17 °

max 19 ° / min 15 °

Četvrtak

02.05.

19° / 15°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NATO spreman da pošalje protivvazdušne sisteme Ukrajini

Svijet

Comments 0

NATO spreman da pošalje protivvazdušne sisteme Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Države članice NATO-a saglasile su se danas da pošalju Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i Patriot sisteme, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako prenosi Radio Slobona Evropa, Stoltenberg je, nakon video sastanka ministara odbrane NATO-a sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirem Zelenskim, kazao da ke NATO provjerio postojeće kapacitete u Alijansi.

"Ima sistema koji mogu da budu poslati Ukrajini. Prema tome, očekujem uskoro nove objave o sistemima protivvazduhoplovne odbrane", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, pored Patriota, ima drugih sistema oružja koje saveznici mogu da pošalju, među kojima su i sistemi SAMP-T, rakete zemlja-vazduh francusko-italijanske proizvodnje.

"Neću dati precizne cifre, ali radimo sa saveznicima da osiguramo da donesu dobre odluke da snabdiju nove sisteme Patriot", rekao je Stoltenberg.

Zelenski je, u govoru putem video linka na Savjetu NATO-Ukrajina, poručio članicama NATO-a da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima.

On je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tokom masovnog vazdušnog napada Irana.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin mora da bude spušten na zemlju, a naše nebo ponovo mora da postane bezbjedno. I to u potpunosti zavisi od vašeg izbora", kazao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da Rusija trenutno ima prednost u vazduhu, ograničavajući sposobnost Ukrajine da napreduje na liniji fronta.

"Očigledno je da su sada, dok Rusija ima vazdušnu prednost i može da se osloni na svoj teror iz dronova i raketa, naše mogućnosti na zemlji, nažalost, ograničene", dodao je Zelenski.

Rusija je poslednjih sedmica pojačala bombardovanje energetske infrastrukture Ukrajine i njenih gradova, pojačavajući pritisak na Kijev dok brojnije i bolje opremljene snage Moskve polako napreduju na bojnom polju na istoku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR