13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iranka u zatvoru štrajkuje glađu. Njena djeca će umjesto nje primiti Nobela

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Iranka u zatvoru štrajkuje glađu. Njena djeca će umjesto nje primiti Nobela

Autor: Antena M

  • Viber

Iranska aktivistkinja Narges Mohamadi, koja je trenutno u zatvoru u toj državi, objavila je da počinje novi štrajk glađu u nedjelju, na dan kada će u Oslu njena djeca umjesto nje primiti dodijeljenu joj Nobelovu nagradu za mir.

Mohamadi, koja se posebno zalaže protiv obveznog nošenja hidžaba i smrtne kazne u Iranu, u štrajk glađu stupa "u znak solidarnosti s vjerskom manjinom Bahai", rekli su njen brat i suprug na konferenciji za novinare održanoj u Oslu uoči svečanosti dodjele Nobelove nagrade.

"Narges danas nije ovdje s nama. U zatvoru je i štrajkovaće glađu u znak solidarnosti s vjerskom manjinom", rekao je njezin mlađi brat Hamidreza Mohamadi u kratkoj uvodnoj riječi.

Suprug 51-godišnje aktivistkinje, Taghi Rahmani je pojasnio da se gest solidarnosti odnosi na Bahai te da glađu štrajkuje i dvoje vodećih ljudi te manjine.

Najveća vjerska manjina u Iranu meta je diskriminacije u mnogim sektorima društva, smatraju njeni predstavnici.

"Narges je najavila da će "početi štrajk glađu onoga dana kad joj se bude dodjeljivala Nobelova nagrada jer će problem Bahaija tada možda privući više p ažnjeu svijetu", objasnio je na konferenciji za novinare.

Mohamadi je krhkog zdravlja, a u teheranskom zatvoru Evin je od 2021. Početkom decembra već je štrajkovala glađu, nastojeći postići da je prevezu u bolnicu, a da pritom ne mora pokriti glavu.

Ona je jedna od glavnih sudionica pobune i pokreta pod nazivom "Žene, život, sloboda” u Iranu.

Nastanak pokreta potaknula je prošlogodišnja smrt 22-godišnje iranske Kurdinje Mahse Amini koja je uhapšena i privedena u Teheranu zbog nepoštivanja strogih islamskih pravila odijevanja. Protest je ugušen u krvi. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR