22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Rusiji

Svijet

Comments 2

Putin proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Rusiji

Izvor: Hina/Index

Autor: Antena M

  • Viber

 Duže od Josifa Visarionoviča Staljina

Prvi preliminarni rezultati pokazuju da je Putin, koji je došao na vlast 1999. lako osvojio novi šestogodišnji mandat koji mu omogućava da prestigne Josifa Staljina i postane ruski čelnik s najdužim stažem u više od 200 godina.

Putin je osvojio 87,8% glasova, što je rekord u postsovjetskoj Rusiji, pokazala je izlazna anketa FOM-a. Ruski centar za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM) takođe je objavio da je Putin osvojio preko 87%. Prvi službeni rezultati pokazali su da su ankete tačne.

23:05 Putin zahvalio građanima Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je pobjedu na izborima, rekavši da će ona omogućiti Rusiji da postane jača i efikasnija.

Govoreći u svom predizbornom štabu, Putin je rekao: "Iz svakog glasa gradimo zajedničku volju naroda Ruske Federacije", prenio je N1 pozivajući se na BBC.

On je takođe zahvalio građanima koji su došli na biračka mjesta i izrazio "posebnu zahvalnost ratnicima na liniji fronta", misleći na Ukrajinu.

- Koliko god se trudili da nas uplaše, potisnu našu volju, našu savjest, niko u istoriji nije uspio. Nisu uspjeli sada, pa će propasti i u budućnosti - dodaje on.

Večerašnji rezultati nisu bili iznenađenje, jer je svaka kredibilna opozicija Vladimiru Putinu ili u zatvoru, u egzilu ili mrtva, piše BiBiSi (BBC).

21:45 Šef britanske diplomatije Dejvid Kameron izrazio žaljenje zbog izostanka slobodnih i poštenih predsejdničkih izbora u Rusiji.

Kameron je u poruci na platformi Iks (X) osudio "ilegalno organizovanje izbora na ukrajinskoj teritoriji, odsustvo izbora kandidata, kao i odsustvo nezavisne kontrole Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju".

Prema izlaznoj anketi poslije tri dana održavanja izbora u Rusiji, Putin je dobio 87 odsto glasova poslije prebrojavanja glasačkih listića sa 24 odsto biračkih mjesta.

Na tim izborima se očekivala pobjeda Putina zbog odsustva opozicije

21:18 Tim Navaljnog: Nema veze sa stvarnošću

Tim ruskog opzicionara Alekseja Navaljnog, koji je u februaru preminuo u zatvoru, ocijenio je večeras da rezultat od 87 odsto na predsjedničkim izborima za Vladimira Putina „nema veze sa stvarnošću“.

„Procenti izmišljeni za Putina očigledno nemaju veze sa stvarnošću. O tome ne vrijedi pričati“, reagovao je na platformi Iks (X) Leonid Volkov, bivša desna ruka Navaljnog, koji je u egzilu.

20:39 Centralna izborna komisija: Putin će vladati Rusijom još šest godina

Aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin ubjedljivo vodi na predsjedničkim izborima, koji su održani u protekla tri dana, i poslije 30,08 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,68 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija, prenosi Tass.

Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije ima 3,8, Vladislav Davankov iz partije Novi ljudi 3,73, a Leonid Slucki iz Liberalno demokratske partije 2,96 odsto glasova.

19:50 Putinu 87% glasova

Prema preliminarnim rezultatima Vladimir Putin ponovo je izabran za predsjednika Rusije sa 87 posto glasova, objavila je Anadolija tvrdnje Ruskog Centra za istraživanje javnog mnijenja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nema legitimiteta u ruskoj "imitaciji izbora". Zelenski je izjavio i da misli da Putin želi vladati zauvijek.

Komentarišući izlaznu anketu, Zelenski je rekao da "ruski diktator simulira nove izbore", te da je Putin "obolio od moći i čini sve da vlada zauvijek". "Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti. Ovoj osobi bi se trebalo suditi u Hagu. To je ono što moramo da osiguramo", rekao je predsjednik Ukrajine.

Bijela kuća navodi da izbori u Rusiji "očito nijesu bili slobodni, niti pošteni" s obzirom na to kako je Putin zatvarao svoje protivnike i spriječavao ih da mu budu protivkandidati.
 
Izlazne ankete pokazuju da je Vladimir Putin osvojio veliku većinu na predsjedničkim "izborima" koji su imali samo jedan mogući rezultat. Ankete pokazuju da je za sadašnjeg predsjednika glasalo 87.8% posto ljudi.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

To je to kad autokrata,diktator,fašista organizuje izbore! Teško tom narodu pod Putinovom čizmom!

Simokliser

Bokji od lukasenka a gori Dzon kim Una on je 100%... Znaci samo dijaspora glasala protiv