12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zastrašujući podaci UN: Uvjerljivi dokazi o seksualnom nasilju Hamasa u napadu 7. oktobra na Izrael

Svijet

Comments 0

Zastrašujući podaci UN: Uvjerljivi dokazi o seksualnom nasilju Hamasa u napadu 7. oktobra na Izrael

Izvor: Tanjug/Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Istraživački tim Ujedinjenih nacija zaključio je da postoje "uvjerljivi dokazi" da su pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, tokom napada na Izrael 7. oktobra, počinili seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, piše BBC.

Istraga, koju je vodila Pramila Paten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u sukobima, utvrdila je da postoje „uvjerljive informacije“ da su taoci bili izloženi seksualnom nasilju.

U izvještaju se navodi da, „uprkos zajedničkim naporima da se podstaknu“ žrtve da svjedoče, tim nije uspio da intervjuiše nijednu od njih. Pojedini navodi o silovanju i seksualnom nasilju nisu mogli biti provjereni ili su bili „neutemeljeni“, dodaje se u izvještaju.

Istraživački tim UN-a bio je u Izraelu između 29. januara i 14. februara, a 10 članova tima prikupljalo je i provjeravalo optužbe i navode o seksualnom zlostavljanju, saopštio je UN. Održana su i 33 sastanka sa predstavnicima Izraela, a pregledano je više od 5.000 fotografija i 50 sati video zapisa.

„Utvrđeno je da postoje razumni razlozi za vjerovanje da se seksualno nasilje povezano sa sukobom dogodilo na više lokacija tokom napada 7. oktobra“, stoji u izvještaju UN-a. Dodaje se da se to dogodilo na najmanje tri lokacije – na mjestu muzičkog festivala Nova i u okolini, na putu 232 i u kibucu Reim.

U izvještaju UN navodi se da je istraživački tim „našao jasne i uvjerljive informacije da je nad taocima počinjeno seksualno nasilje, uključujući silovanje, mučenje, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje“. Takođe je rečeno da „ima razumnih razloga za vjerovanje da bi takvo nasilje moglo biti u toku protiv onih koji su još u zatočeništvu“.

Hamas odbacuje optužbe da su njihovi pripadnici seksualno zlostavljali žene tokom napada. Naoružani pripadnici Hamasa upali su u južni Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 253 osobe su Hamasovci uzeli za taoce. Izrael je odgovorio pokretanjem vojne ofanzive u Gazi, tokom koje je do sada ubijeno najmanje 30.500 ljudi, prema ministarstvu zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

„Izrael pozdravlja konačno priznanje da je Hamas počinio seksualne zločine“, rekao je Lior Hajat, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova reagujući na sadržaj izvještaja.

Dodao je da Izrael sada „poziva na momentalno sazivanje Savjeta bezbjednosti UN-a sa ciljem označavanja Hamasa kao terorističke organizacije i nametanja međunarodnih sankcija protiv njih“.

Hajat je istovremeno odbacio izvještaj UN-ovog tima o navodima o seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u zatvorima, tokom pretresa kuća i na kontrolnim tačkama nakon 7. oktobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR