10 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

12° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

14° / 10°

Utorak

27.02.

14° / 9°

Srijeda

28.02.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod ovim uslovima

Svijet

Comments 0

Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod ovim uslovima

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Francuska ne isključuje mogućnost da će poslati borbene avione Ukrajini, ali je iznio pojedine uslove pod kojima taj korak može da se desi.

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je da će poslati specijalna vojna nadzorna i borbena vozila, ali nije slala tenkove i teško naoružanje, navodi AP.

Upitan na konferenciji za novinare u Hagu, gdje se susreo sa holandskim premijerom Markom Ruteom, da li Francuska razmatra slanje aviona, Makron je odgovorio da „ništa nije isključeno“, ukoliko se stvore određeni uslovi.

Uslovi su da ta oprema neće dovesti do eskalacije tenzije ili da će se koristiti na ruskom tlu, a podrazumijeva se i da slanje ne ugrozi kapacitete francuske vojske, istakao je Makron. On je takođe naglasio da Ukrajina mora da uputi zvaničan zahtjev.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da Ukrajina nije zvanično zatražila holandske avione F16. Rute je pozdravio nedavne najave Njemačke i SAD da će slati svoje tenkove Kijevu.

„Što se Holandije tiče, gledaćemo da uradimo ono što možemo. Ne posjedujemo tenkove ‘leopard’, iznajmljujemo ih“, rekao je Rute.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR