16 °

max 16 ° / min 11 °

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija sigurno gubi rat u Ukrajini – procjena kineskog eksperta

Svijet

Comments 0

Rusija sigurno gubi rat u Ukrajini – procjena kineskog eksperta

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 Van sumnje je da će Rusija biti poražena u ratu protiv Ukrajine — saopštava Feng Jujun, profesor na Pekinškom univerzitetu i direktor Centra za studije Rusije i Centralne Azije na Univerzitetu Fudan u Šangaju (na slici gore).

 Prema ekspertu, bivšem članu kremaljskog međunarodnog diskusionog kluba „Валдай” — koga citira „The Economist” — četiri faktora će odrediti fijasko invazije za predśednika Vladimira Putina.

 Prvi — visok nivo otpora i nacionalnog jedinstva koji pokazuju Ukrajinci.

 Drugi — međunarodna podrška Ukrajini, koja, uprkos nedavnom padu, ostaje značajna.

 Treći — „priroda modernog ratovanja”, koja zavisi od kombinacije industrijske moći i komandovanja, kontrole, komunikacija i obavještajnih sistema. Rusija, prema njegovim zapažanjima, doživljava poteškoće u ratu protiv Ukrajine, a to može biti zbog činjenice da se zemlja još nije oporavila od deindustrijalizacije doživljene nakon raspada SSSR-a.

 Četvrti, posljednji faktor — informacija. Prema Feng Jujunu, Putin je upao u informativni limbo zbog svoje duge diktature. Kremlju nedostaju pouzdani obavještajni podaci, a sistemu u kojem djeluje rusko rukovodstvo manjka efikasan mehanizam za ispravljanje grešaka.

 Profesor Jujun naglašava da je poraz Rusije zbog ova četiri faktora neizbježan i da će vremenom Moskva morati da povuče trupe sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija — uključujući i Krim.

 Pobjedu Rusije ne garantuje ni njezin nuklearni potencijal, smatra profesor. Kao primjer navodi: povlačenja američkih trupa, koje takođe pośeduju nuklearno oružje, iz Koreje, Vijetnama i Avganistana.

 Ukrajinski rat postao je prekretnica za Rusku Federaciju, smatra Feng Jujun: stavio je Putinov režim u široku međunarodnu izolaciju i stvorio plodno tlo za „sve vrste crnih labudova“, odnosno za razne iznenadne katastrofe koje ruska vlada ima i nastaviće da se s njima suočava. Kao primjere navodi: ustanak „Wagnera”, etničke tenzije u Rusiji i nedavni teroristički napad u Moskvi.

 Takođe, ukrajinski sukob sve više ubjeđuje republike bivšeg SSSR-a da imperijalne ambicije Rusije ugrožavaju njihove nezavisnosti i teritorijalne integritete.

„Oni sve više shvataju da je ruska pobjeda isključena, a ove države se, na različite načine, udaljavaju od Moskve: od formiranja ekonomske politike manje zavisne od Ruske Federacije do vođenja uravnoteženije vanjske politike. Kao rezultat toga, izgledi za euroazijske integracije o kojima Rusija govori su izblijeđeli”, ističe Feng Jujun.

 Jednovremeno, rat je učinio Evropu svjesnom ogromne prijetnje koju Rusija predstavlja za bezbjednost i međunarodni poredak kontinenta. Mnoge evropske zemlje su „napuštile svoje iluzije” o Ruskoj Federaciji i Putinu. Rat je primorao NATO da poveća vojnu potrošnju i rasporedi više vojne opreme u istočnoj Evropi.

 Ulazak Švedske i Finske u NATO pokazao je nesposobnost Putina da iskoristi rat kao branu širenja NATO.

 Feng Jujun podśeća da je Kina od početka rata „sprovela dvije runde diplomatskog posredovanja” i, uprkos činjenici da uspjeh još nije postignut, „niko ne bi trebalo da sumnja u želju Kine da prekine ovaj brutalni rat pregovorima”.

 „Rusija nastoji da ratom potkopa postojeći međunarodni i regionalni poredak, dok Kina nastoji da sporove riješi mirnim putem”, napominje kineski profesor.

 „Ova želja pokazuje da su Kina i Rusija potpuno različite zemlje”.

 Navodi da je „rat zaoštrio kinesko-ruske odnose”.

 U zaključku, Feng Jujun ističe da ako sukob u Ukrajini bude zamrznut bez „fundamentalnih promjena u političkom sistemu i ideologiji Rusije”, onda će Kremlj imati priliku da povrati snagu i započne nove ratove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR