17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanjahu rekao da će se vojna operacija u Rafahu ‘dogoditi’

Svijet

Comments 0

Netanjahu rekao da će se vojna operacija u Rafahu ‘dogoditi’

Autor: Antena M

  • Viber

142. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku smo pratili dešavanja:

21:34 Izrael tvrdi da njegove trupe nisu bile prisutne na mjestu gdje je ubijena palestinska djevojčica Hind

U jednoj od svojih posljednjih poruka, šestogodišnja palestinska djevojčica Hind Rajab kazala je da je izraelski tenk u blizini automobila u kojem je ostala zarobljena, prema audio snimcima koje je objavilo Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS).

Hind je spasiocima rekla da je bila okružena članovima porodice ubijenim u izraelskom napadu na vozilo.

Ali izraelska vojska, koja se suočila s pozivima grupa za ljudska prava i SAD-a da istraži incident, kaže da nije imala vojnike u blizini područja gdje su ubijeni djevojčica, članovi njene porodice i dva medicinara poslana da je spase.

“Iz preliminarne istrage koja je sprovedena, čini se da [izraelske] trupe nisu bile prisutne u blizini vozila ili unutar dometa opisanog vozila u kojem je pronađena djevojčica”, rekao je portparol izraelske vojske za Times of Israel.

Hind i dvojica spasilaca koji su je pokušali pronaći su bili nestali 12 dana zbog izraelskih vojnih aktivnosti prije nego što su njihova tijela pronađena.

19:35 Netanjahu rekao da će se vojna operacija u Rafahu ‘dogoditi’

U intervjuu za CBS News, izraelski premijer je rekao da će dogovor između Izraela i Hamasa odgoditi vojnu operaciju u Rafahu, ali naglašava da će Izrael morati izvršiti invaziju u određenom trenutku.

“Ako budemo imali dogovor, malo će se odgoditi, ali dogodiće se. Ako nemamo dogovor, svejedno ćemo to učiniti”, rekao je za CBS.

Saveznici Izraela u Evropi upozorili su na ofanzivu na Rafah, dok su SAD pozvale Netanjahuovu vladu da prije pokretanja napada predstavi “vjerodostojan” plan za zaštitu civila u gradu.

17:58 Pregovori o primirju u Gazi nastavljeni u Dohi

Pregovori o sporazumu za oslobađanje talaca i primirju u ratu u Gazi nastavljeni su danas u Dohi između egipatskih, katarskih i američkih posrednika i predstavnika Izraela i Hamasa, javili su egipatski mediji.

Izraelska delegacija, predvođena šefom Mosada Davidom Barneom, bila je u Parizu tokom vikenda da razgovara o mogućnosti postizanja sporazuma kako bi se osigurao privremeni prekid vatre i oslobađanje talaca, koje drži Hamas u Gazi od 7.oktobra, u zamjenu za palestinske zatvorenike koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Ratni kabinet Izraela je u subotu pristao da pošalje delegaciju u Katar, da se nastave ti razgovori, javili su izraelski mediji.

Egipatski Al-Kahera njuz, povezan sa egipatskim obavještajnim službama, objavio je danas da su razgovori u Dohi nastavak razgovora u Parizu i da će se potom razgovarati u Kairu.

Krajem novembra tokom sedmodnevnog primirja, kojem su takođe posredovali Katar, Egipat i SAD, oslobođeno je oko 100 talaca zatočenih u Gazi, kao i 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora, podsjeća Frans pres.

17:25 Ubijena dva pripadnika Hezbolaha u Siriji

U raketnom napadu Izraela koji je ciljao kamion u Siriji ubijena su dva člana libanske militantne grupe Hezbolah, koja ima podršku Irana, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacija je dodala da je napad pogodio lokaciju nedaleko od sirijsko-libanske granice.

"Radi se o 16. napadu Izraela na Siriju ove godine",  naveli su iz Opservatorije, koja je bazirana u Velikoj Britaniji.

Hezbolah je saopštio da su ubijena dva njihova pripadnika, ne navodeći kada i gdje se to dogodilo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izraelska vojska nije komentarisala napad.

Izrael je u prošlosti bombardovao mete u Siriji, sa ciljem da pogodi iranske snage koje su tamo bazirane.

14:55 Izrael okončao vojnu operaciju u bolnici Naser u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je u nedjelju da je završila vojnu operaciju u bolnici Nasser u gradu Khan Junis u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Tvrde da su izraelske snage zaplijenile neiskorištene zapečaćene lijekove s imenima izraelskih talaca tokom racije na bolnicu.

Kako se navodi u saopštenju, tokom akcije uhapšeno je oko 200 "terorista" i osumnjičenih, te je oduzeto oružje.

Iz Hamasa nije bilo komentara na izraelsku izjavu.

Izraelska vojska izvela je upad na medicinsku ustanovu 15. februara nakon višesedmične opsade, prisiljavajući hiljade raseljenih Palestinaca da iz bolnice pobjegnu pod teškim izraelskim bombardovanjem.

13:10 Stotine gladnih Palestinaca bježe sa sjevera ka jugu Gaze

Stotine Palestinaca zbog gladi bježi sa sjevera Pojasa Gaze ka njenom jugu, u trenutku kada je izraelski Ratni kabinet odobrio nastavak diskusija o primirju sa palestinskim Hamasom, javili su danas lokalni mediji.

Humanitarna situacija se pogoršava na palestinskoj teritoriji na kojoj velikoj većini stanovnika prijeti glad, po podacima UN.

Pomoć koja stiže sporadično preko graničnog prelaza Rafa, na krajnjem jugu Gaze, zavisi od odobrenja Izraela, a isporuka je gotovo nemoguća na sjeveru zbog razaranja i borbi.

Sukobi su nastavljeni tokom noći u Kan Junisu na jugu, ali i u Beit Lahiji i Zejtunu na sjeveru, javio je dopisnik Frans presa.

11:13 Izrael tvrdi: Posrednici napreduju ka sporazumu o primirju u ratu u Gazi

Posrednici napreduju u nastojanju da se postigne sporazum o višenedjeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju desetine talaca zatočenih u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, javljaju danas izraelski mediji, prenosi Beta.

Ratni kabinet Izraela sastao se kasno sinoć da diskutuje o predlogu, ali nije zvanično rečeno šta je odlučeno.

Nekoliko izraelskih medija je, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, objavilo da je prećutno odobren sporazum, te da će Izrael poslati delegaciju u Katar radi nastavka razgovora.

Hamas je saopštio da još nije bio uključen u najnoviji predlog SAD, Egipta i Katara, ali okvir sporazuma o kojem se izvještava uveliko se uklapa u ranije zahtjeve te palestinske islamističke organizacije o prvoj fazi primirja. Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije bio je u Kairu prošle nedjelje.

Izrael u međuvremenu planira širenje svoje ofanzive na najjužniji grad Rafu, na granici Egipta i Gaze, gdje se više od polovine od ukupno 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo od sukoba u drugim područjima i živi u šatorima, prenatrpanim stanovima i skloništima.

Organizacije za pomoć su upozorile na katastrofu i SAD i drugi saveznici Izraela su rekli da se mora izbjeći povređivanje civila.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će sazvati sjednicu Vlade ove nedejlje da "odobri operativni plan akcije u Rafi", uključujući evakuaciju civila.

Visoki zvaničnik iz Egipta, koji zajedno sa Katarom posreduje između Izraela i Hamasa, rekao je u subotu da nacrt sporazuma o prekidu vatre uključuje oslobađanje 40 žena i starijih talaca muškaraca u zamjenu za oko 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena, maloljetnika i starijih ljudi.

Anonimni egipatski zvaničnik je rekao da će se tokom predložene šestonedjeljne pauze u sukobu omogućiti da stotine kamiona svakog dana donose očajnički potrebnu pomoć Gazi, uključujući sjeverni dio opkoljene teritorije.

On je rekao da su dvije strane pristale da nastave pregovore tokom pauze o daljem osobađanju i stalnom prekidu vatre.

Kabinet premijera Izraela nije odgovorio na molbu da komentariše diskusije vođene u Ratnom kabinetu, ni izvještaje izraelskih medija.

Posrednici se suočavaju sa nezvaničnim rokom, početkom svetog muslimanskog mjeseca posta Ramazana oko 10. marta, kada je napetost između Izraela i Palestinaca često pojačana.

Hamas je ranije rekao da neće osloboditi preostale taoce dok Izrael ne prekine ofanzivu, ne povuče snage sa palestinske teritorije i takođe tražio oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, uključujući ekstremiste, što je Netanjahu odbio.

Međutim, u ranijem predlogu Hamas je predvidio početnu fazu koja nalikuje nacrtu sporazuma o kojem se sada izvještava što nagovještava da bi dvije strane mogle da se dogovore o privremenom prekidu vatre u ratu koji je počeo 7. oktobra napadima "hamasovaca" na jug Izraela.

10:24 Vafa: Izraelske snage uhapsile i pretukle osam Palestinaca u napadu na Hebron

U racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali uhapšeno je i pretučeno osam Palestinaca, javlja novinska agencija Vafa.

Video-snimci objavljeni na Telegramu pokazuju kako izraelske snage hapse nekoliko ljudi tokom racije u četvrti El Jaber u Hebronu.

Na drugom videu čuje se pucnjava dok izraelske snage ulaze u četvrt Bani Naim u Hebronu, u ranim jutarnjim satima.

08:46 Huti gađali američki tanker, SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Huti su gađali američki tanker “MV Torm Tor” u Adenskom zalivu, saopštio je portparol ove grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena.

Grupa je gađala naftni tanker “sa nekoliko brodskih projektila”, istakao je Sarea, prenosi Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da je američki ratni brod “USS Mejson” oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu sa teritorije koju kontrolišu Huti.

CENTCOM dodaje da ni “USS Mejson”, a ni “MV Torm Tor” nisu pretrpjeli oštećenja, niti da ima povrijeđenih.

U subotu uveče je glavna televizija pod kontrolom Huta, Al Masira, objavila da su američke i britanske snage izvele niz vazdušnih napada na glavni grad Jemena, Sanu.

Snage SAD i Velike Britanije izvele su napade na više od deset meta u Jemenu u subotu.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, počeli su da gađaju komercijalne brodove 19. novembra u znak protesta zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija su, kao odgovor, pokrenule napade na hutske mete u Jemenu i označili tu grupu terorističkom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR