21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu

Autor: Antena M

  • Viber

209. je dan sukoba na Bliskom Istoku. U nastavku pročitajte ključne informacije.

20:27 Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu

Iranske vlasti saopštile su da uvode sankcije protiv nekoliko američkih i britanskih pojedinaca i entiteta zbog njihove podrške Izraelu u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Iranska diplomatija navela je da se sankcije odnose na sedam Amerikanaca, uključujući generala Brajana Fentona, šefa Komande specijalnih operacija, i vice-admirala Breda Kupera, bivšeg šefa američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku.

Britanski zvaničnici i subjekti na meti sankcija su ministar odbrane Grant Šaps i britanska kraljevska mornarica u Crvenom moru.

Sankcije su najavljene i protiv američkih kompanija „Lockheed Martin“ i „Chevron“ i britanskih kompanija „Elbit Systems“, „Parker Meggitt“ i „Rafael UK“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da sankcije uključuju „blokiranje računa i transakcija u iranskom finansijskom i bankarskom sistemu, blokiranje imovine pod jurisdikcijom Irana, kao i zabranu izdavanja viza i ulaska na iransku teritoriju“.

Uticaj tih mjera na pojedince ili entitete, kao i na moguću imovinu ili transakcije sa Iranom, međutim, ostaje neizvjestan.

Iran ne priznaje Izrael i stavio je podršku palestinskom pitanju u centar svoje spoljne politike od Islamske revolucije 1979. godine.

17:48 UN procjenjuje da će obnova Gaze koštati od 30 do 40 milijardi dolara
 
UN-ova agencija kaže da će ponovna izgradnja ratom razorene Gaze stajati procijenjenih 30 do 40 milijardi dolara, te zahtijevati napore u razmjerima kakve svijet nije vidio od Drugog svjetskog rata, prenosi Al Džazira. 

"Početne procjene Razvojnog programa Ujedinjenih nacija za obnovu… Pojasa Gaze premašuju 30 milijardi dolara i mogle bi dostići čak 40 milijardi", rekao je Abdallah al-Dardari, pomoćnik generalnog sekretara UN-a.  

"Razmjere razaranja su ogromne i bez presedana… ovo je misija s kojom se globalna zajednica nije bavila od Drugog svjetskog rata."

16:41 Izraelski predsjednik: Mržnja i antisemitizam kontaminirali američke univerzitete

Izraelski predsjednik Isak Hercog osudio je "zastrašujuće oživljavanje antisemitizma" u svijetu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gde su "univerziteti kontaminirani mržnjom i antisemitizmom". "Renomirani univerziteti, centri istorije, kulture i obrazovanja su kontaminirani mržnjom i antisemitizmom", rekao je Hercog.

U američkim univerzitetskim kampusima „sa užasom vidimo kako se proslavljaju i pravdaju zločini protiv Izraela od 7. oktobra“ prošle godine, dodao je izraelski predsjednik.

On je izrazio podršku „braći i sestrama, prijateljima u kampusima i u jevrejskim zajednicama u SAD i širom sveta“.

12:52 Palestinske grupe napadaju izraelsku vojsku
 
Dok izraelske snage bombarduju enklavu, palestinske naoružane grupe u isto vrijeme napadaju izraelske vojnike koji su stacionirani na glavnoj raskrsnici u centralnom području Gaze, gdje su građani prijavili sukobe i žestoku razmjenu vatre.

Artiljerijski napadi nastavljaju se na sjeveru Pojasa, tačnije u naselju Sheikh Ijlin.

Zasad nema izvještaja o žrtvama.

10:04 UNRWA upozorava na širenje bolesti u Gazi
 
UN-ov kabinet za palestinske izbjeglice (UNRWA) rekao je da postoji “alarmantna zabrinutost oko higijene i sanitarnih uslova” u Gazi s početkom ljeta, objavljujući snimke koje pokazuju veliko razaranje u izbjegličkom kampu Bureij.

“Otpad se gomila, povećava se širenje bolesti, a potrebna mašinerija je uništena”, tvrde iz UNRWA, uz snimak uništenog UN-ovog kamiona.

10:01 Vafa: Devet ubijenih u i oko kampa Nuseirat
 
Izraelske snage gađale su grad Zahra, 3,4 kilometra sjeverno od kampa Nuseirat u centralnom dijelu Gaze, ubivši najmanje šest ljudi, izvještava novinska agencija Vafa.

U međuvremenu, potvrđeni broj mrtvih u ranijem napadu na sam kamp Nuseirat popeo se na tri.

Na jugu, izraelski ratni avioni gađali su brojna naselja u blizini Kan Junisa, ubivši najmanje jednog civila i ranivši druge, navodi Vafa.

Napadi su prijavljeni i u drugim područjima pokrajine Kan Junis.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Berza

Neka je sram sve Arapske zemlje,zasto ne pomognu Palestincima.Oni svi zajedno su 3 puta jaci od Amerike i njegovih saveznika. Rusija se sama bori protiv Nato snaga,SAD,EU,Australije,Kanade.