17 °

max 19 ° / min 15 °

Četvrtak

02.05.

19° / 15°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken ocijenio da Kina pomažući Rusiji pothranjuje sukob u Ukrajini

Svijet

Comments 0

Blinken ocijenio da Kina pomažući Rusiji pothranjuje sukob u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken je izjavio 19. aprila rekao da Kina indirektno podstiče sukob u Ukrajini time što snabdijeva Rusiju djelovima za njenu vojnu industriju.

Na italijanskom ostrvu Kapriju, posle sastanka šefova diplomatija Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja, Blinken je rekao da je Kina "glavni snabdevač" ruske vojne industrije što "Rusiji omogućava da nastavi agresiju na Ukrajinu", piše Radio Slobodna Evropa.

"Ako Kina želi prijateljske odnose s Evropom..ne može da snabdijeva drugu stranu koja je najveća pretnja evropskoj bezbjednosti od kraja Hladnog rata", rekao je Blinken.

Ministri spoljnih poslova G7 (SAD, Japan, Kanada, Francuska, Njemačka, Britanija i Italija) su izrazili "duboku zabrinutost" zbog dostavljanja kineske opreme Rusiji što je pomoć ruskoj "ratnoj mašineriji u Ukrajini", piše u završnom saopštenju sastanka.

"To Rusiji omogućuje da ojača i ponovo potkrijepi svoju vojnu industriju što je prijetnja i Ukrajini i međunarodnom miru i bezbjednosti", dodaje se.

Pozvali su Kinu da prekine snabdijevanje Rusije jer Peking, kako su rekli, time produžava rat u Ukrajini i povećava rizik u kojem su susjedi Rusije.

SAD se nadaju da će pritisak evropskih zemalja navesti Peking da smanji podršku Rusiji.

Kina i Rusija su poslednjih godina pojačale ekonomsku saradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo je postalo čvršće posle invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Dok Kina navodi da je neutralna strana u sukobu u Ukrajini i čak nastojala da igra ulogu posrednika, kritikovana je zbog odbijanja da osudi ofanzivu Moskve.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR