Džonson.

Džonson je rekao da je tužan što odustaje od najboljeg posla na svijetu, a svojim sugrađanima je poručio da će aktuelna vlada nastaviti da brani njihove interese do izbora novog premijera.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče poslije više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je više od 40 članova njegove vlade podnijelo ostavku.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vrijeme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namjerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vrijeme karantina, navodi AP.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera, prije nego što ga je unaprijedio.

Pinčer je prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto zamjenika partijskog „biča“ u parlamentu, poslije optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

   

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR