9 °

max 14 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin izdao novu naredbu; Novinar osuđen na osam godina zatvora zbog objava o ruskoj vojsci

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Putin izdao novu naredbu; Novinar osuđen na osam godina zatvora zbog objava o ruskoj vojsci

Izvor: Index, AJB, Hina

  • Viber

343. je dan rata u Ukrajini. I danas ste na Portalu Antene M mogli pratiti najvažnija dešavanja u Ukrajini.

22: 45 Zaharova upozorila Izrael: Ukoliko isporučite oružje Kijevu, ono će postati legitimna meta

Nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u intervjuu za CNN saopštio kako Izrael razmišlja o slanju vojne pomoći Ukrajini, oglasili su se i iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova je izjavila kako bi eventualno oružje iz Izraela postalo legitimna meta ruske vojske.

“Mi kažemo da sve zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini treba da shvate da ćemo to oružje smatrati legitimnim ciljevima ruskih oružanih snaga”, rekla je Zaharova.

Tokom brifinga za medije, Zaharova je rekla kako svako dodatno snabdijevanje Kijeva oružjem otežava situaciju na ratištu.

“Svaki pokušaji, sprovedeni ili nerealizovani, za nabavku dodatnog i novog naoružanja, dovešće do eskalacije ove krize. Svi bi trebali biti svjesni toga”, poručila je ruska zvaničnica.

Komentarisala je i proces mobilizacije koji se odvija u Ukrajini.

“Kao metode za mobilizaciju koriste premlaćivanje, zastrašivanje i uznemiravanje. Šta još možete smisliti? Ovo počinje da zabrinjava ljude ne samo u Ukrajini već i u susjednoj Mađarskoj i Rumuniji. Oni su ozbiljno zabrinuti zbog regrutovanja njihovih sunarodnika u Oružane snage Ukrajine. To je prava otmica”, rekla je Zaharova.

22:35 Borel: Najlakši način za okončanje rata je da Putin povuče vojsku

Šef evropske diplomatije, Žozep Borel, izjavio je da najlakši način da se okonča rat i patnje koje on izaziva jeste da ruski predsjednik Vladimir Putin povuče vojnike i zaustavi napad na Ukrajinu, ali da su se svi oni koji su pokušali da pregovaraju sa njim "vratili praznih ruku".

Visoki predstavnik EU je u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove napisao da će "Evropljani uvijek ostati otvoreni za svakoga ko je ozbiljan u potrazi za rješenjem putem pregovora" i da je to ključna tačka na kojoj će nastaviti da insistira.

"Ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom nije ništa manje nego potpuna invazija suverene zemlje. Rusija ubija ukrajinske civile, uništava domove, bolnice i elektrane. To što se dešava u Ukrajini je očigledno kršenje Povelje UN i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", naveo je Borel.

18:55 Zemlje EU planiraju obuku još 15 hiljada ukrajinskih vojnika

Zemlje članice EU obučavaće dodatnih 15 hiljada ukrajinskih vojnika, pa se ukupan broj vojnika koji će proći obuku povećao na 30 hiljada, kazali su izvori iz EU-a, prenosi dpa.

Postojeća misija obuke koja je pokrenuta u novembru ima za cilj pružiti individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku Oružanim snagama Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Misijom se želi pomoći ukrajinskoj vojsci da odbrani svoju teritoriju i zaštiti civile, a pokrenuta je kao odgovor na ukrajinski zahtjev nakon ruske agresije.

Očekuje se da će povećanje broja obučavanih vojnika službeno objaviti predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel tokom susreta s ukrajinskim čelnicima tokom ove sedmice.

17:53 Putin zahtijeva da njegova vojska zaustavi granatiranje iz Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da zaustavi granatiranje iz Ukrajine i da to učini prioritetom. 

"Naravno, prioritetni zadatak je eliminisati samu mogućnost granatiranja. Ali to je posao vojnog kabineta", rekao je Putin u primjedbama objavljenim na web stranici Kremlja.

Rekao je da su regije Belgorod, Brjansk i Kursk, kao i Krim, koji je Rusija otela od Ukrajine i anektirala 2014. područja u kojima su stambeni objekti oštećeni ili uništeni. 

17:03 U nastavku čitajte novu kolumnu ukrajinskog diplomate Oleksandra Levčenka.

Stav

Milanović kao Orban

01.02.2023. 17:00

15:06 Novinar osuđen na osam godina zatvora zbog objava o ruskoj vojsci

Ruski novinar Aleksander Nevzorov danas je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora, nakon što ga je sud u Moskvi proglasio krivim za širenje, kako piše u presudi, lažnih vijesti o ruskoj vojsci.

Istražitelji su pokrenuli slučaj protiv Nevzorova prošle godine zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage za namjerno granatiranje porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju, što je od Moskve okarakterisano kao lažna vijest, prenosi Hina.

Sud je u saopštenju naveo da će Nevzorov kaznu služiti u kaznenoj koloniji ako se ikada vrati u Rusiju, kao i da mu je četiri godine zabranjeno upravljanje internet sadržajem.

Nevzorov, koji vodi kanal na Jutjubu, nazvao je istragu protiv sebe smiješnom i sa suprugom je napustio zemlju u martu prošle godine.

Ukrajina mu je odobrila državljanstvo u junu nakon što je javno osudio rusku invaziju, nazivajući rat “zločinom”, a Ukrajinu njegovom žrtvom.

Osam dana nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je donijela zakon kojim se određuju zatvorske kazne do 15 godina za one koji su osuđeni za namjerno širenje “lažnih” vijesti o ruskoj vojsci.

12:55 Kremlj: SAD eskalira rat, ali neće promijeniti slijed događaja

Kremlj tvrdi da će SAD eskalirati rat u Ukrajini ako ne promjeni svoje stavove, nakon što su se pojavile informacije da će Vašington u novi paket pomoći Kijevu uključiti i rakete dužeg dometa.

„To je direktan način da se eskaliraju tenzije i pojača nivo eskalacije“, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

„To će od nas zahtijevati dodatne napore, ali opet, neće promijeniti slijed događaja. Specijalna vojna operacija će se nastaviti“, dodao je.

11:31 Novi češki predsjednik: Ukrajini treba omogućiti ulazak u NATO čim se rat završi

Novoizabrani češki predsjednik Petr Pavel je za BBC izjavio da Ukrajini treba omogućiti da se pridruži NATO-u čim se rat završi. Penzionisani general NATO-a je rekao da će Ukrajina biti "moralno i praktično spremna" postati dio saveza nakon što sukob završi.

Pavel je takođe podržao Zapad u snabdijevanju Ukrajine oružjem. 

"Ponosan sam što je moja zemlja jedna od prvih koja je Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć. Vjerovatno je vrlo malo ljudi moglo zamisliti da bi zapadne zemlje bile voljne Ukrajinu snabdjeti modernim borbenim tenkovima ili topovima dugog dometa ili protivvazdušnim sistemima", istaknuo je. 

10:29 Stupila na snagu ruska zabrana prodaje nafte zemljama koje su ograničile cijenu

Ruska zabrana isporuke nafte zemljama i kompanijama koje se pridržavaju gornje granice cijena za rusku naftu koju su uvele zapadne zemlje u srijedu je stupila na snagu.

Uredbom koju je 27. decembra potpisao predsjednik Vladimir Putin zabranjuje se isporuka ruske sirove nafte i naftnih derivata “u svim fazama” ako se ugovori direktno ili indirektno pridržavaju gornje granice cijena.

Početkom decembra zemlje članice Grupe G7 i Evropske unije, kao i Australija, dogovorili su se o ograničenju cijene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, kao odgovor na rat Moskve protiv Ukrajine.

Ruska zabrana će ostati na snazi pet mjeseci, uz izuzetke na osnovu posebnog ovlaštenja predsjednika.

09:15 Žestoka bombardovanja oko Hersona, neka od najsnažnijih u ratu

Najnoviji obavještajni podaci britanskog Ministarstva odbrane kažu da su posljednjih dana zabilježena "neka od najintenzivnijih granatiranja u sukobu" duž rijeke Dnjepar.

"To uključuje kontinuirano granatiranje grada Hersona", napominje ministarstvo dodajući da je, izvan Donbasa, Herson grad koji je najkonzistentnije granatiran u sukobu.

“Rusko obrazloženje za trošenje svojih zaliha municije ovdje nije jasno. Međutim, zapovjednici vjerojatno djelimično ciljaju na degradaciju morala civila i odvraćanje svih ukrajinskih kontranapada s druge strane rijeke”, dodaje ministarstvo.

07:03 U Kijevu se održava važan EU sastanak: Ovo je snažna poruka Moksvi

Ukrajina i Evropska unija održaće sastanak na vrhu u Kijevu koji je ukrajinska vlada nazvala "snažnom porukom" upućenom Moskvi gotovo godinu dana od početka ruske invazije.

Ruska vojska, koja je zadnjih dana u ofanzivi, ustvrdila je u utorak da je zauzela selo blizu Bahmuta, koji je vruća tačka u borbama na istoku Ukrajine.

06:55 Visoki ukrajinski zvaničnik: Rusija planira veliku eskalaciju rata

Ukrajina se priprema za veliku rusku eskalaciju koja bi se mogla dogoditi čak i u sljedeće dvije do tri sedmice, rekao je Oleksij Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine za Sky News.

Danilov kaže da najteže borbe tek dolaze, te da će sljedećih nekoliko mjeseci biti ključni. Pozvao je zapadne saveznike da pošalju više oružja, uključujući britanski Typhoon i borbene avione drugih partnera.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

momo

Pomoći svim mogućim i nemogu ćim taj narod koji se bori za golu slobodu i opstanak. Ako Hitler sadašnje Evrope ne bude poražen sada, nataviće da osvaja redom.