11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eksplozije u Kijevu, granatiran Belgorod, Zelenski predviđa pad ruskog vođstva

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Eksplozije u Kijevu, granatiran Belgorod, Zelenski predviđa pad ruskog vođstva

Izvor: index.hr, AJB

Autor: Antena M

  • Viber

Pročitajte ključne informacije koje su obilježile 461. dan ruske invazije na Ukrajinu.

22:23 Borelj: Nisam optimista, Rusija pregovarati samo ako dobije rat

21:48 Guverner: Dvoje ubijeno, osam ranjeno u ruskim napadima u Donjecku

Dvije osobe su poginule, a osam ih je ranjeno kada je Rusija granatirala istočni ukrajinski grad Toretsk u regiji Donjecka, rekao je guverner regije Pavlo Kirlienko.

“Rusi svaki dan ciljano napadaju civile u regiji Donjecka. Molim sve, a posebno stanovnike naselja na prvoj liniji – ne izlažite svoj život opasnosti! Evakuišite se na vrijeme”, rekao je Kirilenko u izjavi na Telegramu.

21:01 Danska Ukrajini daje još oko 2,4 milijarde eura pomoći za vojnu opremu

Danska će Ukrajini dati oko 2,4 milijarde eura dodatne pomoći preko fonda koji je uglavnom namijenjen za nabavku vojne opreme, izjavila je danska premijerka Mete Frederiksen.

"Rat u Ukrajini je u veoma kritičnoj fazi sa ozbiljnom situacijom na bojnom polju i zato je Ukrajini potrebna sva moguća podrška", rekla je premijerka za dansku televiziju DR.

Prema njenim riječima, Ukrajincima je sada potrebno dansko oružje i podrška i otuda hitnost za slanje pomoći.

Pomoć od sedam milijardi danskih kruna (oko 950 miliona eira) koja je već planirana za 2023. godinu u fondu stvorenom u martu, biće dopunjena sa dodatnih 7,5 milijardi kruna (oko 2,4 milijarde eura), rekla je danska premijerka.

19:43 Ukrajina usvojila sankcije Iranu

Ukrajinski poslanici usvojili su danas nacrt rezolucije o sankcijama Iranu, zemlji optuženoj da snabdijeva oružjem Rusiju za njenu invaziju, a time je označen raskid veza između Kijeva i Teherana.

„Ta rezolucija sinhronizuje ukrajinske sankcije sa akcijama celog civilizovanog svijeta na putu potpune izolacije Irana“, navodi se u saopštenju ukrajinskog parlamenta.

Paket sankcija uključuje zabranu vojne trgovine sa Iranom, zaustavljanje tranzita takve robe kroz Ukrajinu i „prekid ekonomskih i finansijskih obaveza u korist iranskih stanovnika“.

Tekst još mora da potpiše predsjednik Volodimir Zelenski da bi bio proglašen, što je formalnost jer je Zelenski tu rezoluciju sugerisao parlamentu, na predlog Savjeta za bezbjednost i odbranu.

16:20 Zelenska: Djeca vrište i trče u zaklon uz zvukove eksplozija

13:36 Rusija: Napadnuta su naselja u Belgorodu

Ukrajinske snage su istovremeno granatirale nekoliko pograničnih naselja u ruskoj regiji Belgorod, rekao je guverner tog područja.

Tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da su granatirana dva industrijska objekta u pograničnom gradu Šebekino i da su četiri zaposlena ranjena. Dodao je da je nekoliko naselja ostalo bez struje.

11:18 Pogođene vojne mete na zapadu Ukrajine

Rusija je vazdušnim napadom pogodila vojnu metu u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmeljnicki rano u ponedjeljak, a pet ukrajinskih aviona povučeno je iz upotrebe, kazao je regionalni guverner.

“Trenutno se nastavlja rad na obuzdavanju požara u skladištima goriva, maziva i municije”, napisao je kabinet guvernera regije Hmeljnicki na Telegramu.

10:35 Rusija oštetila ukrajinsku luku Odesu u noćnom napadu dronovima

Napad ruskim dronovima tokom noći oštetio je dio infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, koja je ključna za izvoz žitarica, saopštila je ukrajinska vojska.

“Kao posljedica pogotka izbio je požar u lučkoj infrastrukturi Odese. Brzo je ugašen. Informacije o razmjerima štete se prikupljaju”, objavilo je vojno južno zapovjedništvo na Facebooku, prenosi Hina.

07:00 Zelenski kaže da će rusko vođstvo pasti nakon poraza u ratu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će rusko vođstvo pasti nakon poraza Kremlja u ratu protiv Ukrajine. "Kijev i svi naši gradovi, cijela Ukrajina okončaće istoriju moskovskog despotizma koji jako dugo zarobljava mnoge narode", rekao je Zelenski u svom svakodnevnom video obraćanju.

Ovom prilikom nije se obratio javnosti iz svog kabineta kao obično, već na ulici ispred predsjedničkog kabineta u Kijevu. Ukrajinska protivvazdušna odbrana uspjela je gotovo u potpunosti odbiti jedan od najvećih ruskih napada bespilotnim letjelicama od početka rata, rekao je Zelenskij, dodavši da je Moskva pokušala Kijevu pokvariti dan grada.

Kijev je kroz svoju istoriju preživio zločine, a preživjeće i ruske napade i neće dopustiti Rusima da ga osvoje, dodao je Zelenski.

Oružje poput bespilotnih letjelica Šahed korištenih u napadu ne može spasiti ruske vladare, rekao je Zelenski, dodajući da će Rusija izgubiti rat jer prezire život i kulturu.

06:55 Eksplozije kod Kijeva drugu noć zaredom

Nekoliko eksplozija čulo se rano u ponedjeljak u Kijevu, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko, drugog dana ruskih vazdušnih napada na taj grad.

„Raketa je oborena kod Kijeva”, napisao je Kličko na aplikaciji Telegram.

„Vazdušna odbrana djeluje”, dodao je. 

Riječ je o drugoj noći zaredom da Rusija napada ukrajinsku prijestonicu. S noći na nedjelju, kijevski Dan grada, Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska, proglasivši ga jednim od najvećih napada dosad.  Bio je to i prvi smrtonosan napad u maju – poginuo je 41-godišnjak, a najmanje dvije osobe su povrijeđene. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR