15 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajina se ukopava, Rusi napreduju sa svih strana

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Ukrajina se ukopava, Rusi napreduju sa svih strana

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija napada ukrajinske snage na nekoliko tačaka duž linije fronta nakon zauzimanja Avdijivke, što je bila prva velika ruska pobjeda na bojnom polju u poslednjih nekoliko mjeseci.

Moskva zna da ukrajinskim jedinicama nedostaju novi vojnici i municija. SAD i Evropa ne uspijevaju brzo ponovo naoružati Kijev. Ukrajinski zvaničnici i vojni zapovjednici kažu da je trenutni ruski cilj pripremiti veliku ofanzivu već ovog proljeća.

"Ono što se trenutno događa je ono za što se Rusija dugo pripremala. Prikupila je dovoljno snaga i resursa da izvrši pritisak na različite smjerove odjednom", rekao je Maksim Žorin, zamjenik komandanta ukrajinske 3. jurišne brigade, koja se prošlog mjeseca povukla iz Avdijivke.

Ukrajinska vojska čuva svoju municiju i traži prilike da udari ruske snage dok su u pokretu, što je pristup poznat kao aktivna obrana. Kako bi zaustavili bolje naoružanog i bolje opremljenog neprijatelja, ukrajinske trupe takođe, se ukopavaju, piše Vol strit džurnal.

Ukrajinsko ukopavanje

Zapadno od Avdijivke bageri kopaju zemlju kako bi napravili protivtenkovske jarke i rovove. Ukrajinci pokušavaju replicirati fizičke prepreke koje je Rusija stvorila na svojoj strani fronta prije više od godinu, sa smrtonosnom učinkovitošću u zaustavljanju ukrajinske ofanzive prošlog ljeta.

Ukrajina je u decembru najavila kampanju izgradnje opsežne mreže utvrda duž prve crte ratišta, posebno u područjima blizu Avdijivke. Predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je brzu izgradnju i pozvao privatne firme i donatore da se uključe.

"Na svim glavnim frontama moramo se ukopati i ubrzati tempo izgradnje", rekao je tada. "Jasno je da je ovo prioritet", dodao je. Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u ponedjeljak da je gotovo 31 milijarda grivni, ili oko 800 miliona dolara, dodijeljeno za izgradnju utvrda.

"Situacija postaje kritična"

Ali zapadni zvaničnici i ukrajinski vojnici kažu da kampanja nije dala značajne rezultate.  "Nedostatak slojevite odbrane duž prve crte fronta trebao bi zabrinjavati Ukrajinu", rekao je Franc-Štefan Gadi, odbrambeni analitičar iz Beča koji je nedavno obišao područja prve crte u istočnoj regiji Donbasa. "Situacija će postati prilično kritična za ukrajinske snage."

Vojnici u tom području kažu da su trupe prisiljene kopati rovove, često dok su pod ruskom vatrom. “U okolnostima u kojima se nalazimo moramo sami kopati, ukopavati se i graditi”, rekao je Žorin. Rekao je kako se nada da je linija odbrane prema gradu Pokrovsku na zapadu dovoljno razvijena da izdrži očekivani ruski napad u nadolazećim sedmicama.

Kad su ukrajinske snage pokrenule veliku ofanzivu prošlog ljeta, brzo su zaglavile u razrađenoj mreži prepreka koje je Rusija mjesecima pripremala. Njihov glavni odbrambeni pojas imao je višeslojne linije rovova,  jarke, betonske blokove i velika minska polja koja su se pokazala gotovo nemogućima za prolaz.

Rusi dodaju 30.000 vojnika svakog mjeseca

Dok se Ukrajina bori s problemima ljudstva, Rusija dodaje oko 30.000 ljudi svojim oružanim snagama mjesečno, tvrdi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe.

Ali Rusija takođe, gubi ljude velikom brzinom. Rusija je platila ogromnu cijenu za zauzimanje Avdijivke, a jedan ruski vojni bloger rekao je da je poginulo 16.000 ljudi. Britansko ministarstvo obrane reklo je u obavještajnom brifingu da su prosječno 983 vojnika dnevno ubijena ili ranjena u Ukrajini tokom februara - što je najveća stopa žrtava otkako je Moskva pokrenula rat.

"Nisam siguran da mogu dugo održati ovaj tempo napredovanja, jer su njihovi gubici nenormalni i teško ih je zamisliti", rekao je Žorin. "Ali trenutno to mogu."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR