16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

17° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden se vraća u Vašington zbog tenzija na Bliskom istoku

Izvor: EPA/EFE, Gaza

Svijet

Comments 1

Bajden se vraća u Vašington zbog tenzija na Bliskom istoku

Autor: Antena M

  • Viber

190. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pratimo dešavanja:

22:22 Desetine dronova poletjelo je iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obavještajne podatke.

21:35 Izrael obustavlja obrazovne aktivnosti i ograničava okupljanja u iščekivanju iranskog napada

Izraelske odbrambene snage su saopštile da će obrazovne aktivnosti i okupljanja biti obustavljene nakon 23 sata u subotu do 23 sata u ponedjeljak, zbog straha od napada iz Irana.

Okupljanje je već ograničeno na najviše 1.000 ljudi oko granice Gaze i na sjeveru oko granice s Libanom, a dodatne mjere se pooštravaju, nakon onoga što je IDF označio kao "procjenu situacije".

"Ove sedmice smo izvršili procjenu situacije i odobrili planove za spremnost za napad iz Irana... Od sjutra ujutro i narednih dana neće se održavati obrazovne aktivnosti, programi i školski izleti", rekao je portparol IDF-a Daniel Hagari u video izjavi objavljenoj u subotu, prenosi Klix. 

Iako je većina obrazovnih institucija trenutno zatvorena zbog praznika Pashe, Hagari navodi da se ovime zabranjuju i školski izleti i bilo kakve druge vannastavne aktivnosti, koje se uobičajeno organizuju i kada škole ne rade.

On je još kazao da je izraelska protivvazdušna odbrana "u pripravnosti" i da je "na desetine aviona spremno na nebu".

Ministar odbrane Joav Galant održava procjenu situacije s načelnikom štaba IDF-a, general-pukovnikom Herzijem Halevijem i drugim zvaničnicima odbrane, kaže njegov kabinet. Sastanak je održan usred očekivanog iranskog napada na Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je takođe na putu do vojnog štaba IDF-a Kirya, kako bi stigao na konsultacije s najvišim vojnim snagama.

20:50 Bajden se vraća u Vašington zbog tenzija na Bliskom istoku

Bijela kuća je saopštila da će američki predsjednik skratiti vikend putovanje u Delaver i vratiti se u Vašington zbog tenzija na Bliskom istoku i mogućeg iranskog napada na Izrael.

"Džo Bajden će se sastati sa svojim timom za nacionalnu sigurnost", navela je Bijela kuća u saopštenju, prenosi AJB. 

18:38 Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u pismu poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franju, naveo je da čovječanstvo više ne bi trebalo da dozvoljava kršenje međunarodnog i humanitarnog prava u Gazi, prenose mediji. 

16:55 Ministarstvo zdravlja: U Pojasu Gaze ubijeno skoro 33,7 hiljada Palestinaca

U Pojasu Gaze je, od početka izraelskih napada, ubijeno 33.686 Palestinaca, a povrijeđeno 76.309, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenose agencije. 

Navode da su u posljednja 24 sata najmanje 52 Palestinca ubijena, a 95 povrijeđeno. 

16:08 Izraelski ministar vanjskih poslova pozvao Evropsku uniju da sankcioniše Iran i proglasi Islamsku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom. 

14:00 Izrael upozorio da će Iran trpjeti posljedice u slučaju zaoštravanja napetosti

Iran će trpjeti posljedice ako dodatno pogorša situaciju na Bliskom istoku, upozorila je izraelska vojska pošto je zemlja u pripravnosti pred prijetnjama odmazde Teherana, saveznika palestinskog pokreta Hamas.

„Pojačali smo pripreme da zaštitimo Izrael od iranske agresije. Takođe smo spremni da odgovorimo“, dodao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

To je saopšteno pošto je Iran ranije danas zaplijenio brod „povezan“ sa Izraelom u Zalivu.

Teheran je 7. aprila obećao da će uzvratiti na vazdušni napad na konzularni aneks iranske ambasade u Damasku, gdje je 1. aprila ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, ideološke vojske Islamske Republike. Među žrtvama su bila i dva visoka oficira.

Iranske vlasti za taj napad optužuju Izrael.

10:42 Izraelska vojska tvrdi da je napala bazu Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je gađala vojni kompleks Hezbolaha u južnom Libanu.

Vojska je ranije saopćila da je izbrojala 40 raketa koje je naoružana grupa lansirala na Izrael u jednom od najvećih baraža od početka rata.

08:58 SAD rasporedio ‘ratne brodove’ za odbranu Izraela

Wall Street Journal je izvijestio da je SAD premjestio ratne brodove kako bi zaštitio ne samo Izrael, nego i vlastite snage na Bliskom istoku usred sve veće zabrinutosti od iranskog napada na Izrael.

Ovaj potez dio je nastojanja da se izbjegne sukob širih razmjera na Bliskom istoku, šest mjeseci otkako je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze, a uslijedio je nakon upozorenja neimenovanog zvaničnika koji je upoznat s vremenom i mjestom potencijalnog iranskog napada, izvijestio je Wall Street Journal.

Međutim, pozivajući se na osobu koja je u kontaktu s iranskim vodstvom, list je naveo da Teheran tek treba da donese konačnu odluku o napadu.

07:15 ‘Rizik od eskalacije’: Njemačka poziva svoje građane da napuste Iran

Njemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, rekavši da takođe postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih tenzija Teherana s Izraelom i da bi Njemci mogli postati predmet hapšenja u zemlji.

“U trenutnim tenzijama, posebno između Izraela i Irana, postoji rizik od iznenadne eskalacije”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

“Nije isključeno da bi to moglo uticati na vazdušne, kopnene i pomorske transportne rute”, dodaje se.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ladja

Ova kolektivna laz SAD,EU da ce Iran da napadne izrael je vec unaprijed isplanirana kao i bombardovanje Iranske ambasade. SAD,EU,Engleska Nato zele da zarate sa Iranom i da uniste atomske centre Irana jer Izrael ima Atomske bombe koje planira da baci na Islamske drzave.To je plan SAD EU,UK Kanade.