13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Islamski džihad: Ispalili smo više od 100 raketa na Izrael

Svijet

Comments 0

Islamski džihad: Ispalili smo više od 100 raketa na Izrael

Autor: Antena M

  • Viber

Vojno krilo organizacije Islamski džihad saopštilo je večeras da je ispalilo više od 100 raketa iz pojasa Gaze u pravcu Izraela u "prvom odgovoru" na izraelske napade na tu palestinsku teritoriju.

"Kao prvi odgovor na ubistvo glavnokomandujućeg Tajsira al Džabarija i braće mučenika Brigade al Kuds gađale su Tel Aviv, centralne gradove (Izraela) i region oko Gaze, sa više od 100 raketa", navedeno je u saopštenju.

Izraelska vojska je procijenila da je Islamski džihad ispalio oko 80 raketa na jug Izraela.

Kako prenose izraelski mediji 46 raketa je prešlo granicu, a 33 je presreo odbrambeni sistem Gvozdena kupola. Ostale su pale na otvoreno područje i nije bilo povreda.

Izraelska vojska je kasno večeras saopštila da je ponovo počela napade iz vazduha na ciljeve Islamskog džiada u pojasu Gaze, posle napada danas popodne u kojima je ubijeno najmanje desetoro ljudi, među kojima i komandir Islamskog džihada, a 55 je ranjeno, po podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

U vojnom saopštenju se navodi da su večeras napadnuta mjesta za proizvodnju oružja, skladišta i pozicije odakle se ispaljuju rakete.

Ministar odrane Izraela Beni Ganc izjavio je da ta zamlja nije zainteresovana da napada čitavu Gazu, ni obične stanovnike te teritorije, već one odgovorne za pogoršanje situacije, naglasivši da je Islamski džihad kriv za štetu nanijetu bezbjednosti i ekonomiji u Gazi.

On je pomenuo i lidera Islamskog džihada Ziada Nakhaleha koji je trenutno u Iranu, ocijenivši da stanovnici Gaze pate dok je on tamo.

Po Gancovoj ocjeni vladavina islamskog ekstresmističkog Hamasa u pojasu Gaze i njene loše posljedice moraju da prestanu. Hamas je veća organizacija od Islamskog džihada, ali su one ideološki veoma slične i obje se protive postojanju Izraela.

Poslije prvog odgovora Islamskog džihada uslijedio je i drugi i izraelski mediji su javili da su se sirene za raketnu uzbunu oglasile u Sderotu kraj pojasa Gaze i u Aškelonu. Kako je navedeno tri rakete su presretnute.

U međuvremenu je opština Tel Aviv obavijestila javnost da otvara javna skloništa za bombe poslije instrukcija civilne odbrane.

Rakete ispaljene iz Gaze večeras još nisu bile uperene u Tel Aviv, javljaju izraelski mediji mada je AP izvijestio da se u tom gradu čula eksplozija.

Izrael je danas popodne saopštio da je cilj prvih napada bila ekstremistička organizacija Islamski džihad u odgovoru na "neposrednu prijetnju" poslije hapšenja jednog od lidera te organizacije na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali, početkom ove nedjelje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR