17 °

max 21 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

21° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Još četvoro djece umrlo od neuhranjenosti u bolnici u Gazi

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 1

Još četvoro djece umrlo od neuhranjenosti u bolnici u Gazi

Autor: Antena M

  • Viber

147. je dan sukoba na Bliskom istoku. Ključne informacije pročitajte u nastavku.

20:36 Ministarstvo zdravlja: Četvoro djece umrlo od neuhranjenosti u bolnici u Gazi

Još četvoro djece umrlo je od neuhranjenosti i dehidratacije u bolnici na sjeveru pojasa Gaze, teritoriji kojoj prijeti glad poslije pet mjeseci rata između palestinskog Hamasa i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hamasa.

„Još četvoro djece umrlo je od neuhranjenosti i dehidratacije u bolnici Kamal Advan na sjeveru Gaze,“ rekao je u saopštenju portparol Ministarstva Ašraf al Kudra.

On je rekao da je ukupno desetoro djece umrlo posljednjih dana iz istih razloga u pojasu Gaze.

20:29 Egipat se nada sporazumu o prekidu vatre u Gazi prije ramazana

Egipat se nada da će pregovori, koje je pokrenuo Katar, dovesti do prekida neprijateljstava u Pojasu Gaze prije nadolazećeg mjeseca posta ramazana, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šoukru.

Pregovori o primirju u Gazi, koji su počeli u Parizu prošle sedmice, najozbiljniji su pokušaj da se zaustave borbe u palestinskoj enklavi između izraelskih snaga i militantne organizacije Hamas.

Šoukru je, na međunarodnom diplomatskom forumu u Antaliji, u Turskoj, rekao da su postigli “tačku razumijevanja”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nastavićemo da ulažemo napore sa našom braćom u Kataru i Sjedinjenim Američkim Državama i sa drugima koji su bliski pregovorima. Nadamo se da možemo postići prekid neprijateljstava i razmjenu talaca. Svi smo svjesni da imamo ograničen rok da uspijemo prije početka ramazana“ kazao je Šoukru.

Predloženi sporazum, od početka ramazana 10. i 11. marta, uključuje 40-dnevnu pauzu u svim vojnim operacijama i razmjenu palestinskih zarobljenika za izraelske taoce u omjeru deset prema jedan, rekao je Rojtersu visokorangirani izvor blizak pregovorima.

Šoukru je najavio da će nastaviti da teže saradnji sa Ujedinjenim nacijama, “kako bi ublažili patnju naroda Gaze i povećali nivo (pomoći)”.

“To se ne može dogoditi bez prestanka neprijateljstava”, rekao je Šoukru.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki, govoreći na istom panelu sa Šoukruom, rekao je da Izrael neće objaviti prekid vatre osim ako se ne izvrši međunarodni pritisak na vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

“Ako ne uspijemo da postignemo prekid vatre u sljedeće dvije ili tri sedmice, jasno je da ćemo vidjeti još jednu rundu napada na Rafu i nastavak genocida”, rekao je Al-Malki.

14:26 Fon der Lajen: Duboko sam uznemirena slikama iz Gaze

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je "duboko uznemirena" slikama iz Pojasa Gaze i istakla da se mora istražiti šta se dogodilo kada su ubijeni Palestinci koji su čekali u redu za hranu.

"Duboko sam uznemirena slikama iz Gaze. Moraju se uložiti svi napori da se istraži šta se dogodilo i da se osigura transparentnost", napisala je na društvenoj mreži X, prenijela je Al Džazira. 

Ona je dodala da je humanitarna pomoć spas za one kojima je potrebna, istakavši da je neophodno da pristup humanitarnoj pomoći bude osiguran.

"Stojimo uz civile i pozivamo na njihovu zaštitu u skladu sa međunarodnim pravom", navela je predsjednica Evropske komisije.

13:24 Najmanje 30.228 Palestinaca je ubijeno, a 71.377 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U saopštenju navode i da je u protekla 24 sata ubijeno 193, a ranjeno 920 Palestinaca. 

11:46 Šef UN-a: Potrebna nezavisna istraga

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da ubistvo više od 100 Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć u gradu Gazi zahtijeva nezavisnu istragu, javila je novinska agencija Rojters. 

08:22 Borelj: Užasnut sam još jednim pokoljem u Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da je "užasnut vijestima o još jednom pokolju" na sjeveru Gaze u kojem su stradali Palestinci koji su čekali u redu za hranu.

"Užasnut sam vijestima o još jednom pokolju civila u Gazi koji očajnički traže humanitarnu pomoć. Ove smrti su potpuno neprihvatljive", napisao je Borelj na društvenoj mreži X, prenose agencije. 

Dodao je da oduzimanje hrane ljudima predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. 

"Mora biti odobren nesmetan humanitarni pristup Gazi", naveo je Borelj. 

Izraelski zvaničnici tvrde da je veliki broj žrtava rezultat stampeda, a ne napada izraelske vojske.

Iz IDF-a su, međutim, priznali da su njihovi pripadnici pucali na neke Palestince koji su krenuli prema vojnicima i tenku na kontrolnom punktu. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Brdo Mira

Ovaj Genocid sasvim svesno pravi Izrael i SAD ovde se ne mogu izdvojit SAD,Engleska pa do nekle i EU.Genocig koji prave je gori od Ruskog napada na Ukrainu 1000% i to se ne moze uporedit.Do sada su u Gazi ubili preko 15.000 dece a to Putin i Rusija ni jednom narodu nebi uradili.Ubili su 10.000 Zena.