11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drastično porastao broj oružanih zločina u Rusiji

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

Drastično porastao broj oružanih zločina u Rusiji

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije objavilo je statistiku krivičnih djela u vezi sa upotrebom oružja u Rusiji. Navodi se da je broj oružanih zločina porastao gotovo 30% u posljednjih deset mjeseci. MUP Rusije je objavio podatke o čak pet hiljada slučajeva naoružanih zločina u periodu od januara do novembra ove godine. Najviše ima slučajeva u pograničnom području s Ukrajinom, kao što su Kurska i Belgorodska oblast.

Broj krivičnih djela počinjenih upotrebom eksploziva i eksplozivnih naprava je dostigao vrhunac u posljednjih šest godina. Broj takvih zločina je dostigao brojku 283 za navedeni period, prenosi Index.

U 56 federalnih jedinica Ruske Federacije zabilježen je pad krivičnih djela u odnosu na prošlu godinu, ali se porast registrovanih zločina znatno povećao u preostalih 29 jedinica, a u tu brojku nisu uračunate ukrajinske oblasti, koje je Ruska Federacija nedavno anektirala.

Najveći porast oružanih zločina je zabilježen u pograničnim federalnim jedinicama. Kurska oblast bilježi porast 675% u odnosu na isti period prošle godine, dok je Belgorodska na drugom mjestu s 213.3% u odnosu na isti period. Treća je Moskva koja registruje rast  203.2%.

Prema statistici MUP-a Ruske Federacije, u nenaseljenim mjestima otkriveno je stotinu slučajeva nezakonite nabavke, prenosa, prodaje, prevoza, skladištenja ili nošenja oružja ili municije.

Povećan je i broj otkrivenih slučajeva krađa i iznuda oružja, municija i eksplozivnih naprava 12.6% u odnosu na prošlu godinu.

Broj teških krivičnih djela koje su počinile organizovane grupe porastao je 21.5% u odnosu na prošlu godinu. Njihov udio u ukupnom broju istraženih krivičnih djela porastao je sa 9.7% na 11.1%.

Prema podacima MUP-a, četiri od pet krivičnih djela je počinjeno u gradovima, a više od pola svih registrovanih zločina se odnosi na krađe, prevare i razbojništva. Osim običnih oružanih krivičnih djela, rast obuhvataju i ekstremistički zločini. Tako je za devet mjeseci ove godine zabilježeno 1125 krivičnih djela, povezanih s ekstremizmom, što je povećanje 31.7% u odnosu na prošlu godinu.

Jedan ruski advokat je u intervjuu za ruski portal Vedomosti izjavio kako se porast broja krivičnih djela počinjenih upotrebom oružja može objasniti posljedicama granatiranja kojima su regije Središnjeg federalnog okruga izložene. U Središnji federalni okrug između ostalog spadaju spomenute oblasti: Kurska i Belgorodska. Isto tako, prema njegovim riječima, krizna periode u zemlji prati porast nasilnih zločina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR