19 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U napadu Huta na trgovački brod poginula dva pomorca

Svijet

Comments 0

U napadu Huta na trgovački brod poginula dva pomorca

Autor: Antena M

  • Viber

U raketnom napadu Huta na trgovački brod u Crvenom moru poginula su dva pomorca, saopštili su britanski i američki zvaničnici.

Radi se o prvom smrtnom slučaju od kada je grupa iz Jemena povezana sa Iranom započela napade na brodove na jednom od najprometnijih pomorskih puteva na svijetu.

Huti su preuzeli odgovornost za napad, u kom je zapaljen brod Tru Konfidens u vlasništvu Grčke pod zastavom Barbadosa, na oko 50 nautičkih milja od obale jemenske luke Aden, prenosi Glas Amerike.

„Najmanje dva nevina mornara su poginula. Ovo je tužna, ali neizbježna posljedica toga što su Huti bezobzirno ispalili projektile na međunarodne brodove. Moraju prestati“, saopštila je britanska ambasada na društvenoj mreži X.

Iz Ambasade su naveli da izražavaju najdublje saučešće porodicama poginulih i onih koji su ranjeni.

Huti od novembra napadaju brodove u Crvenom moru u, kako tvrde, kampanji solidarnosti sa Palestincima tokom rata u Gazi.

Britanija i Sjedinjene Američke Države reaguju udarima na Hute, a potvrda smrtnih slučajeva mogla bi dovesti do pritiska za snažnijom vojnom akcijom.

Ranije je neimenovani izvor rekao da su četiri mornara teško stradala u požaru, a trojica su nestala nakon što je projektil pogodio brod.

Grčki operater Tru Konfidens saopštio je da je brod pogođen na oko 50 nautičkih milja jugozapadno od jemenske luke Aden i da je plutao i gorio.

Naveli su da nijesu dostupne informacije o stanju 20 članova posade i trojice naoružanih stražara na brodu, među kojima je 15 Filipinaca, četiri Vijetnamca, dva Šrilančana, po jedan Indijac i Nepalac.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila je da je primila izvještaj o incidentu koji se dogodio na 54 nautičke milje jugozapadno od Adena, koji se nalazi blizu ulaza u Crveno more, dodajući da je posada napustila brod.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR