22 °

max 22 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

22° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken tražio od Sija da prekine podršku Rusiji: Ako Kina to ne riješi – mi ćemo

Svijet

Comments 0

Blinken tražio od Sija da prekine podršku Rusiji: Ako Kina to ne riješi – mi ćemo

Autor: Antena M

  • Viber

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i visokim kineskim zvaničnicima, naglasivši važnost "odgovornog upravljanja" razlikama između SAD i Kine dok se dvije strane sukobljavaju oko niza spornih bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja, javlja AP.
 
Razgovori između dvije strane su učestali posljednjih mjeseci, iako su razlike rasle, a Blinken je kineskom šefu države izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu, kao i drugim pitanjima, uključujući Tajvan i Južno kinesko more, ljudska prava i proizvodnju i izvoz sintetičkih jedinjenja opioida.

Blinken je zvučao pozitivno o nedavnom napretku postignutom u bilateralnoj saradnji, uključujući vojne komunikacije, borbu protiv narkotika i vještačku inteligenciju, o čemu su se dvije strane složile da započnu dijalog o tome kako da smanje rizike od sve naprednijeg razvoja tehnologije.

„Posvećeni smo održavanju i jačanju komunikacionih linija kako bismo unaprijedili tu agendu i ponovo se odgovorno bavili našim razlikama kako bismo izbjegli bilo kakvu pogrešnu komunikaciju, bilo kakvu pogrešnu percepciju, bilo kakve pogrešne procjene“, rekao je Blinken.

Ali on je naglasio da čak i u nastojanjima da se produbi saradnja tamo gdje su interesi usklađeni „Sjedinjene Države veoma jasno gledaju na izazove koje postavlja (Kina) i na naše konkurentne vizije za budućnost“.

„Amerika će uvijek braniti naše suštinske interese i vrijednosti“, poručio je Blinken.

On je naglasio da je izrazio stalnu zabrinutost u vezi sa isporukama materijala, uključujući mašinske alate i mikroelektroniku, Pekinga Moskvi koje predsjednik Vladimir Putin koristi za jačanje odbrane Rusije i njenog rata protiv Ukrajine.

„Rusija bi se borila da održi svoj napad na Ukrajinu bez podrške Kine“, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa Si Đinpingom.

Blinken je ocijenio da „napajanje ruske odbrambene industrijske baze ne samo da ugrožava bezbjednost Ukrajine, već ugrožava i evropsku bezbjednost“.

On je podsjetio da su Kini već prenijeti stavovi da je osiguravanje transatlantske bezbjednosti suštinski dio američkih interesa.

„U našim današnjim diskusijama jasno sam stavio do znanja da ćemo taj problem, ako ga Kina ne riješi, riješiti mi“, naglasio je američki državni sekretar.

Blinken nije precizirao kako bi se Sjedinjene Države bavile tim pitanjem ako ne bude Kina, navodi AP i podsjeća da je Vašington je uveo brojne sankcija kineskim firmama zbog poslovanja sa zemljama poput Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

On je rekao kako je ohrabrio Kinu da iskoristi svoj uticaj „da obeshrabri Iran i njegove sledbenike od širenja sukoba na Bliskom istoku“ i da ubijedi Sjevernu Koreju „da okonča svoje opasno ponašanje i uključi se u dijalog“.

Blinken je s kineskim predsjendikom razgovarao i o pomorskim manevrima u spornom Južnom kineskom moru i ponovio „gvozdenu“ američku podršku Filipinima, svom najstarijem savezniku u Aziji.

Si Đinping je poručio da Kina i SAD moraju tražiti zajednički jezik „umjesto da se upuštaju u opaku konkurenciju“.

„Kina je srectna što vidi samouvjerene, otvorene, prosperitetne i napredne Sjedinjene Države“, rekao je kineski lider.

„Nadamo se da će SAD takođe može gledati na razvoj Kine u pozitivnom svjetlu. Ovo je fundamentalno pitanje koje se mora riješiti”, porućio je Si.

Ranije danas Blinken je imao duge razgovore sa kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem i ministrom javne bezbjednosti Vang Sjaohongom, podsjeća AP.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR