13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 11°

Petak

01.03.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proglašene najmoćnije žene na svijetu: Neke odluke Forbsa će vas iznenaditi

Svijet

Comments 0

Proglašene najmoćnije žene na svijetu: Neke odluke Forbsa će vas iznenaditi

Autor: Antena M

  • Viber

Kao i svake godine u decembru, ugledni magazin Forbes objavio je listu najuticajnijih žena u 2023. godini, a na listi su se našla brojna imena iz svijeta politike, ekonomije, ali i showbiza.

Između ostalog, na ovogodišnjoj listi Forbsa našla su se i imena onih žena koje su ostvarile moćan uticaj među populacijom, a tu su svoj mjesto našle i pjevačice Tejlor Swift te Bijonce.

"Kao i uvijek, lista moći 2023. godine određena je sa četiri glavna pokazatelja. Novac, mediji, uticaj i sfera uticaja. Za političke lidere gledao se BDP i stanovništvo", naveli su iz Forbsa.

Ovogodišnju listu najmoćnijih žena predvodi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

"Imenovana je za predsjednicu EK u julu 2019. godine. Ona je prva žena na toj funkciji i odgovorna je za zakone koji utiču na više od 450 miliona Evropljana", navodi se.

Interesantno, na drugom mjestu se našla predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

"Ona je 1. novembra 2019. godine postala prva žena na čelu Evropske centralne banke. Kao šefica evropske monetarne politike, Lagard se suočava sa brojnim izazovima", pojašnjava se.

Treće mjesto na listi zauzela je potpredsjednica SAD-a Kamala Haris, a četvrtu poziciju premijerka Italije Đorđa Meloni.

"Uspon Meloni na vlast bio je nevjerovatan, a njen utjecaj je opipljiv kako u Italiji, tako i na međunarodnoj sceni. Njena pozicija na rang listi svjedoči o njenon političkoj oštroumnosti i sposobnosti da se kreće u složenom svijetu globalne politike", stoji u analizi.

U Forbsovoj analizi najmoćnijih žena 2023. godine navodi se i kako ženska moć danas stoji na ključnoj rasksrsnici koju karakterizira oštar kontrast i neostvarena obećanja.

"Ključ napretka leži u ravnoteži između tvrde i meke moći, otključavajući puni potencijal ženskog vodstva. Ova potreba nikada nije bila očiglednija. To je potreba na koju moramo obratiti pažnju kako bismo stvorili otporniji i pravedniji svijet", zaključuju u Forbsu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR