16 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dojče vele: Sve više dokaza da Rusija mobiliše osuđenike za rat u Ukrajini

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Dojče vele: Sve više dokaza da Rusija mobiliše osuđenike za rat u Ukrajini

Izvor: DV

Autor: Antena M

  • Viber

Sve je više dokaza da Rusija u rat u Ukrajinu šalje osuđenike iz zatvora i kolonija kojima se obećava sloboda i novac, a na prve linije često odlaze nepripremljeni za ono što ih čeka, piše Dojče vele.

Na Telegram kanalima, pristalice zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog podijelile su snimak koji navodno potiče iz zatvorske kolonije, na kojem se vidi kako čovjek regrutuje zatvorenike postrojene za front, prenosi Dojče vele.

Čovjek je ćelav i u maslinastozelenoj vojnoj uniformi sa obilježjima koja podsjećaju na nagradu „Heroj Ruske Federacije“, što je najviša čast u Rusiji.

Kako piše Dojče vele, mnogi su ovog čovjeka prepoznali kao Jevgenija Prigožina, kontroverznog biznismena bliskog Kremlju za koga se vjeruje da predvodi plaćeničku privatnu vojsku „Vagner”. Upravo zbog toga je Prigožin nagrađen.

Rat je težak, kaže čovjek na snimku, ljudi su potrebni za borbu. Zato zatvorenicima obećava slobodu i novac ako odu na front na pola godine.

„Prigožin se trudi i lično posjećuje zatvorske kolonije“, rekla je za DV Olga Romanova, šefica organizacije za ljudska prava „Rusija iza rešetaka“. Ona je tvrdila da su ruski zarobljenici prvi put bili na frontu sredinom jula kod Luganska.

Romanova procjenjuje da u borbama trenutno može biti i do 60.000 zatvorenika, što bi bio ogroman procenat - svaki deseti osuđenik.

U Rusiji pojedini nacionalisti i novinari glasno pozivaju na opštu mobilizaciju poslije vojnih uspjeha ukrajinske vojske u okolini Harkova.

Kremlj se, pak, i dalje drži verzije da je u toku „specijalna vojna operacija“, a ne rat, pa se borci nađu na zaobilaznom putu, piše Dojče vele.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR