17 °

max 17 ° / min 10 °

Srijeda

17.04.

17° / 10°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sergej Lavrov: Moldavija bi mogla postati novi antiruski centar

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Sergej Lavrov: Moldavija bi mogla postati novi antiruski centar

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Na pitanje jednog od vodećih ruskih novinara koji podržava agresiju na Ukrajinu, Dmitrija Kiseljova, koja bi zemlja bivšeg SSSR-a mogla postati novi antiruski centar, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kratko je odgovorio - Moldavija.
 
Lavrov je jasno potvrdio da Moldavija može postati sljedeća Ukrajina. On je za to naravno optužio Zapad koji, po njemu, huška Moldaviju na Rusiju i namjenjuje joj ulogu u projektu protiv Rusije. Naveo je da je tendencija sadašnjih moldavskih vlasti da zemlju uvedu u EU i NATO svjedoči o njihovoj antiruskoj politici.

Inače, Moldavija je, odmah nakon ruske agresije na Ukrajinu zatražila prijem u EU, a u junu 2022. godine zajedno s Ukrajinom je dobila status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala prijem u NATO, pogotovo jer bi zato trebalo doći do promjena ustava prema kojem je Moldavija vojno neutralna država.

Lavrov je direktno napao moldavsku predsjednicu Maju Sandu za koju kaže kako gura Moldaviju u NATO, da je ona rumunska državljanka te da sprema ujedinjenje s Rumunikom.(Podsjetimo da je SSSR 1940. godine anektirao Moldaviju koja je bila dio Rumumije).

U Kišinjevu su takve riječi shvatili kao otvorenu prijetnju te smatraju da bi mogli postati nova meta u Putinovim ratnim planovima proširenja Rusije.

Portparol moldavskog ministarstva spoljnih poslova Daniel Vodă kaže kako su to ozbiljne prijeteće poruke ruske diplomatije te da moldavsko stanovništvo i politika imaju pravo na vlastite strateške odluke i prioritete, a članstvo u EU je jedno od njih.

"Odlučno odbacujemo izjave ruskog ministra spoljnih poslova koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari i dio su već oprobane prijeteće retorike ruske diplomatije. Želimo podsjetiti rusku stranu da je Moldavija odabrala put prema EU, a to podržavaju i građani Moldavije te želimo da Rusija uvažava takav stav moldavskih građana", poručuje Vodă.
 
No, prema zadnjim istraživanjima, većina građana jest za članstvo u EU, ali ipak nije za ulazak u NATO. Podsjetimo da na području Moldavije još od početka 90-ih godina 20. vijeka postoji proruska paradržavna tvorevina Pridnjestrovlje. U planovima tzv. specijalne vojne operacije u Ukrajini, jasno je bilo naznačeno spajanje s Pridnjestrovljem, gdje se nalazi kontigent ruske vojske.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR