17 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Agencija UN optužuje Izrael za mučenje njenih zaposlenih da bi priznali veze sa Hamasom

Izvor: UNRWA

Svijet

Comments 0

Agencija UN optužuje Izrael za mučenje njenih zaposlenih da bi priznali veze sa Hamasom

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA) optužila je danas Izrael za pritvaranje i mučenje nekih njenih zaposlenih kako bi lažno priznali da ona ima veze sa Hamasom.

Oni su poverili timovima UNRWA da su ispitivani o odnosima agencije i Hamasa i umiješanosti u napade 7.oktobra na Izrael,te da su ih mučili i maltretirali ne bi li priznali, saopštila je portparolka Džulijet Tuma.

Izrael je optužio najmanje 12 zaposlenih iz UNRWA da su bili umiješani u terorističke napade 7.oktobra i tvrdi da je od oko 13.000 zaposlenih u agenciji 12 odsto članova Hamasa ili drugih palestinskih ekstremističkih organizacija.

Izraelski zvaničnici su rekli da su neke informacije o 12 zaposlenih umiješanih u napade prikupili sa telefona i iz drugih izvora.

UNRWA je otpustila deset od 12 optuženih, a dvojica nisu više živa, prenio je Si-En-En (CNN) koji nije mogao da potvrdi te optužbe.

Portparolka je rekla da su lažna priznanja data tokom mučenja korišćena da se dalje šire dezinformacije o agenciji u sklopu pokušaja da se uništi.

Ona nije povezala ta priznanja s optužbama protiv 12 zaposlenih osumnjičenih za učešće u napadima u Izraelu prvog dana rata.

Te optužbe su dio još neobjavljenog izvještaja UNRWA u kojem se navodi široko rasprostranjeno fizičko i psihičko zlostavljanje Palestinaca pritvorenih tokom rata, uključujući 21 zaposlenog od kojih su neke tukli, a drugima prijetili.

Neobjavljeni izvještaj u koji je CNN imao uvid je uglavnom zasnovan na svjedočenju stanovnika Gaze pritvorenih u izraelskim zatvorima i vojnim bazama, pa puštenih na slobodu preko graničnog prelaza Kerem Šalom od sredine decembra do sredine februara.

U vrijeme kada su informacije iz izvještaja procurile agencija još nije bila odlučila da li da ga objavi.

Pritvorenici koji se citiraju u izvještaju su rekli da su ih tukli, sprečavali da spavaju, seksualno zlostavljali i prijetili seksualnim nasiljem i ženama i muškarcima.

Neki pritvoreni su umrli zbog takvog zlostavljanja, rekli su bivši pritvorenici.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na optužbe o mučenju i pritvaranju zaposlenih u agenciji, ali je saopštila da maltretiranje tokom pritvora ili istrage krši vrednosti IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) i suprotno je naredbama, te zbog toga apsolutno zabranjeno.

Takođe je rečeno da vojna policija istražuje smrt pritvorenika.

Vojska je oštro porekla tvrdnje o seksualnom zlostavljanju pritvorenih i označila ih "ciničnim" pokušajem da se izjednače sa sistematskim silovanjem koje je kao oružje koristio Hamas tokom napada 7.oktobra.

Uz to je porekla da su pritvorenici lišavani sna i tvrdi da su imali pristup zdravstvenoj zaštiti.

UNRWA procjenjuje da je najmanje 4.000 stanovnika Gaze pritvorila izraelska vojska od početka rata.

Do 19. februara dokumentovano je pritvaranje 29 djece i 80 žena, te starijih osoba obeljelih od Alchajmera i ljudi sa posebnim potrebma.

Oni koji su pušteni iz pritvora su rekli da su maltretirani kako bi takođe bili poniženi i kažnjeni, navodi se u izvještaju UNRWA koji je najprije objavio Njujork tajms.

U izvještju se navodi da je nekim pritvorenim skinuta odjeća i da su ostvljeni na hladnoći, da nisu imali pristupa toaletima, ni hranu ni vodu po više od 24 sata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR