19 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

23° / 15°

Četvrtak

09.05.

21° / 15°

Petak

10.05.

23° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čečenska specijalna vojska pokrenula ofanzivu; Ukrajina: Rusija je rasporedila jedinice specijalnih snaga u svoju regiju Belgorod

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Čečenska specijalna vojska pokrenula ofanzivu; Ukrajina: Rusija je rasporedila jedinice specijalnih snaga u svoju regiju Belgorod

Izvor: index.hr, AJB

Autor: Antena M

  • Viber

465. je dan ruske invazije na Ukrajinu.

I danas ste pratitili najvažnija dešavanja:

22:00- Novi ruski napadi na Harkov, dvije osobe poginule

Ruske snage lansirale su dvije navođene bombe na selo Kivšarivka, pri čemu su ubijene dvije osobe, a četiri povrijeđene, rekao je danas guverner Harkovske oblasti Oleg Sinehubov, prenosi index.hr.

20:45 Blinken: SAD neće podržati mirovne pregovore dok Kijev ne dobije prednost na terenu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD neće podržati mirovne pregovore u ratu u Ukrajini sve dok Kijev ne bude zadobio prednost na terenu, vjerovatno nakon svoje protivofanzive.

Blinken je rekao da bi, ako bi se poslušali pozivi Rusije i drugih, uključujući Kinu, da se sada ide na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, to bio – „Potemkinov mir“ koji ne bi obezbijedio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine niti bi poboljšao evropsku bezbjednost.

U govoru u Finskoj, koja se nedavno pridružila NATO-u i dijeli dugačku granicu s Rusijom, Blinken je ponovio stanovište SAD da „prekid vatre jednostavno zamrzava trenutne linije fronta“ i omogućava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu „da konsoliduje kontrolu nad teritorijom koju je prigrabio, da se odmori, naoruža i ponovno napadne“.

„To ne bi bio pravedan i trajan mir“, rekao je Blinken i ocijenio da bi dopuštanje Moskvi da zadrži jednu petinu ukrajinske teritorije okupirane invazijom bila pogrešna poruka Rusiji i „drugim potencijalnim agresorima širom svijeta“.

 17:52 Automobil u regiji Harkov naletio na minu: Poginula žena. Djeca teško povrijeđena, bore se za život

16:07 Rusija: U napadu na Berdjansk je povrijeđeno devetoro ljudi, još nemamo informacije o poginulima

U današnjem granatiranju lučkog grada Berdjanska koji su okupirali Rusi, povrijeđeno je devetoro ljudi, navodi lokalni zvaničnik kojeg je postavila Rusija. "Još nisu poznate informacije o tome ima li poginulih", rekao je Vladimir Rogov. 

15:01 Ukrajina: Rusija je rasporedila jedinice specijalnih snaga u svoju regiju Belgorod

Jedinica ruskih specijalnih snaga raspoređena je u pograničnu regiju Belgoroda u Rusiji zbog partizanske aktivnosti, rekao je danas ukrajinski Nacionalni centar otpora. "Zbog borbe protiv partizanskog pokreta, na područje Belgorodske oblasti stigao je odred 322. centra ruskog SOF-a Senež", saopštio je centar. 

"Rusi se toliko boje partizana da su hitno stopirali sve operacije ove elitne jedinice i smjestili je u pogranična naselja Belgorodske oblasti. Zadatak jedinice je sprovođenje protivdiverzantskih aktivnosti na ruskoj granici", dodali su. 

14:11 Čečenska specijalna vojska pokrenula ofanzivu

Čečenske specijalne snage pokrenule su ofanzivu u istočnoj Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo odbrane. Grupa Ahmat napreduje u blizini grada Marinka, rečeno je. 

13:58 Ukrajina: Napali smo luku u Berdjansku

Viktoria Halitsina, šefica ukrajinske gradske vojne uprave Berdjanska, potvrdila je da su ukrajinske snage napale ruske položaje. Prema preliminarnim podacima, brodovi koji su nedavno uplovili u luku kako bi ukrcali ukrajinsko žito i metal napuštaju luku, tvrdi.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimci koje navodno prikazuju napad.

12:27 Blinken: SAD želi “pravedan i dugotrajan” mir u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken u petak je rekao da SAD s Ukrajinom i drugim saveznicima radi na izgradnji konsenzusa oko ključnih elemenata „pravednog i dugotrajnog mira“ nakon rata s Rusijom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Vašington podržava inicijative drugih država za kraj sukoba u Ukrajini ako su u skladu s Poveljom UNa- te suverenitetom, teritorijalnim integritetom i nezavisnošću Ukrajine.

12:26 Guverner ruske oblasti: Dvoje ubijenih u raketiranju

U ukrajinskom granatiranju ruske oblasti Belgorod koja se graniči s Ukrajinom dvoje civila je ubijeno, a dvoje ranjeno, rekao je danas guverner te teritorije, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Ta oblast je posljednjih dana na meti ponovljenih udara.

10:53 Pariz nazvao proširenje Evropske unije ‘malom revolucijom’

“Proširenje Evopske unije na Ukrajinu i, moguće, na desetak zemalja, mala je revolucija”, ocijenila je francuska državna sekretarica za evropsku politiku za radio Europe 1.

“Glavno pitanje nije treba li je proširiti i kada (…) Glavno je pitanje kako”, rekla je Laurence Boone nakon povratka iz Moldavije, gdje je zajedno s predsjednikom Emmanuelom Macronom sudjelovala na sastanku na vrhu Europske političke zajednice koju čini 47 zemalja, prenosi AFP.

10:51 U maju ispaljeno 556 ruskih raketa i dronova

Rusija je tokom mjeseca maja lansirala 556 raketa i bespilotnih letjelica prema Ukrajini, pokazuju podaci koje je objavila ukrajinska avijacija.

Navodi se kako su ruske snage ispalile 185 projektila raznih tipova, te 381 dron za 31 dan proteklog mjeseca. Ukrajinska avijacija navodi kako je uništila 154 rakete i 342 bespilotne letjelice.

Najteži dan je bio 29. maj kada je ispaljeno ukupno 86 projektila i dronova, od kojih je 77 uništila vazdušna odbrana Ukrajine.

07:21 Ruski guverner: Ukrajinci nas napali dronovima, oborili smo ih

Ruski sistem protivvazdušne odbrane oborio je nekoliko ukrajinskih dronova iznad zapadne Kurske oblasti, tvrdi ruski guverner Romano Starovojt .

"Molimo stanovnike Kurska da ostanu mirni, grad je pod pouzdanom zaštitom naše vojske", rekao je Starovojt.

07:05 Ukrajinska vojska: Kijev napadnut s 15 projektila i 18 dronova

Rusija je noćas napala Kijev s 15 krstarećih projektila i 18 iranskih dronova Šahed, objavio je Glavni štab ukrajinske vojske, prenosi The Kyiv Independent.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR