21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veliki raketni napad na Ukrajinu, Zelenski: Svijet ne smije da pruži šansu novom nacizmu

Izvor: EPA-EFE/arhiva

Svijet

Comments 0

Veliki raketni napad na Ukrajinu, Zelenski: Svijet ne smije da pruži šansu novom nacizmu

Izvor: Index/Nova S

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je rano jutros žestoko napala Ukrajinu projektilima i dronovima.

„Na dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu nacista Putin pokrenuo je veliki raketni napad na Ukrajinu. Ispaljeno je više od 50 projektila i više od 20 dronova tipa Šahed na infrastrukturu u Lavovu, Vinici, Kijevu, Poltavi, Kirovogradu, Zaporožju i Ivano-Frankivsku“, objavio je na platformi „X“ ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

„Sve hitne službe izašle su na teren i već rade na ublažavanju posljedica ruskog terora. Cio svijet mora da razijume ko je ko. Svijet ne smije da pruži šansu novom nacizmu“, objavio je Zelenski.

Napadi na energetsku infrastrukturu

Jutrošnji ruski vazdušni udari bili su prvenstveno usmjereni na energetsku infrastrukturu širom zemlje, rekli su ukrajinski vojni i energetski zvaničnici.

„Još jedan masovni napad na našu energetsku industriju!“ objavio je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko na svom Telegram kanalu.

Na meti su bili objekti za proizvodnju i prenos električne energije u regijama Poltava, Kirovograd, Zaporožje, Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica, dodao je. Osim regije Zaporožja, sve druge su daleko od linije fronta, koja prolazi kroz istok i jugoistok Ukrajine.

Ruski vazdušni napad izazvao je ozbiljnu štetu na opremi u tri termoelektrane, saopštio je jutros DTEK, najveća ukrajinska privatna elektroenergetska kompanija.

„Oprema je ozbiljno oštećena“, objavio je DTEK u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U centralnoj regiji Poltava objekat energetske infrastrukture pogođen je u napadu dronom, koji je izazvao požar, napisao je regionalni guverner Poltave Filip Pronin na Telegramu. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo povrijeđenih.

Guverneri regija Vinica i Zaporožja navode da su oštećeni kritični objekti civilne infrastrukture, ne dajući dodatne pojedinosti.

Uništeni projektili nad Kijevom

Svi projektili koji su ciljali Kijev su uništeni, objavio je na Telegramu Sergij Popko, lider gradske vojne uprave. Dodao je da u napadu nije bilo veće štete ni povrijeđenih.

Rojtersovi svjedoci u Kijevu izvijestili su da su čuli eksplozije, koje su zvučale kao da sistemi protivvazdušne odbrane gađaju vazdušne objekte.

Sistemi protivvazdušne odbrane takođe su bili angažovani u odbijanju ruskog napada iznad regije Lavov, koja se graniči s Poljskom, članicom NATO-a, gdje je odjeknulo nekoliko eksplozija, rekli su regionalni zvaničnici.

Rusija, koja je započela totalnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, pokrenula je niz napada na ukrajinska elektroenergetska postrojenja posljednjih mjeseci. Moskva negira da je ciljala civile, ali kaže da je ukrajinski energetski sistem legitimna vojna meta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR