11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva dijeli odgovornost za zločine u Ukrajini

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva dijeli odgovornost za zločine u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

391. dan ruske invazije na Ukrajinu  mogli ste da pratite uživo na našem portalu.

17:29 Patrijarh Vartolomej: Ruska crkva dijeli odgovornost za zločine u Ukrajini

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je u srijedu da Ruska pravoslavna crkva dijeli odgovornost za rat u Ukrajini sa ruskim rukovodstvom, ali i da je spremna da pomogne u poslijeratnoj „duhovnoj obnovi“ Rusije.

Vartolomej je time ukorio ruskog patrijarha Kirila, čija je otvorena podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu podijelila pravoslavne hrišćane.

Vartolomej, koji je naljutio Moskvu 2019. priznavanjem novoosnovane pravoslavne crkve Ukrajine, rekao je da ruske vlasti koriste Crkvu kao „instrument za svoje strateške ciljeve“.

- Crkveno i državno rukovodstvo u Rusiji sarađivali su u zločinu agresije i dijele odgovornost za zločine koji su nastali, kao što su šokantne otmice ukrajinske djece - rekao je Vartolomej na konferenciji u litvanskom parlamentu.

Prošle sedmice Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine.

15:44 Zamjenik Lavrova: Šansa za nuklearni sukob najveća je u posljednjim decenijama

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov komentirao je mogućnost nuklearne eskalacije, nakon vijesti da Ujedinjeno Kraljevstvo isporučuje Ukrajini oružje koje sadrži osiromašeni uran.

Rjabkov je rekao da je vjerovatnost nuklearnog sukoba sada "na najvišoj razini u zadnjim decenijama".

U komentarima koje su prenijele ruske novinske agencije takođe je rekao da ne može biti govora o tajnim ili otvorenim pregovorima sa SAD-om o obnavljanju START sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Osiromašeni uran koristi se u oružju jer zbog svoje gustoće i drugih fizičkih svojstava lakše probija tenkove i oklop. Granate koje ga sadrže postaju oštrije i pale se kad dođu u dodir s oklopom.

Ali nije samo potez Ujedinjenog Kraljevstva razljutio Rjabkova. SAD je nedavno najavio da će nastaviti s letovima dronovima iznad Crnog mora.

"Našli smo se u stanju defaktoriziranog otvorenog sukoba sa SAD-om", kaže.

14:58 Britanci su objavili novu ratnu kartu iz Ukrajine

12:48 Britanija šalje granate s osiromašenim uranijumom?

Velika Britanija brani odluku da Ukrajini isporuči granate s osiromašenim uranijomom, zbog koje iz Moskve dolaze dosad najozbiljnije prijetnje Londonu. Britanska vojska decenijama je upotrebljavala osiromašeni uranijum u svojim granatama za probijanje oklopa, izvijestilo je britansko ministarstvo odbrane.

"Ne bi me iznenadilo da se to stvarno dogodi, ali nema sumnje da će loše završiti za njih", izjavio je ruski ministar obrane Sergej Lavrov.

12:13 Zelenski objavio snimak: Pogođeno stambeno naselje u Zaporožju

10:37 Troje ljudi ubijeno u noćnim napadima dronovima na Kijevsku regiju

Ruske snage napale su nekoliko ukrajinskih gradova.

Tri su osobe ubijene, a još sedam ranjeno u noćnim napadima ruskih bespilotnih letjelica na Kijevsku regiju, rekli su ukrajinski zvaničnici. Kijevska regionalna vojna uprava izvijestila je na svom Telegram kanalu da je “civilni objekt” oštećen i da spasioci još uvijek rade na licu mjesta.

Policija i hitne službe evakuisali su više od 200 ljudi, a više od 20 ih je prevezeno u bolnicu. 

09:55 Zelenski: Noć ruskog terora protiv Ukrajine

"Preko 20 iranskih ubojitih bespilotnih letjelica, plus projektili, brojna granatiranja, i to samo u posljednjoj noći ruskog terora protiv Ukrajine. Svaki put kad neko pokuša čuti riječ "mir" u Moskvi, tamo se daje još jedan nalog za takve zločinačke udare", objavio je na Twitteru ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Mir donosi samo uspjeh ukrajinskih snaga na kopnu, nebu i moru. A snagu Povelje UN-a vraća potpuna usklađenost s režimom sankcija protiv Rusije", dodao je.

08:04 Putin: Kineski predlozi mogli bi biti temelj za okončanje rata

Kineski mirovni predlozi mogli bi biti temelj za rješavanje sukoba u Ukrajini kada Kijev i njegovi zapadni saveznici budu spremni, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim kolegom Si Đinpingom, koji je u zvaničnoj posjeti Moskvi, istakao da su posvetili veliku pažnju mirovnim predlozima Pekinga na sastanku jedan na jedan.

Kineski dokument, kako prenose agencije, postavlja neke opšte principe, ali ne sadrži detaljan plan kako da se okonča rat, koji traje već 13 mjeseci.

Putin je naglasio kako će Moskva biti prisiljena da reaguje na britansko slanje oružja s osiromašenim uranom ukrajinskim snagama.

Velika Britanija je nedavno saopštila da će Ukrajini poslati projektile za probijanje oklopa koji sadrže osiromašeni uran.

Kineski predsjednik je kazao da Peking ima nepristran stav o sukobu u Ukrajini.

"Kina je na pravoj strani istorije po pitanju Ukrajine", kazao je Si i naglasio da je vlada u Pekingu za aktivno pomirenje i uvijek za mir i dijalog.

Si je ocijenio da su razgovori s čelnikom Kremlja bili "otvoreni i prijateljski", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvojica čelnika potpisala su niz dokumenata o "strateškoj suradnji" nakon, kako je Putin opisao, uspješnih i konstruktivnih razgovora koji su pokazali da je Kina sada najvažniji trgovinski partner Rusije.

"Uvjeren sam da će se naša višestrana saradnja nastaviti i razvijati za dobrobit naroda naših zemalja", rekao je Putin.

Si je u utorak pozvao Putina da posjeti Kinu ove godine.

07:34 Ukrajina pomorskim dronovima napala ruske brodove na Krimu? Rusi: Uništili smo ih

Vojni površinski dronovi napali su luku u Sevastopolju na Krimu, a ruska Crnomorska flota je odbila napad, objavio je na svom Telegram kanalu ruski guverner okupiranog grada Mihail Razvožajev.

“U ranim jutarnjim satima naša je flota odbila napad površinskih dronova. Ukupno su do sada uništena tri plovila. Pokušali su prodrijeti u zaliv, naši mornari su ih gađali iz lakog naoružanja. Takođe su razradili protivvazdušnu odbranu od cilja”, napisao je Razvožajev.

Prema njegovim riječima, ratni brodovi nisu oštećeni u napadu, ali su razbijena stakla na nekoliko obližnjih zgrada.

Prema njegovim riječima, vojska je odbila napad, a situacija je pod kontrolom. Navodi i da su sve službe u pripravnosti.

Kijev još nije komentisao ove navode, ali je poznato da su u oktobru prošle godine ukrajinske snage napale istu ovu luku s devet dronova. Tada su lakše oštetili najmanje jedan ruski brod i prisilili Rusiju da pojača mjere bezbjednosti u Sevastopolju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pavle

Kiril ce se mnogo nasekirati zbog Bartolpmeja.