23 °

max 23 ° / min 11 °

Subota

11.05.

23° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 17°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saveznici nastavljaju naoružavanje Ukrajine: Stiže 10.000 dronova i 800.000 komada municije

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Svijet

Comments 0

Saveznici nastavljaju naoružavanje Ukrajine: Stiže 10.000 dronova i 800.000 komada municije

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Narednih nedjelja Ukrajini će biti poslato 800.000 komada municije, za čiju kupovinu su sredstva prikupiljena u okviru češke inicijative da se toj zemlji obezbijede dodatna sredstva. U 2024. godini u Kijev bi trebalo da stigne i više od 10.000 dronova iz Velike Britanije.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps tokom današnje posjete Kijevu izjavio je da će Ukrajini isporučiti „više od 10.000 dronova“ 2024. godine, uključujući dronove za napade.

London će izdvojiti dodatnih 125 miliona funti (146 miliona evra) za nabavku „najsavremenijih“ bespilotnih letjelica, čime će njena pomoć dostići 325 miliona funti (380 miliona evra).

Britanske vlasti smatraju tu opremu veoma efikasnom u borbi ukrajinskih snaga protiv ruske invazije.

„Nastavljamo našu posvećenost da naoružamo Ukrajinu novim najsavremenijim bespilotnim letelicama, koje dolaze direktno od britanskih proizvođača odbrane, svjetskih lidera“ u sektoru, rekao je Šaps, ohrabrujući saveznike Kijeva da to isto učine.

Među njima su dronovi FPV (First Person View). Onaj koji upravlja tim dronom ima kacigu za virtuelnu realnost, čime može da vidi slike terena uživo kao da je u letjelici.

Velika Britanija je sredinom februara saopštila da će zajedno sa Letonijom predvoditi koaliciju odgovornu za organizovanje proizvodnje i isporuke u Ukrajinu hiljada dronova „u velikom obimu i po pristupačnim cijenama“.

London je saopštio da se obavezao da će izdvojiti sedam milijardi funti (8,1 milijardu evra) za vojnu podršku Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022.

Britanska vojska je takođe obučila desetine hiljada ukrajinskih vojnika na svom tlu, uključujući buduće pilote sposobne da upravljaju borbenim avionima F16.

Češka prikupila novac za hitnu isporuku 800.000 komada municije u Ukrajinu

Češki predsjednik Petr Pavel saopštio je danas da je češka inicijativa da se kupi 800.000 komada municije u trećim zemljama obezbedila cijelu potrebnu sumu i da će narednih nedjelja poslati municiju Ukrajini.

„Jutros je novac do potrebne sume za nabavku sve municije, dakle 800.000 komada, pokrila Norveška. Sljedeći korak učiniće češka Vlada koja će potpisati memorandum. Sada će zavisiti samo od veštine naših firmi i Ministarstva odbrane da cio proces ubrza“, kazao je Pavel tokom posjete regionu Centralne Češke.

U inicijativu Češke da se u trećim zemljama nabavi 500.000 komada municije kalibra koji koristi NATO i 300.000 sovjetskog kalibra uključilo se 18 zemalja, ali predsjednik Pavel nije želio da pominje pojedinačno koliko je koja dala.

Ukupno se procjenjuje da je Češka uspjela da prikupi 1,5 milijardu dolara za municiju koju su njeni stručnjaci iz Ministarstva i vojne industrije uspjeli da ugovore u trećim zemljama koje ostaju anonimne, zato što je za mnoge od njih isporuka njihove municije u Ukrajinu politički osjetljiva tema.

„Ukrajini je sada potrebna pomoć više nego ikad. Drago mi je što smo u stanju da saradjujemo sa partnerima u cijelom svijetu da pružimo pomoć. Mogu da garantujem da će ove godine Ukrajini biti isporučene stotine hiljada komada municije“, rekao je Fijala.

Predsjednik Češke Petr Pavel saopštio je ranije na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu da je Češka našla u kojim trećim zemljama bi mogla da se nabavi ta količina municije, jer evropski magacini su prazni, a koja bi u roku od nekoliko nedjelja mogla da bude isporučena u Ukrajinu ukoliko se za to nadju pare.

U inicijativu su se odmah uključile Danska i Kanada, malo poslije Njemačka i Francuska, a na kraju Norveška.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR