23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogođen perinatalni centar u Hersonu, ima povrijeđenih

Izvor: Telegram, Index

Svijet

Comments 2

Pogođen perinatalni centar u Hersonu, ima povrijeđenih

Izvor: Index

Autor: Antena M

  • Viber

322. dan rata u Ukrajini pratili smo iz sata u sat na Anteni M. Pogledajte najvažnije dešavanja.

22:50 Britanija: Nismo još odlučili hoćemo li isporučiti tenkove Ukrajini

Britanski ministar nabave odbrane Alex Chalk je potvrdio da vlada još uvijek nije odlučila hoće li poslati tenkove u Ukrajinu.

"Moram biti jasan da o tome nije donesena nikakva odluka i da znam da je to nešto što će se razmotriti. Takav potez bi imao i simboličku vrijednost te bi pružio dodatnu sposobnost Ukrajini", rekao je Chalk, piše Sky News. 

Sky News je prethodno izvijestio da vlada britanska vlada razmatra isporuku određenog broja glavnih borbenih tenkova britanske vojske Challenger 2. Danas je Financial Times izvijestio da je Downing Street potvrdio da planira osigurati tenkove.

21:47 Ukrajina: Rusija sprječava muškarce koji ispunjavaju uslove za vojnu službu da napuste zemlju

Ukrajinski obavještajci tvrde da je ruskim vojnim obveznicima trenutno zabranjeno napuštanje Rusije, piše Sky News.

Ruski FSB naredio je graničnim kontrolama zemlje da spriječe odlazak vojnih obveznika, objavila je odbrambena obavještajna služba Ukrajine. Naredba je navodno na snazi od 9. januara.

Takođe se onemogućuje odlazak osobama koje su “ograničeno sposobne za vojnu službu” i upisane su u rezervni sastav.

Zapadni stručnjaci vjeruju da Rusija planira nove ofanzive početkom ove godine, dok je Ukrajina upozorila da bi Moskva mogla pokrenuti potpunu mobilizaciju.

21:24 Britanija: Naimenovanje novog šefa ruskih snaga pokazuje da se ne ispunjavaju strateški ciljevi Rusije

Britanski zvaničnici vjeruju da je naimenovanje novog zapovjednika ruskih trupa značajan razvoj u Putinovom pristupu ratu.

Načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov preuzet će funkciju glavnog zapovjednika ruskih snaga, zamijenivši Sergeja Surovikina - koji je na toj ulozi bio samo tri mjeseca.

"Ovaj potez je pokazatelj sve veće ozbiljnosti situacije s kojom se Rusija suočava te jasno priznanje da invazija ne ispunjava ruske strateške ciljeve. Ovaj će potez vjerovatno biti dočekan s krajnjim nezadovoljstvom od većine ruskih ultranacionalističkih i vojnih blogerskih zajednica, koji su sve više krivili Gerasimova za loše izvođenje rata", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

20:22 Šef IAEA-e: Razgovori o sigurnoj zoni oko nuklearke Zaporožja postali su sve teži

Posredovanje u dogovoru o sigurnoj zoni oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje pod ruskom kontrolom postaje sve teže zbog vojnog angažmana u pregovorima, rekao je čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor.

Fabriku iz sovjetske ere, najveću u Evropi, zauzele su ruske snage u martu, ubrzo nakon njihove invazije na Ukrajinu. Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je u intervjuu za italijansku javnu televiziju RAI da ne vjeruje da je dogovor nemoguć, ali da pregovori nisu laki.

"Pregovarački sto je postao duži i teži. Razgovori su postali složeniji jer ne uključuju samo diplomate, već i vojne generale. Igraju se vatrom. Nuklearna katastrofa nije nikome u interesu, pa ni Rusima", kazao je Grossi.

19:01 Prigožin: Soledar je oslobođen, grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika

Šef plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, kaže da je Soledar potpuno oslobođen i da je 500 ukrajinskih vojnika ubijeno.

U izjavi koja je potpuno suprotna onoj koju je dao ukrajinski predsjednik samo nekoliko minuta ranije, Prigožin je ustvrdio da su njegove snage u potpunosti oslobodile rudarski grad.

"Oko 500 ukrajinskih vojnika je ubijeno. Cijeli grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika", rekao je Prigožin.

18:22 Projektil pogodio perinatalni centar u Hersonu, dvije osobe povrijeđene

Ruski napad oštetio je perinatalni centar u Hersonu i razbio prozore na dječjem odjeljenju. Ukrajinska zvaničnica Emine Džepar rekla je da su jedna žena i zaposlenik centra povrijeđeni u eksploziji.

17:47  Zelenski: Neće biti trećeg svjetskog rata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da neće biti trećeg svjetskog rata, javljaju agencije.

„Prvi svjetski rat odnio je milione života. Drugi svjetski rat odnio ih je na desetine miliona. Trećeg svjetskog rata neće biti. To nije trilogija“, kazao je Zelenski u obraćanju tokom 80. dodjele Zlatnih globusa u utorak.

14:53 Putin: Situacija u "pripojenim" regionima „mjestimično teška“

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je situacija u oblastima Ukrajine koje je pripojila Rusija „mjestimično teška“. Na sastanku sa zvaničnicima, ruski lider je rekao da Kremlj ima sve neophodne resurse da poboljša život u četiri ukrajinska regiona koje je Moskva okupirala u septembru.

Putin je takođe zahvalio ruskoj vladi za posao obavljen u 2022. godini. Ruski lider je prošle godine potpisao zakone o pripajanju četiri ukrajinska regiona Rusiji, prkoseći međunarodnom negodovanju. Taj potez uslijedio je nakon referenduma održanih u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju, koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.

12:31 Ukrajina i Rusija dogovorile se o razmjeni zarobljenika

Rusija i Ukrajina dogovorile su se o razmjeni 40 ratnih zarobljenika, rekla je ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova, nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom u Turskoj.

Moskalkova i Lubinec sastali su se na marginama međunarodne konferencije ombudsmana u Ankari, prenosi Reuters.

11:57 Ukrajinska vojska: Rusi nisu preuzeli kontrolu nad Soledarom

Ukrajinska vojska je demantovala je navode da su ruske snage preuzele kontrolu nad istočnim gradom Soledarom. Dodaju da se intenzitet borbi u tom području može uporediti s borbama u Drugom svjetskom ratu. 

Sergij Čerevati, portparol Istočne grupe oružanih snaga Ukrajine, rekao je za ukrajinsku televiziju da je bitka za Soledar bila važna i da ukrajinske snage nisu dopustile ruskim snagama da probiju crte ratišta.

Ruska plaćenička grupa Vagner je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad gradom.

10:33 Kremlj: Putin je otvoren za razgovore

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore o krizi u Ukrajini, saopštio je Kremlj. Kremlj je takođe istakao da bi postizanje ruskih ciljeva političkim i diplomatskim sredstvima bilo "poželjnije", ali je pozicija Ukrajine i Zapada u ovom trenutku sprječavala mogućnost razgovora.

Iz Kremlja su takođe poručili da ruske oružane snage napreduju u vojnim operacijama oko rudarskog grada Soledara u istočnoj Ukrajini i da imaju "pozitivan zamah".

Putin je u decembru izjavio da će Rusija možda morati sklopiti dogovor s Ukrajinom kako bi okončala svoj rat. U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi ishod sukoba trebao biti "pravedan i trajan mir".

08:15 ISW: Ruske snage nisu zauzele cijeli Soledar

Nekoliko ruskih izvora tvrdilo je da su snage Vagnerove grupe napredovale zapadno od Soledara 10. januara, ističući rijetku pobjedu nakon što su se suočili s nizom ponižavajućih poraza preko prve crte.

Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju opovrgava takve tvrdnje.

"Stvarnost kontrole terena u Soledaru zamagljena je dinamičnom prirodom urbanih borbi, a ruske snage su se mjesecima uglavnom borile da postignu značajne taktičke uspjehe u području Soledara", objavio je ISW.

"Čak i uzimajući najvelikodušnije ruske tvrdnje zdravo za gotovo, zauzimanje Soledara ne bi značilo trenutno opkoljavanje Bahmuta", dodao je institut.  

07:00 Prvi veći uspjeh Moskve od ljeta? Šef Vagnera objavio fotografije: Soledar je naš

Šef ruske grupe plaćenika Wagner tvrdi da su njegove snage dovršile preuzimanje ukrajinskog grada Soledara, što bi, ako se potvrdi, označilo prvi veliki uspjeh Moskve na bojnom polju od prošlog ljeta.

"Jedinice Vagnera preuzele su cijelu teritoriju Soledara pod kontrolu", rekao je Jevgenij Prigožin u audio poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu kasno juče.

Prigožin je rekao da su ukrajinske trupe opkoljene u središtu grada i da se "vode ulične borbe". "Sjutra ćemo objaviti broj zarobljenih", objavio je.

Denis Pušilin, ruski opunomoćenik u istočnoj Ukrajini, rekao je za ruski Channel One da je Soledar zauzet.

"U ovom trenutku, prema informacijama koje imam, centar Soledara je već pod kontrolom Vagnerovih jedinica", rekao je.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vuko

Cijeli grad je zatrpan lesevima 500 ukrajinskih vojnika?Ovi rusi su gori od srba u preuvelicavanju.Koliki je taj grad kad je zatrpan od 500 leseva.

Katunjanin-Miogost

Orden prvog reda za genocid . Prevazišao je i Karadžića i Mladića . A dodjeljuje mu ga genocidna tvorevina, R. serpska .