24 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hamas iznio zahtjeve za pregovore o primirju

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 2

Hamas iznio zahtjeve za pregovore o primirju

Autor: Antena M

  • Viber

 155. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku pročitajte najvažnija dešavanja:

22:22 Izraelske snage blokiraju ulaz u kompleks džamije Al-Aqsa

Izraelske snage spriječile su veliki broj palestinskih vjernika da uđu u kompleks džamije Al-Aqsa na noćnu molitvu teraviju uoči ramazana, javljaju lokalni mediji.

Na snimku, koji je provjerila Al Jazeera, vide se izraelske snage kako guraju mladića dok pokušava ući u kompleks džamije.

20:28 Hamas iznio zahtjeve za pregovore o primirju

Ismail Haniyeh, šef Hamasovog političkog ureda, rekao je da zahtjevi grupe za pregovore o primirju uključuju prekid vatre i povratak ljudi na područja s kojih su protjerani.

Rekao je da je Hamas pokazao odgovornost i fleksibilnost u pregovaračkom procesu kojem su posredovali Katar i Egipat.

“Ako se Izrael bude pridržavao primirja i dopusti ljudima da se vrate u područja iz kojih su bili prisiljeni da odu, bit ćemo fleksibilni i po pitanju zarobljenika”, rekao je. “Izrael je odgovoran što sporazum nije postignut. Mi smo otvoreni za postizanje sporazuma koji će osigurati zahtjeve koje smo iznijeli”.

“Bez dogovora, Izrael neće vratiti taoce”, istakao je Haniyeh.

19:33 Saudijski kralj: Ramazan počinje u svjetlu ‘brutalnih zločina’ u Gazi

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz al-Saud pozvao je međunarodnu zajednicu da “preuzme odgovornost” za okončanje pokolja Palestinaca i osigura “sigurne humanitarne koridore”.

“Boli nas što mjesec ramazan ove godine nastupa u svjetlu napada na našu braću u Palestini”, rekao je.

12:51 "Sve je više mrtvih": UNRWA poziva na hitni prekid vatre

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice je saopštila da je situacija naročito “tragična” u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, gdje je “uprkos kontinuiranim pozivima onemogućeno dopremanje pomoći kopnenim putem”.

“Bliži se Ramazan. Sve je više mrtvih”, napisala je UNRWA na društvenoj mreži X.

Agencija je istakla da su “humanitarni pristup Pojasu Gaze i hitni prekid vatre imperativ za spašavanje života”.

11:17 Projektil pogodio karavan u južnom Libanu

Projektil kojeg je lansirao dron pogodio je karavan u predgrađu grada al-Habbariyeh u južnom Libanu, prema službenoj Nacionalnoj novinskoj agenciji.

U izvještaju nisu navedeni nikakvi detalji.

Napad je uslijedio nakon što je Hezbolah rekao da je ispalio desetine projektila na sjeverni Izrael, ciljajući područje Meron. Prema izraelskim izvještajima, većina raketa je presretnuta, a preostale su pale na prazna područja.

08:59 Bajden: Netanjahu više šteti nego što pomaže Izraelu

Američki predsjednik Džozef Bajden optužio je Benjamina Netanjahua da “više šteti nego što pomaže Izraelu”, u nekim od svojih dosad najoštrijih kritika izraelskog premijera.

U intervjuu kojeg je u subotu emitovao MSNBC, Bajden je rekao da, iako podržava pravo Izraela da napadne Hamas, Netanjahu bi trebao “obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao posljedica preduzetih ratnih aktivnosti”.

Govoreći o sve većem broju smrtnih slučajeva u Gazi, Bajden je rekao da je “to suprotno onome za šta se Izrael zalaže. I mislim da je to velika greška.”

Bajden je potencijalnu izraelsku invaziju na Rafah, gdje se sklonilo više od 1,4 milion Palestinaca, opisao kao “crvenu liniju”, iako je rekao da “nema crvene linije kojom bi im uskratio naoružanje ili Gvozdenu kupolu koja ih štiti”.

08:57 Američka vojska poslala brod za izgradnju ‘privremenog pristaništa’ u Gazi

Centralna komanda SAD-a je saopštila da je brod američke vojske koji prevozi zalihe za izgradnju “privremenog pristaništa” u Gazi isplovio iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Brod je isplovio manje od 36 sati nakon što je predsjednik Bajden najavio da će SAD pružiti humanitarnu pomoć Gazi pomorskim putem”.

07:25 I grad Azun na meti izraelskih napada

Prema riječima gradonačelnika Ahmada Radvana, grad Azun, istočno od Kalkvile, takođe je podložan porastu izraelskih vojnih napada otkako je počeo rat u Gazi.

“Izraelska vojska vrši u blizini svakodnevne racije na kuće u gradu, pretražujući i napadajući njihove stanovnike. Od 7. oktobra, izraelske snage su ubile osam mladića iz tog grada i ranile desetine. Takođe su uhapsili više od 100 ljudi”, rekao je Radvan za Al Džaziru.

07:25 Izraelski ministar vanjskih poslova osudio Tursku nakon Erdoganove izjave

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac nazvao je Tursku “državom koja je najveći podržavalac terorista, pored Irana” nakon oštrih komentara turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kac je u postu na platformi X naveo da je turski predsjednik postao “sramota” za republiku koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, a Erdoganova podrška Hamasu čini ga “jednim od najvećih tlačitelja i antisemita u istoriji”.

Erdogan je ranije uporedio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua s Adolfom Hitlerom i rekao da Turska odbija Hamas nazvati “terorističkom” organizacijom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Građani Izraela imaju isto mišljenje o Netanjuhuu kao i američki predsjednik. Što ne znači da izraelska vojna intervencija nije opravdana.

Javor

I nema razlike između Hitlera i Netanjahua. Hitler je napravio Aušvic, a Netanjahu Gazu, najvećim logorima smrti.