11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amnesti: Ukrajinske snage ugrožavaju civile

Svijet

Comments 0

Amnesti: Ukrajinske snage ugrožavaju civile

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinske snage ugrožavaju civile time što se smještaju u stambene zgrade, škole i bolnice, saopšteno je iz organizacije Amnesti Internešnal /Amnesty International/.

Generalna sekretarka Amnestija Agnes Kalamar rekla je da je ta organizacija dokumentovala "obrazac ukrajinskih snaga koje izlažu civile opasnosti i krše zakone ratovanja kada djeluju u naseljenim područjima”.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Kalmar je u dokumentu navela da to što se nalazi u odbrambenom položaju "ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava".

Iz Amnestija su saopštili da su pronašli dokaze o tome da ukrajinske snage pokreću udare iz naseljenih stambenih područja i da se nalaze u civilnim zgradama u 19 gradova i sela u tri regiona u zemlji.

U izvještaju se navodi da ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet mjesta, što su nazvali "jasnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava", koje od strana u sukobu zahtijeva "da izbjegavaju lociranje, u najvećoj mogućoj mjeri, vojnih ciljeva unutar ili u blizini gusto naseljenih područja."

U izvještaju je takođe navedeno da "praksa ukrajinske vojske u postavljanju vojnih ciljeva unutar naseljenih područja ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade".

Kako je saopšteno, na mjestima gdje je Amnesti zaključio da je Rusija počinila ratne zločine "organizacija nije pronašla dokaze o ukrajinskim snagama smještenim u civilnim područjima koja je nezakonito gađala ruska vojska".

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je ta organizacija za ljudska prava povukla "lažno poređenje“ između aktivnosti ruskih invazionih snaga i Ukrajinaca koji brane svoju domovinu.

“Radi se o stvaranju lažnog ekvivalenta - između zločinca i žrtve, između zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlje koja se očajnički brani“, poručio je Kuleba.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je svaki pokušaj da se makar i usput izjednači neizazvana ruska agresija i samoodbrana Ukrajine, predstavlja dokaz rušenja autoriteta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR