11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kuleba: EU nastavlja da dokazuje svoju odlučnost; Medvedev: Bilo koje oružje, pa i nuklearno, može se koristiti za odbranu teritorije

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Kuleba: EU nastavlja da dokazuje svoju odlučnost; Medvedev: Bilo koje oružje, pa i nuklearno, može se koristiti za odbranu teritorije

Autor: Antena M

  • Viber

211. dan rata u Ukrajini pratili ste uživo na Anteni M.

Pogledajte tok dešavanja:

20:40 Države članice NATO-a snažno su u čevrtak osudile namjeru održavanja tzv. referendume na teritoriji Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelimično kontroliše Rusija”, kaže se u izjavi Sjevernoatlantskog savjeta, tijela koje čine predstavnici država članica NATO-a.

Rusija je najavila održavanje referenduma u područjima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.

Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinske teritorije.

“To je ukrajinska teritorija. Pozivamo sve države da odbace očigledne ruske pokušaje osvajanja teritorije”, navodi se u izjavi.

U izjavi se takođe odbacuje “neodgovorna nuklearna retorika”.

“Rusija snosi punu odgovornost za rat, ogromnu patnju koju njena agresija donosi ukrajinskom narodu, kao i za cijenu svog rata, uključujući i za ruski narod koji se sada mobiliše. Rusija ima u svojim rukama okončanje sukoba i mora odmah zaustaviti ovaj rat i povući se iz Ukrajine”, stoji u izjavi Sjevernoatlantskog savjeta.

19:07 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio je sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a nakon što je optužio Ukrajinu i njene zapadne saveznike za "nekažnjavanje" u Donbasu, javlja Guardian.

‘‘Ukrajina i njeni saveznici pokušavali su nam nametnuti potpuno drugačiji narativ o ruskoj agresiji", utvrdio je Lavrov.

Lavrov je kasnio gotovo sat i po na sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a i izgledalo je kao da želi otići čim završi govor.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly govorio je na sjednici Savjeta nakon obraćanja Lavrova, gdje je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržavati Ukrajinu do kraja, odnosno koliko god bude potrebno.

Cleverly je rekao da je Rusija pokušala "svaliti krivicu na one koji uvode sankcije" i da "svakim danom razorne posljedice ruske invazije postaju sve jasnije".

18:04 Nekim Rusima uhapšenima zbog protestovanja protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelimične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je u četvrtak udruženje za ljudska prava OVD-Info.

Otkako je Putin u srijedu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji nakon Drugog svjetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje rasprodani su, dok su u više gradova održani protesti koje je policija brzo razbila.

OVD-Info je objavio da je najmanje 1310 protestanata privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku.

17:12 Putin u rat planira pozvati milion ljudi?

Ruske nezavisne novine Novaya Gazeta izvijestile su da Rusija planira da mobilizuje najmanje milion ljudi.

Vladimir Putin je juče insistirao na tome da će djelimična vojna mobilizacija uticati samo na mali broj muškaraca, dok je ruski ministar odbrane rekao da je plan regrutovanje 300 hiljada ljudi.

Međutim, Novaya Gazeta, nezavisne ruske novine, citirale su neimenovanog zvaničnika u vladi predsjednika Putina koji je rekao da je pravi plan da se pozove milion ljudi.

Izvor je rekao da jedna tačka u Putinovom dekretu koja je bila povjerljiva i stoga skrivena od javnosti sadrži tu brojku, prenio je Index. 

14:34 Ukrajinski šef diplomatije zahvalio je visokom predstavniku za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozepu Borelju i ministrima spoljnih poslova EU što su, kako navodi, uradili upravo ono što je od njih juče tražio: pojačali vojnu pomoć Ukrajini i sankcionisali Rusiju.

"EU nastavlja da dokazuje svoju odlučnost. Radujemo se brzoj implementaciji obje odluke", napisao je Dmitro Kuleba na Tviteru. 

13:49 Britanska premijerka Liz Tras rekla je da Britanija neće odustati dok Ukrajina ne pobijedi.

 

12:18 Medvedev: Bilo koje oružje, pa i nuklearno, može se koristiti za odbranu teritorije

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i premijer, a trenutno zamjenik predsjednika Vijeća bezbjednosti Rusije, objavio je da se bilo koje oružje, uključujući nuklearno, može koristiti za odbranu anektiranih teritorija. 

"Referendumi će se održati, a republike Donbasa i druge teritorije biće primljene u sastav Rusije. Zaštita svih teritorija koje su se pridružile biće značajno ojačana ruskim oružanim snagama.

Kojekakvi penzionisani idioti s generalskim značkama ne treba da nas plaše pričom o udaru NATO-a na Krim. Ali zapadni establišment, generalno, svi građani zemalja NATO-a moraju shvatiti da je Rusija izabrala vlastiti put. Nema povratka", napisao je Medvedev na Telegramu. 

10:32 Ukrajinski grad Zaporožje granatiran je rano jutros, izvijestio je službenik gradskog vijeća. Sekretar gradskog vijeća Anatolij Kurtijev objavio je na svom Telegram kanalu da je civilna infrastruktura uništena te da ima žrtava.

I proruski i proukrajinski mediji objavili su kako se radi o pet eksplozija.

Granatiranje dolazi nakon turbulentnih 24 sata za regiju, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će Rusija podržati referendum za pridruživanje Zaporožja pod ruskom kontrolom Ruskoj Federaciji, piše CNN.

09.54 Ministri vanjskih poslova zemalja grupe G7 potvrdili su na sastanku u Njujorku svoju saradnju u pružanju podrške Ukrajini, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi.

Izjava podrške Ukrajini uslijedila je nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija provesti svoju prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata i pripojiti dijelove ukrajinske teritorije, istovremeno prijeteći korištenjem nuklearnog oružja za obranu zemlje.

"Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno u podršci Ukrajini i odgovoru na bezbjednost hrane i energije", rekao je Hayashi novinarima.

08.48 Litvanija u pripravnosti, Letonija zatvara granicu.

08.45 Rusi su oslobodili 200 ukrajinskih boraca u zamjenu za ovog čovjeka, kaže Zelenski.

Proruski ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen još u aprilu, razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika, kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je rekao da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka.

Veliki Putinov prijatelj zarobljen je još u aprilu.

08.00 Više od 1300 ljudi je uhapšeno je širom Rusije na protestima protiv rata i mobilizacije. 502 ih je uhapšeno u Moskvi, a 524 u Sankt-Peterburgu.

07.30 Ministri vanjskih poslova Evropske unije saglasili su se oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotine hiljada Rusa za rat u Ukrajini.

07.05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u unaprijed snimljenom video obraćanju Generalnoj skupštini UN rekao da je protiv Ukrajine počinjen zločin i zatražio da Rusija bude kažnjena za to. Zelenski je predstavio pet tačaka ukrajinske mirovne formule.

Među njima su kazna za rusku agresiju, obnavljanje bezbjednosti Ukrajine i teritorijalni integritet i bezbjednosne garancije i riješenost Ukrajine i njenih saveznika.

“Riješenost Ukrajine da se bori i riješenost partnera da joj pomognu i riješenost svjeta da se ujedini protiv onoga ko vrši agresiju”, naveo je predsjednik Ukrajine.

To je formula za zločin i kaznu koja je Rusiji već dobro poznata, rekao je Zelenski.

“U našoj formuli nema neutralnosti, oni koji govore o neutralnosti se pretvaraju da su zainteresovani za probleme drugih i pretvaraju se da štite nekoga, ali zaparavo štite samo svoje interese, a to mora da se ispravi da bi se stvorili uslovi za mir”, istakao je ukrajinski predsjednik.

07:00 Ministri vanjskih poslova Evropske unije složili su se u srijedu oko pooštravanja sankcija Rusiji i povećanja isporuke oružja Kijevu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina hiljada Rusa za rat u Ukrajini.

06:23 Ruski predsjednik Vladimir Putin dramatičnim obraćanjem javnosti u utorak ujutro izazvao je previranja na financijskim tržištima i u globalnoj ekonomiji. Putin je, kako piše vanjskopolitički novinar Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, za sve što se događa okrivio Zapad i rusofobiju, no pritom je zaboravio što se dogodilo 2014.

05:34 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu se naveče video-vezom obratio GS UN-a zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju.

"Zločin se provodi protiv Ukrajine i mi tražimo pravednu kaznu", poručio je Zelenskij na početku svog polusatnog obraćanja putem videa.

Zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njezina teritorijalnog integriteta.

05:00  Iz kancelarije Zelenskog potvrđeno je da je došlo do velike razmjene zarobljenika. Dogovor je postignut uz posredovanje turskog predsjednika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR