15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin je bio na koljenima, a onda mu je Zapad pružio slamku spasa: "Rusi? Vratili su inicijativu"

Svijet

Comments 0

Putin je bio na koljenima, a onda mu je Zapad pružio slamku spasa: "Rusi? Vratili su inicijativu"

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Odugovlačenje zapadnih zemalja u vezi sa tim da dostave ključnu vojnu pomoć poput tenkova, omogućilo je ruskim snagama da "povrate inicijativu" u ratu u Ukrajini, pokazuje nova analiza Instituta za ratne studije, piše Newsweek.

U ovih 11 mjeseci, rat u Ukrajini se razvijao u tri faze, a "ritam dostave zapadne vojne pomoći snažno je oblikovao njegov tok", objavio je u nedjelju Institut za ratne studije (ISW).

Prvi period rata, prema definiciji ovog think tanka, bio je od početka invazije 24. februara 2022., pa do 3. jula 2022.

U toj fazi, ruske snage su bile u ofanzivi, ali ukrajinske snage su "preuzele inicijativu i započele veliku protivofanzivu u avgusru".

Iako je Ukrajina do sredine novembra uspjela izgurati Ruse iz zapadnog dijela Hersonske oblasti, nije uspjela pokrenuti novu kontraofanzivu sve do druge faze rata.

Snage Kremlja tada su imale "priliku povratiti inicijativu da su to željele ili podići ljestvicu za neke buduće ukrajinske protivofanzive čak i ako to nisu učinile".

No sposobnost Ukrajine da pokrene neku protivofanzivu u ovoj trećoj fazi, ograničena je oklijevanjem Zapada da Ukrajinu opskrbi naprednim sistemima naoružanja, posebno tenkovima, projektilima dugog dometa i sistemima protivvazdušne odbrane.

Iako ukrajinska vojska ima i nekih unutarnjih problema, "oružje i zalihe su uvijek ključne za planiranje i provedbu vojnih kampanja", kaže ISW.

S obzirom na to da zemlja prije rata nije imala odbrambenu industriju na nekom visokom nivou, Kijev se uveliko oslanjao na zapadne saveznike da opskrbi vojsku svom opremom potrebnom da odvrati ruski napad ili da pokrene vlastitu protivofanzivu.

Zapadna pomoć je u prvim mjesecima rata bila ograničena na obnavljanje ukrajinskih zaliha iz sovjetske ere, no do juna su zalihe iz prijateljskih zemalja presušile, kaže ISW. S obzirom na to da zapadne zemlje nisu mogle proizvesti oružje poput onoga iz sovjetske ere, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo prebacili su se na slanje zapadnog naoružanja.

Iako je Kijev od SAD-a do jula primio značajnu pomoć u vidu haubica i sistema HIMARS, ukrajinske su snage znatno sporije napredovale kroz Hersonsku oblast, nego kroz Harkovsku, jer su bili zabrinuti da će potrošiti sve oružje koje će im trebati za protivnapad.

Da su zapadne zemlje poduprle Ukrajinu prelaskom na slanje zapadnih sistema naoružanja već u ljeto 2022., smatra think tank, Ukrajina bi nakon zauzimanja Harkova i Hersona bila bolje opremljena za nastavak protuofenzive.

Slanjem oklopnih vozila, na primjer, Kijev bi bio u mogućnosti "lišiti Ruse sposobnosti da pregrupišu svoje snage i pokušaju ponovno preuzeti inicijativu".

I SAD i Njemačka su 25. januara objavile da će Ukrajini poslati ograničen broj tenkova M1 Abrams i Leopard 2. Berlin se dugo odupirao pozivima da pošalje tenkove i da dozvoli trećim stranama da ih pošalju.

SAD i Njemačka već su poslale oklopne transportere Stryker, borbena vozila Bradley i borbena vozila za pješadiju Marder, prije nego što je Velika Britanija rekla da će Kijevu poslati svoje glavne borbene tenkove Challenger 2.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR